Cumhuriyet tarihinde ilk Başbuğ'a soruşturma


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine Özel Yetkili Savcılık harekete geçti.
İfadeye çağrılacak
Ümranİye soruşturması savcısı Cihan Kansız tarafından başlatılan soruşturmada İlker Başbuğ’un önümüzdeki günlerde ifadeye çağrılacağı belirtildi. İnternet andıcı davasında sanıklar, iddia konusu faaliyetlerin Başbuğ’un bilgisi dahilinde yürütüldüğü yönünde ifade vermişti.
Albay Çiçek istedi
“İrtİca ile Mücadele Eylem Planı” davasının 50. duruşmasında konuşan emekli Albay Dursun Çiçek, Başbuğ’un “çağrıldığında duruşmaya her zaman gelebileceğini arz ettiğini” ifade ederek, Başbuğ’un da tanık olarak çağrılmasını talep etmişti. Mahkeme bu talebi dikkat aldı. ‰ 10’da
Kim yetkili tartışması
Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir emekli genelkurmay başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Orgeneral Başbuğ hakkındaki suç duyurusunda askeri mahkemelerin mi yoksa silvil mahkemelerin mi yetkili olduğu konusunda muhtelif görüşler var. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu “Sivil yargı” derken, Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan “Askeri yargının görevli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Başbuğ’a “internet andıcı” soruşturması
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ifadesini alacak.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında internet andıcı soruşturmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Islak imzalı belge davasında mahkeme Başbuğ hakkında gereğinin yapılması için savcılığa yazı yazılmasına karar vermişti. İnternet andıcı davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık savunmalarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında gereğinin takdir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılması kararının ardından savcılık Başbuğ hakkında soruşturma başlattı.

İfadeye çağrılacak
Ümraniye soruşturması savcısı Cihan Kansız tarafından başlatılan soruşturmada Başbuğ’un önümüzdeki günlerde ifadeye çağrılacağı belirtildi. İnternet andıcı davasında sanıklar, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız, Korgeneral Mehmet Eröz ve Yüzbaşı Murat Uslukılıç, sitelerin İlker Başbuğ’un bilgisi dahilinde faaliyet yürüttüğü yönünde ifade vermişti. Korgeneral Mehmet Eröz, ’İnternet Andıcı’emrini dönemin Genelkurmay Başkanı’nın verdiğini söylemişti. İddianameye giren ifadesinde sanık Yüzbaşı Murat Uslukılıç da kapatılan sitelerin tekrar açılması için andıcı Albay Dursun Çiçek’in talimatıyla hazırladığını anlatmıştı. Uslukılıç, Dursun Çiçek’in odalarına gelerek, “2. Başkan’dan (Hasan Iğsız) ’olur’aldım. Yeni internet siteleri için bir andıç hazırlayalım” dediğini belirtmişti. Uslukılıç’ın ifadesinde andıcın dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız’a sunulduğunu, Iğsız’ın da “Komutana arz” notu yazdığını ifade etmişti. Uslukılıç, çalışmayı dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a Dursun Çiçek’in arz ettiğini kaydetmişti.

Andıç’ı kabul etmişti
Genelkurmay Adlî Müşaviri Hıfzı Çubuklu da savcılık ifadesinde, andıcın doğru olduğunu kabul ederek parafın kendisine ait olduğunu, parafın yanındaki tarihin 16 Şubat 2009’u gösterdiğini, bu belgenin 1 Nisan 2009’da da İkinci Başkan parafıyla Genelkurmay Başkanı’na arz olunduğunu anlatmıştı. 29 sanıklı Islak imza olarak bilinen “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının 50. duruşmasında konuşan emekli Albay Dursun Çiçek, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un da “çağrıldığında duruşmaya her zaman gelebileceğini arz ettiğini” ifade ederek, Başbuğ’un da tanık olarak çağrılmasını talep etmişti.

İlker Paşa nerede yargılanacak?
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Cuma günü sanıkların savunmalarıyla ilgili açıklamalarında ve belgelerde adı geçtiği için gereğinin takdir ve ifası için Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Suç duyurusu mahiyetinde
Bu karar suç duyurusu anlamına gelirken Başbuğ’u sivil mi yoksa askeri mahkeme mi yargılanacak? Eski Dışişleri Bakanı Ve Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal’ın konu ile ilgili görüşü şöyle: “Ağır Ceza’ya gider her halde. İktidar da ona şey yargı diyeceklerdir aslında tabii bir bakıma askeri yargıda savunulabilir o da olabilir ama ama tahmin ediyorum sivil yargıya gidecektir. Yani askerin kendi içinde işlenmiş bir suç değil de Genel ülkeye yönelik bir suç diye. Başbakanın iznine gerek yok. (Yüce Divan’da yargılanabilir mi sorusuna yanıt) Her şey olabilir. Aslında suç mudur o tabii ayrı bir meselede. Olabilir, her halde yüce divanı da tercih edebilirler.”

Ağır Ceza mı, Yüce Divan mı?
2010’da kabul edilen Anayasa referandumunda bu konuda ne tür değişiklikler gerçekleşti. Ve tabii o her zaman akla gelen soru: Yargılamayı sivil mahkeme mi yapacak askeri mahkeme mi? Bütün bunları hukukçulara sorduk...

Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı)
“Başbakan’ın izin şartı yok. Bunlar organize suçlar. Görevden doğan suçlar kapsamına girerse, onun yargılaması da Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’ne verildi. Bu yargılama normal sivil mahkemede yapılacak. Görevden doğan suç değil, bu tamamen görevi dışında bir suç. Organize suç örgütü adı altında işlenen suçlar grubunda. Yargılamayı da tamamen sivil mahkeme yapacak. Eğer Başbuğ yargılanırsa bildiğimiz, özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanacak.”

Hikmet Sami Türk (Adalet Eski Bakanı)
“Anayasada yapılan değişiklikler var. Orada Genelkurmay Başkanı’nın Yüce Divan’da yargılanması öngörülüyor. Anayasa’nın 148. maddesine 12 Eylül 2010 günü yapılan değişikliğiyle şu hüküm eklenmiş: Genelkurmay Başkanı kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da göreviyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanır. Yani Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla yargılar onları. Bir hüküm daha var. Yüce Divan’da savcılık görevini de cumhuriyet başsavcısı veya cumhuriyet başsavcı vekili yapar. Yani Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı davayı açması gerekir.Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabilir. Genel kurulun verdiği kararlar kesindir.”

Ali Fahir Kayacan (Askeri Yargıtay Onursal Üyesi)
“Daha önce böyle bir şey olmamıştı. Bir tek Hilmi Özkök tanık olarak çağrılmıştı. İnternet Andıcı’yla ilgili süren bir dava var, dava o maddelerden açıldı da, o olay diğer olaylardan çok farklı aslında. Uyuşmazlık çıkarmaya yetkili makam olan askeri yargıtay başsavcılığına dosyayı göndermesi lâzım. Ben bu konuda askeri yargının görevli olduğunu düşünüyorum. Sivil mahkemenin bu konuda yetkisi yok.”

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)