Gül ile Erdoğan arasına "Köşk" girdi


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile AKP arasında peş peşe iki veto ile bozulan bahar havası, Köşk'teki görev süresinin 7 yıl olduğu ve yeniden aday olamayacağına ilişkin açık düzenlemeyle iyice kendini gösterdi.

AKP’nin, 7 yılın ardından yeniden aday olamayacağını yasaya açık şekilde yazması üzerine, Gül’ü savunmak muhalefete kaldı. AKP ile Gül vetolardan sonra son olarak eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un yargılanacağı yer konusunda ters düşerken, partiden, “Bu dönemde çıkardığımız üç yasadan ikisini veto etti. Bu bir rekor” değerlendirmeleri yapıldı.

TBMM’de önümüzdeki hafta yasalaşacak olan Cumhurbaşkanı Seçim Yasası tasarısına AKP tarafından eklenen geçici maddeyle Gül’ün süresinin 7 yıl olarak netleştirilmesi, iktidar partisi ile Köşk arasında bir süredir yaşanan mesafeyi iyice gözler önüne serdi.

Ancak bu düzenleme AKP’yi tatmin etmedi. AKP, daha önce Cumhurbaşkanlığı yapmış ve halen yaşayan isimlerden Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer’in yeniden aday olmasını önlemek için ek bir düzenleme daha getirerek Gül’ün 2014’te aday olmasının önünü kapattı.

Kulislerde bu düzenleme üzerine, “Evren, Demirel ve Sezer’in yeniden adaylıkları teorik bir şey. Asıl olan Gül’ün adaylığı. Yasayla bu yol kapatıldı” yorumları yapıldı.

‘Yeni Evren’ler yaratılıyor’

CHP’nin Anayasa Komisyonu üyeleri Atilla Kart, Rıza Türmen, Süheyl Batum ve Uğur Bayraktutan Gül’le ilgili düzenlemeleri eleştirdi. Kart, düzenlemeyle “Yeni Kenan Evren’lerin önünü açtığını” belirterek "Ülkemize hayırlı olsun” dedi. Türmen de Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı olması üzerine hesap yapıldığını belirtti. Bayraktutan da tasarının, “Erdoğan’ı 2014’te Köşk’e çıkarma tasarısı” olduğunu belirtti.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)