Cumhuriyet’e bağlılık yemini!


KCK davasında, dinleme kayıtlarından bir “Öcalan’a bağlılık yemini” ortaya çıktı. Yani bir terör örgütü bile mensuplarını hedefe yöneltmek için bağlılık yemini yaptırıyor. Peki terörle mücadele eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti görevlilerinin Cumhuriyet’e bağlılık yemini var mı? Atatürk’e bağlılık yemini var mı?

***

Tabii Cumhurbaşkanlığı yemini, milletvekili yemini gibi yeminler vardır ama bütün vatandaşların ortak bir yemini yoktur. Askerlik yemini ise erkek vatandaşlar için ortak sayılabilir.
Asker yemini şöyledir:
“Barışta ve savaşta; karada, denizde ve havada, her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime, doğruluk ve muhabbetle hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu, Türk sancağının şanını, canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine ant içerim.”
Bu yemin metni insanda bir heyecan yaratmıyor. Sonuçta işi amirlere itaat noktasına götürüyor. Amirlerin bir kısmı cumhuriyete bağlılıktan vazgeçerse ne olacak? Vatandaş onlara da itaat mi edecek?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çocukların ilkokulda ettiği yemin ise milletin ortak andı sayılabilir. Zaten bu sebeple bu andı ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Hatta ABD ve AB bile ilkokul andını kaldırması için Türkiye’ye baskı yapmaktadır. Buna karşılık, ABD’de ilkokula başlayan bir vatandaş, liseyi bitirene kadar her sabah sınıfta ayağa kalkarak şu yemini eder:
“I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands: one Nation under God, indivisible, with Liberty and Justice for all.”
Yani diyorlar ki:
“Amerika Birleşik Devletleri’nin bayrağına ve o bayrağın simgelediği cumhuriyete bağlılık için and içiyorum. Herkes için özgürlük ve adaletle, Allah’ın gözetiminde, bölünmez, tek millet.”
Türkmenistan’ın eski Cumhurbaşkanı Türkmenbaşı, ülkede bir ulus ve vatandaşlık bilinci oluşturmak için Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken uyguladığı politikaları takip ediyor, yeni yaptırdığı parkları, meydanları, başta Oğuzhan, Korkut Ata ve Alparslan olmak üzere Türk büyüklerinin heykelleri ile donatıyor, üniversitelerin açılışında gençlere “Oğuzhan yemini” ettiriyordu! Yemin “Türkmenistan’a Oğuzhan ruhu ile hizmet edeceğime” diye başlıyordu.

***

Bence böyle bir yemine Türkiye’nin de ihtiyacı var. Gerçi AKP, Anayasa Mahkemesi üyelerinin yeminindeki, “Türk milleti tarafından demokrasiye âşık Türk evlâtlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunan” ifadesini çıkarmıştır. Üstelik Anayasa’nın Başlangıç ilkelerinden alınan bu ifadeden kastedilen, halkın, temel ilkeleri korumak için direnme hakkı bulunduğu gerçeğidir. Vatandaşın aklına Cumhuriyeti tahrip edenlere karşı direnme fikri gelmesin diye mi böyle yaptılar bilmiyorum ama yine de Cumhurbaşkanı önceden ilan edilen bir gün, bütün televizyonlardan canlı yayınlanmak üzere bir yemin töreni yapsa, bütün vatandaşlar, Cumhurbaşkanı ile birlikte bulundukları yerde ayağa kalarak yemin etse nasıl olur?

***

Denilebilir ki önemli olan şekil değil insanın içinden gelen duygulardır. Öyle değil, şekil de önemlidir. Kaldı ki yemin etmek bir şekil sayılmaz. Doğrudan duygularla ilgilidir. Herkesin kendi mukaddesatına göre yemin etmesinden daha bağlayıcı bir kanun yoktur.

Arslan Bulut
Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)