Bir de öğretmen olacaksın


Alevilere yönelik hak ihlallerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Amasya’da 2007’de dört Alevi kız öğrencinin Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi’nden ve yurttan “dini baskı” nedeniyle ayrılmak zorunda kalmasının ardından Suluova ilçesindeki Anadolu Öğretmen Lisesi’nde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Abdullah Koca derste “Kim Alevi el, kaldırsın” diye sordu ve cemevlerinin ibadethane olamayacağını savundu.

Öğretmen Koca, ehlibeyt konulu derste önce “Kim Alevi, el kaldırsın” diye sorması üzerine iki öğrenci el kaldırdı. Daha sonra Koca, sınıfta “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse en büyük Alevi benim. Hz. Ali gibi yaşamayan Alevilere ben Alevi demem. Cemevleri camiye alternatif olamaz. Cemevinde ibadet etmek, cenaze kaldırmak doğru değil. Aleviler halifelerimizin isimlerini çocuklarına koymuyorlar” diye konuştu. Sınıfta yaşananlar üzerine Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yöneticileri öğretmen lisesi müdürü, ilçe milli eğitimi ve ilçe kaymakamı Harun Sarıfakıoğlu ile bizzat görüşerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

Lisenin Müdürü Zekeriya Çoban öğretmenin niyetinin öğrencileri rencide etmek olmadığını ve durumdan pişman olduğunu belirtti. Hakkında herhangi bir inceleme başlatılmayan öğretmen Abdullah Koca ise “Kardeşim biz o işi hallettik. Tamamdır, orada yanlış anlama var. Gittik, görüştük, konuştuk herkesle” demekle yetindi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)