Bu CD’de baskı için her şey var


Fikri Sağlar, Hurşit Tolon’un evinde bulunan CD’ye yasak konulmasına tepki gösterdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Birgün gazetesi yazarı Fikri Sağlar arasında “Dolmabahçe görüşmesine” ilişkin davada yargının aldığı “gizlilik kararı” tepki çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “benimle mezara gider” dediği görüşmeye ilişkin davanın duruşmasında alınan gizlilik kararını değerlendiren Sağlar, “Ergenekon’da bu CD’nin yayın yasağı yoktu. Şimdi yasak kondu. Bunu anlamış değilim. Öyle bir dosya ki kişilerin tıynetine göre, içindekilerle birileri üzerinde baskı yapmaya uygun bir içerik var” dedi. Büyükanıt ile Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşme yoğun olarak tartışılmış ancak taraflar içeriğe ilişkin açıklama yapmaktan kaçınmıştı. Davanın önceki günkü duruşmasında Büyükanıt’ın eşi Filiz Büyükanıt’a ait olduğu iddia edilen harcamalarının bulunduğu CD izlenirken hâkim, gizlilik kararı alarak gazetecileri dışarı çıkarmıştı. CD’nin içeriğiyle ilgili yayın yasağı koyan mahkeme, ayrıca CD’deki bilgilerin kimse ile paylaşılmaması konusunda davanın taraflarını uyardı.

Sağlar dün bu konudaki sorularımızı yanıtlarken, mahkemenin yayın yasağını anlayamadığını söyledi. Ergenekon’da bu CD’nin yayın yasağı olmadığına dikkat çeken Sağlar, şu değerlendirmeyi yaptı.

“Biz yazımızda ‘Büyükanıt hakkında dosyalar var mı?’ diye sormuştuk. ‘Büyükanıt’a dosya verildi mi?’ iddiasını dile getirmiştik. Hurşit Tolon’un evinde böyle bir dosya bulunduğu ifade edildi. Büyükanıt’la ilgili dosyaların varlığı yadsınamaz. ‘Bu dosyanın içeriğinde kendisine baskı kurulacak unsurlar var mı?’ bunu sorguladık. CD’de gördük ki içinde her şey var. Öyle bir dosya ki kişilerin tıynetine göre içindekilerle birileri üzerinde baskı yapmaya uygun bir içerik var. Kooparetiflerden banka hesaplarına kadar... Ayrıca cinayetler başlığı altında bir klasör var. Böyle bir dosyayı tutanlar bu dosyanın içeriği üzerinden birileri üzerinde baskı kurabilirler. Demek ki Büyükanıt’la ilgili bir sürü dosya var.”

Sağlar, bir gazetecinin görevinin “gerçekleri” toplumla paylaşmak olduğunu vurgularken, “Dolmabahçe’de ‘Büyükanıt’a bir dosya mı verildi?’ diye sorduk. Bunun karşılığında o makama yakışmayan, nezaketten uzak bir üslupla cevap verildi. Daha sonra Başbakan o görüşmenin mezara kadar götürüleceğini söyledi. Büyükanıt da ‘Devlet işi konuştuk’ dedi. Devlet işi konuşulmuşsa neden mezara gider” dedi.

Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)