AKP, Onbirinci Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldır


AKP'den geçici madde: Görevi 7 yıl

AKP, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı için Meclis Anayasa Komisyonunda oluşturulan alt komisyonda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu ilişkin önerge verdi.

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı için oluşturulan alt komisyon çalışmalarını tamamladı.

AKP'den önerge

AKP'li üyeler, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'na geçici madde eklenmesi için önerge verdi. Geçici madde'de, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin yedi yıl olduğu belirtilerek, "31 Mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanı hakkında bu kanunun 3. maddesinin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Onbirinci Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldır" denildi.

Gerekçe

Önergenin gerekçesinde, Anayasa'da öngörülen beş yıllık sürenin halk tarafında seçilen Cumhurbaşkanı için olduğuna işaret edilerek, "Mevcut Cumhurbaşkanı TBMM tarafından seçilmiştir" denildi.

Kanun tasarısına eklenmesi önerilen düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın ve YSK'nın kararlarıyla da uyumlu olduğu ifade edilen gerekçede, Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili olarak geçici bir düzenleme yapılmasının mümkün olduğu belirtildi.

"TBMM tarafından bir daha seçilmemek üzere ve 7 yıllık bir süre için seçildi"

Gerekçede, şöyle denildi:
"Obirinci Cumhurbaşkanının TBMM tarafından bir daha seçilmemek üzere ve 7 yıllık bir süre için seçilmiş olduğu hususunda tereddüt bulunmamakla beraber, önerge ile Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esasların düzenlendiği kanunda, mevcut Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin olarak yaşanan tereddüdü gidermeye yönelik bir geçiş hükmü düzenlemektir."

CHP karşı çıktı

Edinilen bilgiye göre CHP, görev süresinin kanunla düzenlemesine karşı çıktı. Kanunların Anayasaya aykırı olmayacağını belirten CHP, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve geldiğinde 5 yıllığına geldiğini biliyordu. Anayasa'da, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile alakalı yasal bir düzenleme var. Diyorlar ki 12 yıldır görev süreleri ama 18. madde de getirilen düzenlemeyle mevcut Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerini bu kapsamın dışında tutuyor" dedi.

Geçici maddeye karşı çıkan CHP'nin, "Tamam siz bunu yapın, ama neyle yapın. Anayasa ile hüküm altına alınmış bir olayı kanunla düzeltemezsiniz. Anayasa ile anayasa ile düzeltin" dediği ifade edildi.

Meclis Anayasa Komisyonu, Perşembe günü alt komisyonun hazırladığı raporu görüşecek.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)