Deniz Feneri soruşturmasında şok belgeler


Almanya bağlantılı Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüten 3 C.Savcısından önce soruşturmalar alındı, Nadi Türkaslan ve Abdulvahap Yaren Basın Savcılığı’ndan uzaklaştırıldı. C.Savcılarına büyük bir haksızlık yapıldığı ortaya çıkan bilirkişi raporuyla da belgelendi. Buna göre, Türkiye’den alınan bazı malların Almanya’ya gönderildiğine ilişkin faturalarının olmasına rağmen, yurtdışına çıkışını gösteren gümrük çıkış beyannamelerinin olmadığı anlaşıldı.
Deniz Feneri e.V’nin, Türkiye’den aldığı mallarla ilgili araştırma yapan bilirkişinin C.Savcılığı’na verdiği raporunda, 8 milyon 211 bin liralık alım yapıldığı, 17 Milyon 574 bin lira ödeme yapıldığına ilişkin kayıtlara rağmen, malların yurtdışına çıkışlarının gerçekleştirildiğine ilişkin herhangi bir kayda ulaşılamadı.
Yurtdışına çıkışı görülmüyor
Bilirkişi raporunda, alınan mallar ve bunlarla ilgili işlemler ayrıntılı olarak tablolarla gösterildi. Bilirkişi, kesilen bazı faturalarda değişiklik yapıldığını, teslim yeri olarak Zeytinburnu-İstanbul olarak yazılmasına karşın, daha sonra bunların elle düzeltilip “Frankfurt” yazıldığı bilgisine de yer verildi. Derneğin, 2002-2006 yıllarına ilişkin kayıtlarını inceleyen bilirkişi, raporunda bu durum şöyle belirtti:
“Deniz Feneri e.V, 2002 yılında, 684 bin 712 TL tutarında toplam mal alışı yapmış, bu malların 159 bin 578 TL’lik tutarı Frankfurt-Ammain olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, bu malların yurtdışına çıkışı ile ilgili olarak herhangi bir gümrük çıkış beyannamesine rastlanılmamıştır.”
Ödemeler, Türkiye’de yapıldı
27 sayfalık raporda, Aytaç A.Ş tarafından 2003 yılında Deniz Feneri e.V adına toplam 974 bin 608 TL tutarında mal teslimi yapıldığını kaydeden bilirkişi, “Fatura teslim yeri olarak Frankfurt -Ammain düzenlenmiş olmasına rağmen yurt dışına çıkışı ile ilgili herhangi bir gümrük çıkış belgesine rastlanılmadığını” vurguladı. Raporda, 2004 yılına ait faturalara ilişkin incelemelerin sonucu da rapora, “Faturalar her ne kadar Almanya teslimi olarak düzenlenmiş olmasına rağmen yurt dışına sevki konusunda her hangi bir gümrük çıkış beyannamesine rastlanılmamıştır ” sözleriyle yansıtıldı..
Ödeme yeri Türkiye
Bilirkişinin, 2006 yılına ilişkin raporunda da, Deniz Feneri e.V Almanya teslimatı olarak düzenlenen malların da öncekiler gibi “yurt dışına sevki ile ilgili herhangi bir gümrük çıkış beyannamesi olmadığı” belirtildi. Raporun sonuç bölümünde, Deniz Fenerinde olup bitenlerin özeti de şöyle yer aldı:
- “Deniz Feneri Almanya Ammain, Frankfurt adresine düzenlenen faturalarla iligli herhangi bir gümrük çıkış beyannamesine ve döviz alım belgelerine rastlanılmamıştır.
- Deniz Feneri ile Aytaç A.Ş arasında 2001 ve 2002 yılları arasında yapılmış herhangi bir sözleşmeye rastlanılmamış, 2003-2004-2005-2006-2007 yılları için, aralarında vekalet yoluyla kurban kesimi ve gıda alım sözleşmesi yapılmış, 2008-2009-2010 yılları içinde herhangi bir sözleşmeye rastlanılamamıştır.
- Yurt dışı satışlarla ilgili olarak herhangi bir döviz alım belgesine rastlanılmadığından, ödemelerin tamamı Türkiye’de yapılmış olarak kabul edilmelidir.”

Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)