Beş kişi evet derse geçer


Fransız Meclisi'nde geçtiğimiz ay sadece 50 parlamenterin oyuyla kabul edilen "soykırımı inkâr tasarısı" bugün de Senato'da oylanacak. Yasa tasarısının geçmesi için yine oy çokluğu aranacak. TSİ 16.00'da başlayan Senato Genel Kurulu'ndaki kritik oturuma yaklaşık 50 senatör katılıyor.

Genel kurul, hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier'in konuşmasıyla başladı. Ollier'nin ardından Senato Anayasa Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur söz aldı.

Ollier konuşmasında, Türkiye-Fransa ilişkilerini geren ve 'sözde Ermeni soykırımı'nı inkar edenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin euroya kadar da para cezası öngören' yasa teklifi lehinde konuşma yaparak, söz konusu tasarının Fransa ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti.

Yasa teklifinin görüşülmesi sırasında 13 senatörün konuşma yapmak için kayıt yaptırdığı bildirildi.

Genel Kurul'da konuşmalar önce siyasi gruplar adına yapılacak, daha sonra kişisel konuşmalara geçilecek. Genel Kurul'daki konuşmaların yaklaşık iki saat sürmesi bekleniyor.


Katılım yine çok düşük

Senato kulislerinde, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve en güçlü muhalefet partisi olan Sosyalist Parti (PS) yönetimlerinin, yasaya karşı çıkan çok sayıda senatöre, “Karşıysanız gelip red oyu kullanmayın, oylamaya katılmayın” baskısı yaptığı konuşuluyor.

Bütün anayasaya aykırı

lık iddialarına rağmen, yasaya karşı çıkan senatörler Genel Kurul’a gelerek karşı oy kullanmazlarsa, yasanın az sayıda senatörün desteğiyle geçmesi ihtimali güçlenecek.

Dolayısıyla, oy çokluğunun aranacağı oylamada, Ulusal Meclis'teki oturumda karşılaşılan tablonun tekrarlanması muhtemel.

Yasa teklifi, 577 parlamenterin yer aldığı Fransız Parlamentosu’nda, 22 Aralık'ta 60 kişinin katıldığı oturumda yaklaşık 50 oyla geçmişti.

Senato'nunsa 348 üyesi bulunuyor.


Önerge onaylanırsa tasarı doğrudan düşecek

Konuşmaların ardından Anayasa Komisyonu Başkanı Sueur’ün “görüşülmezlik kararı içeren” değişiklik önergesi, Senato Genel Kurulu'nda oylanacak.

Sözde Ermeni soykırımını inkâr etmeyi suç sayan yasanın anayasaya aykırı olduğunu belirten önerge, Genel Kurul'da kabul edilirse, tasarı üzerinde görüşme yapılmadan tıpkı Mayıs 2011'de olduğu gibi reddedilecek.

Ancak reddedilirse, yasa üzerindeki görüşmelere geçilecek. Eğer UMP Marsilya Milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanıp sunulduktan sonra Ulusal Meclis’ten geçen yasa, Senato Genel Kurulu’ndan hiçbir değişikliğe uğramadan geçerse, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin onayına sunulacak. Bu durumda, Sarkozy'nin yasayı 15 gün içinde onaylaması gerekiyor.

Sarkozy'nin onay vermesi halinde, yasanın tüm detaylarıyla nasıl uygulanacağını belirleyen “uygulama genelgesi” ilgili bakanlık tarafından hazırlanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bu süre içinde 60 senatör ya da parlamenter, Senato ya da Parlamento başkanlarından biri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak Anayasa Mahkemesi’ne gidebilecek. Yasa uygulamaya geçse de, bu yasadan yargılanan şahıslar Anayasa’ya aykırılık iddiasında bulunabilecek.


"Geçerse Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz"

Cumhuriyetçi Birlik Grubu’ndan Nathalie Goulet, yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

Senato binasında muhabirlerin sorularını yanıtlayan Goulet, "Ben ve grubum yasa teklifine karşıyız. Tarihi konularda parlamentonun karar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bizim işimiz değil" diye konuştu.

Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün teklife sıcak bakmadığını belirten Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Bu işi Türklerin ve Ermenilerin halletmesi gerektiğini ifade eden Fransız senatör, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.


Fransa'dan itidal çağrısı

Fransa Senatosu'nun “soykırımı inkâr tasarısını” ele almasına saatler kala Türkiye'den gelen tepkilerin sertleşmesi üzerine, Fransa, Türkiye'ye "itidal" çağrısında bulundu.

Bugün, 1915 olaylarını inkar etmeyi yasaklayan yasayı Senato'da oylayacak olan Fransa, Türkiye'yi "sakin olmaya" davet etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin "çok önemli bir müttefik" olduğu yineledi.

Valero açıklamasında, "Türkiye'yi sakin olmaya çağırıyoruz. Türkiye, Fransa'nın çok önemli bir ortağı ve müttefikidir" dedi.


Türkiye yaptırma gitmişti

Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddedenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)