Ayşe Kulin'den "Tek ve Tek Başına Türkan"


Güçlü bir yürek

Ayşe Kulin’in Tek ve Tek Başına Türkan adlı romanından uyarlanan dram izleyiciyi değerli bilim kadını Prof. Türkan Saylan’la birlikte bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu ve başkanı Türkan Saylan 1986’dan beri kanserle savaşmaktadır.

Yaşama küsmek, ölüme teslim olmak yerine Türkan okuttuğu Kardelenler’in, cüzzam hastalarının geleceklerini düşünerek onlar için sürekli yeni projeler üretir. Onu hastalığının son günlerinde ayakta tutan hedefiyse Çağdaş Yaşam Derneği’nin 20. yıl kutlamasının yapılacağı 2 Mayıs akşamında sahneye çıkıp konuşmasını yapmaktir.

Çağdaş Türk kadınının simgesi, Atatürkçü Türkan Saylan’ın son günlerini, kanserle korkusuzca savaşımını, polisin evini aramasını, Saylan’ın oğulları Çağlayan, Ali, torunu Timur, hizmetçisi Cemile, koruması Zeynep, yakın dostu Ayşe, avukatı Kaya, Antep’ten kaçıp yanına sığınan Zehra’yla olan ilişkileri eşliğinde izleriz. Bir yandan da yaşamını ailesinden, çocuklarından çok yardıma gereksinimi olan zor durumdaki insanlara adayan Türkan’ın korkularına, iç hesaplaşmalarına tanık oluruz.

Güçlü, ilerici, bıkmaz bir savaşımcı, bilim kadını Türkan Saylan’ın örnek yaşamını anlatan dramın Özel Bölümler’inde fotoğraf galerisi, fragman yer alıyor. Görülmesi üstünde düşünülmesi gerekli bir çalışma.

Türkan

Yönetmen: Cemal Şan

Oyuncular: Rüçhan Çalışkur, Ragıp Savaş, Tardu Flordun, Uğur Demirpehlivan, Şebnem Sönmez, Beyza Şekerci, Altan Erkekli, İsmail Hacıoğlu/ 2011, 110 dakika, Kanal D Home Video.

Format: Dvd, Vcd.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)