Dink davasında karar salı günü


Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın salı günü yapılacak duruşmada karara bağlanması bekleniyor.

Hrant Dink cinayeti sonrasında yaşanan yargılama hukuk fakültesi öğrencilerine tez konusu olabilecek nitelikte. Sona gelinen Dink davasından detaylar şöyle:

-Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Genel Yayın Yöneteni olduğu Agos gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

- Cinayetin işlendiği yerde çeşitli güvenlik kameralarından görüntülerine ulaşılan ve daha sonrada kimliği tespit edilen 17 yaşındaki Ogün Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda yakalandı.

- Samast, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, 24 Ocak 2007’de tutuklandı.

- 26 Ocak ’ta Erhan Tuncel, 31 Ocak’ta Salih Hacısalihoğlu, 1 Şubat ’ta Tuncay Uzundal, 23 Şubat’ta Veysel Toprak, 9 Mart’ta Osman Alpay, 7 Mart’ta İrfan Özkan ve 11 Nisan’da da Mustafa Öztürk tutuklandı.

- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşma 2 Temmuz 2007’de yapıldı. Tutuklu sanıklardan Hacısalihoğlu, Altay, Özkan ve Toprak tahliye edildi.

- Hayal’in eniştesi Coşkun İğci hakkında 2009 yılı temmuz ayı içinde hazırlanan ek iddianame davayla birleştirildi. Sanık sayısı
19’a yükseldi.

- Türkiye’de ilk defa sesli ve görüntülü kayıt sistemi, davanın 11 Şubat 2008’de yapılan duruşmasında kullanıldı.

- Hayal’in ağabeyi Osman Hayal hakkında 2008 yılı kasım ayında hazırlanan iddianamenin de ana davayla birleştirilmesiyle sanık sayısı 20’ye yükseldi.

- Mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Mahkemesi’nin “Ergenekon” davası dosyasının sanıklarıyla, bu dava dosyasında yargılanan sanıklar arasında bir irtibat olup olmadığının tespit edilebilmesi açısından, “Ergenekon” davası sanıklarına ait telefon numaralarının HTS raporlarının ve dijital kayıtlarının delil olarak istenilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.

- 10 Mayıs 2010’daki duruşmada sanıklardan Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’in tahliyesine karar verildi. Böylece davada tutuklu olarak Hayal, Erhan Tuncel ve Samast kaldı.

- 25 Ekim 2010’daki duruşmada Samast hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına ve ayrılan dava açısından mahkemenin “görevsizliğine” karar verildi. Samast hakkındaki dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

- İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Ogün Samast, 25 Temmuz 2011’de “tasarlayarak adam öldürmek” ve “ruhsatsız silah taşımak” suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

- 19 Eylül 2011’deki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, “eylemlerin salt milliyetçilik duyguları kabaran gençler tarafından işlenmesinin ötesinde, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal yönetiminde, ’Ergenekon’ terör örgütünün Trabzon’da faaliyet gösteren bir hücre yapılanması tarafından işlenmiş olduğunu değerlendirdiğini” bildirdi.

- Mahkeme Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz, 10 Ocak’ta yapılan 24. duruşmada, tüm avukatları 17 Ocak’ta yapılacak celsede hazır olmaları konusunda uyararak, davayı karara bağlayabileceklerini bildirdi.

Haberiyeri
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)