Anayasayı Beklerken Aleviler


Kurultaya Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden geniş bir katılım oldu. Semahla başlayan kurultayda birlik ve kardeşlik mesajları verildi.

Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Suriye’deki olayların, Büyük Ortadoğu Projesi’nin bir parçası olduğunu belirterek “Türkiye’de çıkarılmak istenen Alevi-Sünni çatışmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Geçmez, Alevilerin yeni anayasadan da bir beklentilerinin olmadığını kaydetti.

2. Büyük Alevi Kurultayı, “Anayasayı Beklerken Aleviler” başlığı ile Ankara Anadolu Kongre Merkezi’nde yapıldı. Avrupa’nın birçok bölgesinden Alevi örgütlerinin de geniş katılımının sağlandığı kurultaya, Türkiye’den ve değişik ülkelerden çok sayıda Alevi örgütü, Hacı Bektaşı Veli Serçeşme Postnişini Veliyeddin Ulusoy, Avrupa Alevileri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Ali Hatipoğlu, Refik Eraslan, Seyit Rıza’nın torunu Seyit Mehmet Tezel katıldı.

Bir konuşma yapan Geçmez “Alevi inancının Türkiye’de tahrif edildiğini” dile getirdi. Geçmez, “Biz bu anayasadan önce beklerdik ki cemevleri bir kanunla hemen düzeltilebilsin. Yapılmadı, yapılmıyor, yapılmak istenmiyor. Bizi hakir görenler bugün meydanlarda ‘Biz bu ülkeye sivil anayasa, demokrasi getireceğiz’ diye bağırıyorlar” dedi.

‘Savaş dilinden vazgeçin’

Kurultayın ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde de özetle şu görüşlere yer verildi:

• Anayasa yapım sürecinde arşivlerin saydamlaştırılması, telafi mekanizmaları ve araçlarının geliştirilmesi önemli.
• TBMM’de hakikat ve yüzleşme komisyonları kurulması, Hrant Dink davası, Sivas davası gibi devam eden davaların zamanaşımına uğramasına izin verilmemeli.
• Kayıplarımız için derhal araştırma komisyonu kurulmalı. Hâkim olan savaş diline son verilmeli.
• Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)