Cumhurbaşkanı süresi bir daha seçilmemek üzere 7 yıl


Gül'ün görev süresi kesinleşti

Meclis Anayasa Komisyonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin bir daha seçilmemek üzere 7 yıl olması benimsendi. Düzenlemeye göre Eski Cumhurbaşkanları Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer de aday olamayacak.

Meclis Anayasa Komisyonu, Başkan Burhan Kuzu başkanlığında Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nda alt komisyonun hazırladığı metni görüşmek üzere toplandı.
Alt komisyonda AKP tarafından tasarıya eklenen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin bir daha seçilmemek üzere 7 yıl olmasını öngören geçici madde komisyonda tartışmalara neden oldu. CHP ve MHP'li üyeler söz konusu maddeyi eleştirirken Gül'ün görev süresinin 5 artı 5 olduğunu savundu.

"Süheyl Bey, Kılıçdaroğlu çağırıyormuş"

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, sık sık söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'a, "Süheyl Bey bana gelen nota göre seni Kemal Kılıçdaroğlu çağırıyormuş, bana not geldi, siz bilirsiniz, genel başkanın gitmezsen gitme" diye takıldı.

CHP'nin önergeleri reddedildi

CHP tasarı metninden "Seçimin geri bırakılması" başlıklı 5. maddesi, "Adayların görevden ayrılması ve göreve dönmesi" başlıklı 11. maddesi ve "Propaganda" başlıklı 13. madde ve "Adaylara yardım" başlıklı 14. maddenin yasa metninden çıkarılması için önerge verdi. Ancak önergeler kabul edilmedi.

Bozdağ'dan Obama örneği

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Adayların görevden ayrılması ve göreve dönmesi" başlıklı 11. madde üzerindeki eleştirilere yanıt verdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların aday olması halinde diğer adaylar ile arasında haksız rekabet olacağı yönündeki eleştirilere karşı Bozdağ, ABD ve Fransa'dan örnek verdi.

ABD, Fransa'da seçimlerin olduğunu belirten Bozdağ, "Obama seçime giderken istifa edecek mi? Bush adayken ikinci dönem seçilirken istifa etmemişti. Obama tekrar aday olursa istifa etmeyecek, Sarkozy aday şuanda o da Devlet Başkanı sıfatıyla seçime gidecek" dedi.

Gül tartışması

Alt komisyonda tasarıya eklenen ve Cumhurbaşkanı Gül'ün tekrar aday olmamasını öngören geçici maddeye CHP ve MHP'li vekiller karşı çıktı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Getirdiğiniz düzenlemeyle Gül'ün devam etmesi mümkün değil" derken CHP'li Ali Özgündüz de, "Aday olamaz zaten açıkça engel olmuşsun Gül'ün aday olmasına" dedi.

"Demirel'e, Sezer'e, Evren'e getirmediğiniz yasağı getiriyorsunuz"

MHP'li Korkmaz, "Kimin cumhurbaşkanı olmayacağını siz söylüyorsunuz. Hatta o denli söylüyorsunuz ki sıkça eleştirdiğiniz hayatta olan diğer cumhurbaşkanlarına Demirel'e, Sezer'e, Evren'e getirmediğiniz yasağı getiriyorsunuz. 11. Cumhurbaşkanı diye sınırlandırıyorsunuz" dedi.

Burhan Kuzu'da, "Nereden çıkarıyorsunuz?" diyerek karşı çıktı.

"Açık açık niçin Abdullah Gül'ü hedef aldı AKP Grubu"

CHP'li Özgündüz, "Açık açık niçin Abdullah Gül'ü hedef aldı AKP Grubu. Gül aday olamaz diyorsunuz. Hayırdır Sayın Cumhurbaşkanı ile grubun bir problemimi var. Abdullah Gül'ü engellemek için niçin bir önerge verildi?" diye sordu.

Kuzu da, "Süresini 7 yıl olarak belirliyoruz. O kadar kıymetliyse hep beraber sahip çıkalım" dedi.

Başbakan Erdoğan'ı işaret ettiler

CHP'li Rıza Türmen'de, AKP'li vekillere, "2014 yılında partimizin liderinin cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz, murat buysa, bunu fazla dolandırmadan söylemek lazım" dedi.

AKP'li Fatoş Gürkan, "Bizim oy verdiğimiz başarılı hizmet ettiğini düşündüğüm cumhurbaşkanımız, hiçbir problemimiz yok. Seçildiği dönemde görev süresi 7 yıldır" dedi.

AKP'li Mustafa Şentop da Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu belirterek, "Bir daha seçilmesinin mümkün olmadığı hususu açıktır" dedi.

MHP'li Korkmaz da, "11. Cumhurbaşkanını hedef alan bir düzenleme. Çünkü, şu anda hayatta olan Demirel, Sezer ve Kenan Evren için ikinci kez seçilebilme yasağı öngörülmezken Sayın Cumhurbaşkanı için getiriliyor, doğrusu bu husumeti, Sayın Cumhurbaşkanını hedef alan bu düşmanlığı anlamakta zorlanıyorum. 'Sayın Abdullah Gül bir daha seçilemez' deyip bitirin lütfen" dedi.

Korkmaz'ın bu sözlerine AKP'liler karşı çıktı.

Korkmaz, "Bugüne kadar bütün yasalarınızı onaylayan Sayın Cumhurbaşkanını son bir iki yasayı onaylamayıp geri gönderdiği için bunu yapıyorsunuz, anlamakta zorlanıyorum" dedi.

"Sayın Gül tecrübe etti, devam etmesini istiyoruz"

CHP'li Ali Özgündüz de, "Bu madde tamamen Gül'e yönelik. Biz hukuku savunuyoruz. Sayın Abdullah Gül'ü savunmuyoruz. Biz Sayın Gül'e oy vermedik ama son zamanlarda 2 yasayı veto etti, davranışları hoşumuza gidiyor. Sayın Gül cumhurbaşkanlığına alıştı, tecrübe etti, devam etmesini istiyoruz 5 artı 5'le" dedi.

Bu arada CHP'nin geçici maddenin çıkarılmasını için verdiği önerge reddedildi.

AKP önerge verdi, Demirel, Sezer ve Evren de aday olmayacak

AKP, alt komisyonda eklenen geçici maddenin değiştirilmesi için önerge verdi. Önergenin birinci fıkrasında, "Onbirinci Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldır" denildi.

İkinci fıkrada ise, "31 Mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen cumhurbaşkanları iki defa seçilememeleri kuralı dahil, Anayasanın değişiklik öncesi hükümlerine tabidir" dendi.

AKP'nin önergesi kabul edilirken, görüşmelerin ardından tasarı da komisyonda kabul edildi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)