AKP'nin amacı İmam Hatip Liselerinin önünü açmak


"Okullar medreseye döner"
Eğitim dünyası, AKP'nin kesintisiz 8 yıllık temel eğitimi; kesintili olarak 13 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifiyle asıl amaçlananın zorunlu eğitimin süresini uzatmak değil, imam hatip liselerinin önünün açılması olduğunu vurguladı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, teklifin pedagojik ve bilimsel bir karar olmadığını belirterek “28 Şubat’la hesaplaşma adına milli eğitim sistemi tahrip ediliyor” diye konuştu.

Yasa teklifiyle öngörülen 1+4+4+4 modeliyle küçük yaştaki çocukların cemaat ve tarikatların kucağına itileceğini ifade eden Demir, tüm okulların medreseyi andıran bir yapıya dönüşeceğine işaret etti. 18. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan benzer nitelikteki kararın da iktidara yakın olan bir sendikanın aracılığıyla alındığını ifade eden Demir, “Şûrada öğretmenlerin çıkarlarına da alınan kararlar var, ama hiçbiri uygulanmadı. Buradaki amaç ilköğretim 4. sınıftan sonra ilköğretim çağındaki çocukları İHL’ye yönlendirmektir” dedi. Demir, zorunlu eğitimin 8 yıldan 13 yıla çıkarılmasını desteklediklerini, fakat eğitimin kademelendirilerek kesintili hale getirilmesine karşı olduklarını belirtti. Demir, “İlköğretimde 340 bin civarında öğretmen var. İlköğretim 1 yıl aşağı çekilince yani 4 yıla çekilince orada en az 70 bin öğretmen fazlalığı ortaya çıkacak. İlköğretimde görev yapan sınıf öğretmenleri ne olacak?” diye konuştu.

‘Amaç İHL’nin önünü açmak’

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da son düzenlemenin amacının da zorunlu eğitimin 13 yıla çıkarılmasından çok İHL’lerin önünü açmak olduğunu kaydetti. Eğitimin kesintili hale getirilmesiyle ilk 4 yılı bitiren öğrencinin halen devam ettiği ilköğretim okulu yerine başka bir okulun “ikinci kademesine” gitmesinin amaçlandığını ifade eden Yıldız, “Bu düzenleme, açıkça ilköğretim dördüncü sınıftan itibaren öğrencileri imam hatip okullarına yönlendirmektir” diye konuştu. Yıldız, “AKP böyle bir amaçlarının olmadığını ispat etmek istiyorsa, zorunlu eğitimi 2 yıl okul öncesi, 9 yıl ilköğretim ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 15 yıla çıkarmalıdır” dedi.

‘Eğitim iki başlı olur’

Eski CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, teklifin hayata geçmesi durumunda eğitimin iki başlı bir yapı oluşturacağına dikkat çekerek “15 yıl önce alınan kesintisiz eğitim kararını içlerine sindiremedikleri ortaya çıktı” diye konuştu. Gazalcı, 15. Milli Eğitim Şûrası’nda eğitimin kesintisiz yapılması yönünde karar alındığını, bunun üzerine kamuoyunda yıllardır süren tartışmalar üzerine TBMM’de 1997 yılında kesintisiz eğitim kararı alındığını anımsatarak “Cumhuriyete ve bilimsel eğitime sahip çıkan herkesin bu girişime ‘dur’ demesi lazım” diye konuştu.

Dört kesintiyle 13 yıl AKP temel 8 yıllık zorunlu eğitimin 4 aşamalı olarak 13 yıla çıkarılması için hazırlık yapıyor. AKP grup başkanvekillerinin hazırladığı yasa teklifine göre; 15 yıldır uygulanan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim modeli; 1 yıl okulöncesi, 4 yıl ilköğretim, 4 yıl ortaöğretime hazırlık - yönlendirme, 4 yıl ortaöğretim ve mesleki eğitim olmak üzere toplam 4 farklı aşamada kesintili olarak 13 yıl olacak.

4. sınıfı bitiren İHL’ye Teklifle birlikte İHL’lerin 28 Şubat’ta kapatılan ortaöğretim bölümü tekrar açılacak. Buna göre bugünkü sistemde yalnızca 9, 10, 11 ve 12. sınıflara yönelik lise düzeyinde eğitim verilen İHL’lerde “mesleki eğitime hazırlık” adı altında 5, 6, 7 ve 8. sınıfların da açılması sağlanacak. Böylece İHL eğitimi 4 yıldan 8 yıla çıkacak. İlköğretim 4. sınıfı bitiren 10-11 yaşlarındaki öğrencilerin 18-19 yaşına kadar İHL’de eğitim almasının önü açılacak.

Türban 5. sınıfa inecek Zorunlu eğitimin 13 yıla çıkarılmasıyla ortaöğretime geçişte okuldan ayrılan yaklaşık 7.5 milyon öğrenci eğitim sistemine eklenecek. 7.5 milyon öğrenci için öğretmen ve derslik ihtiyacı oluşacak. MEB’in öğretmen atamalarını da bu ihtiyaçlara göre belirleyeceği ifade ediliyor. Temel eğitimin kesintili hale getirilmesiyle birlikte türban dolaylı olarak ilköğretim 5. sınıf düzeyine inecek.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)