Dünya'da ve Türkiye'de Emeklilik Yaşı


Dünya genelinde ortalama olarak 60 olan emeklilik yaşı hükümetler tarafından yükseltilerek devletin emeklilik yükü azaltılmak isteniyor.

Avrupa Birliği, ekonomik krizle debelenen Yunanistan'a emeklilik yaşının yükseltilmesini şart koydu. Ülkede 58 olan emeklilik yaşı 62'ye çıkarılması planlanıyor.

Avrupa ülkeleri arasında en düşük emeklilik yaşı Fransa'da. Sarkozy hükümeti ülkede 60 olan emeklilik yaşını yükseltmek istiyor.

Geçtiğimiz hafta İspanya’da hükümetin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkarma planını protesto eden binlerce kişi, sokaklara döküldü.

İngiltere’de emeklilik yaşı kadınlar için 60 erkekleri için ise 65. Bu sınır 2020 yılında herkes için 65 olacak ve daha sonra 2046’ya kadar kademeli olarak 68’e yükseltilecek.

Emeklilik yaşı, Danimarka'da 65

Portekizde emeklilik yaşı 2007 yılında herkes için 65’e yükseltildi. Emeklilik hakkı elde etmek için çalışanların 40 yıl çalışmaları ve prim ödemeleri gerekiyor.

İtalya 2008 yılında emeklilik yaşının 57'den 58'e çıkarılması için sendikalarla anlaşmaya vardı.

Emeklilik yaşı İsveç te 65, Türkiyede 60 demek hiç bir şey ifade etmiyor. Ülkemde 30 gün çalışan birine 10 gün prim ödenebiliyor. İsveçte bu mümkün mü? Olaya çeşitli açılardan bakmak lazım.

Türkiyede insanların maaşlarından kesilen vergi oranı %35-40 çalışma koşulları malum . Fazla mesai bir çok kurumda var ve karşılığı yok

Kore'de emekli olmak için 60 yaşına kadar çalışılması gerekiyor.

Japonya'da emeklilik yaşı ise 60


Amerika'da 65

Türkiye'de 60

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı çelik, Sosyal taraflarla yapılan görüşmeler sonucunda yüzde 90'a varan bir uzlaşmanın sağlandığını ifade eden çelik, dünkü eylemlerin neden yapıldığına bir anlam veremediğini söyledi.

Faruk çelik, 65 yaşında emekliliğe ilişkin eleştiriler üzerine ise ''Bu tasarının getirdikleri zaruri bir düzenlemedir. Partilerle, sivil toplum örgütleriyle yaptığımız görüşmelerde hiç kimse bunun aksini söylemedi. Herkes düzenlemenin gerekli olduğunu söylüyor. Emeklilikte 65 yaşı, 2028'e kadar öteledik. 2028'e kadar kademeli olarak Sayın Bahçeli, Ecevit ve Yılmaz Hükümetinin yaptığı düzenleme geçerlidir. 2028'e kadar emeklilikte 60 yaş geçerlidir'' diye konuştu.
http://sozcuhaber.blogspot.com
SözcüHaber
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)