CHP'den TRT'yi üzecek teklif


CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, elektrik faturalarındaki TRT payının TRT ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına aktarılması için kanun teklifi verdi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, TBMM Başkanlığı'na,Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni sundu.

Gerekçe

Teklifin gerekçesinde, her yıl genel bütçeden pay alan kuruma ayrıca elektrik faturalarından toplanan TRT payı aktarıldığı belirtilerek, "2010 yılında elektrik faturaları üzerinden toplanarak kuruma aktarılan TRT payı 551 milyon (551 trilyon) liradır" denildi.
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Televizyonunun yayınlarına bile sınırlama getiren TRT Kurumu, milletvekillerinin vatandaşlarına sesini duyurmasının önünü kesmiştir" denilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

"Kurumun artık genel bütçeden verilen ödenekle tarafsız bir şekilde yayın hayatını sürdürmesi ve vatandaşların elektrik faturasından toplanan paraların sosyal projelerde kullanılmasının önünün açılması gerekmektedir.

Böylece; TRT vatandaştan topladığı paraları kendi eş dost akrabalarının bir gelir kapısı olarak görmekten vazgeçecek, elektrik faturaları üzerinden tahsil edilen TRT payının bazı bakanlıklara eşit oranda aktarılmasıyla bu paralar daha faydalı daha hayırlı işler için kullanılmış olacaktır."

Teklif ne getiriyor?

Teklif, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu gelirleri Kanununun 4 üncü maddesinin (c) bendini değiştiriyor.
Buna göre nihai tüketiciye elektrik enerjisi satışı yapan lisans sahibi tüzel kişiler, iletim, dağıtım ve perakende satış hizmetlerine ilişkin belgeler hariç olmak üzere elektrik enerjisi satış bedelinin yüzde ikisi tutarında payı (Katma Değer Vergisi, diğer vergiler, fon ve paylar ile benzeri kesintiler hariç) faturalarında ayrıca gösterecek ve bu kapsamdaki bedelleri Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna intikal ettirecek.

Organize sanayi bölgeleri tüzel kişilikleri, serbest tüketici olarak tedarikçilerden katılımcıları için temin ettikleri enerjiye ilişkin olarak Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna ayrıca pay yatırmayacak.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'na intikal ettirilen bedel, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından eşit oranda kendi bütçesine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına aktarılacak. Bu aktarılan bedeller Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından; muhtaç çocuklar, şiddet gören kadınlar ve özürlüler için, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından; şehit aileleri, gaziler ile muhtaç durumda olanlara sosyal konut yapılması maksadıyla ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından; öğrenci yurtları yapılması maksadıyla kullanılacak. Bu bedeller başka maksatlarla kullanılamayacak.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)