CHP'den öğrencileri ve yaşlıları sevindirecek teklif


CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinden öğrencilerin pasoya gerek olmadan, yalnızca öğrenci kimliklerini göstererek yüzde 50 indirimli, 60 yaş ve üzeri yurttaşların ise ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanması için yasa teklifi verdi.

Oran, lise ve üniversite öğrencilerinin şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinden yüzde 50 indirimli, 60 yaş üstü yurttaşların ise ücretsiz olarak yaralanması için yasa teklifi hazırlayarak TBMM'ye sundu.

Oran, yasa teklifine ilişkin yaptığı açıklamada, çeşitli kentlerde yaptığı üniversite ziyaretlerinde öğrencilerin neredeyse tamamının paso sorununa çözüm istediğini, bir kentteki üniversite öğrencisinin, memleketine gittiğinde okulunun bulunduğu kentin pasosunu kullanamamasının ailelere ekstra yük getirdiğini belirtti. Yaşlı vatandaşların da artık emekliliklerinde rahat etme zamanlarının geldiğini ifade eden Oran, "Hiç olmazsa eşini dostunu gidip rahatça görebilsin. Ankara'da öğrenciler paso için 24 TL, yaşlılar ise serbest kart için 70 TL ödemek zorunda. Artık buna bir son vermek gerekiyor" dedi.

Oran teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı verilerine göre Türkiye'deki 60 yaş ve üstünde 8 milyon yurttaşla birlikte 4,2 milyonu lisede, 2,1 milyonu üniversitelerde olmak üzere toplam 14,3 milyon vatandaşın yararlanacağını kaydetti.

Oran, '8 Ocak 2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal Ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verdi:
"Anayasamızda yer bulmuş olan sosyal devlet ilkesi gereği, yıllarca hizmet ederek ülkemize katkı sağlamış vatandaşlarımızdan şehir içi ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerinde herhangi bir ücret alınmaması, bu yolla sosyal dayanışmanın hayata geçirilmesi, yaşlıların seyahatleri ve erişimleri önündeki engellerin kaldırılması ile Türkiye'de eğitim görerek, resmi kurumlardan öğrenci belgesi alan bütün öğrencilerin yurt çapında, yalnızca bu belge ile belediyeler tarafından sunulan toplu taşıma ve ulaşım hizmetlerinden indirimli olarak yararlanması, bu sayede kamunun bir vazifesi olan öğrencilerin sosyal imkânlarıyla, ulaşım haklarına yardımcı olmasının sağlanması amaçlanmaktadır."

Kanun teklifine göre, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunu'nun "Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler toplu taşım hizmetlerinde, malul, yaşlı ve basın kimlik kartı sahiplerine indirim uygulamaya yetkilidir" şeklindeki birinci maddesi, "Belediyeler ile bunların kurdukları birlik müessese ve işletmeler toplu taşım hizmetlerinde,

Yetkili kurumlar tarafından verilmiş öğrenci kimliği sahiplerine yüzde elli oranında indirim uygular. Öğrenci kimlik kartları tüm belediyelerde geçerli olup, bu indirimden yararlanmak için yalnızca bu kimlik kartına sahip olmak yeterlidir. 60 yaşını ikmal etmiş vatandaşlardan herhangi bir hizmet bedeli veya ücret almaz" olarak değiştirilmesi isteniyor.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)