Gül'ün görevi, geçici maddeyle 7 yıl


Gül'den 7 yıla onay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu''nu ve emekli vekil maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Gül'ün, 6271 sayılı ''Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu''nu yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.

Seçimler 5 yılda bir yapılacak

Gül tarafından onaylanan Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'na göre, Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ve seçimler 5 yılda bir yapılacak.

Kanuna göre, seçim; genel, eşit ve gizli oyla, bütün ülkede aynı günde, yargı yönetim ve denetimi altında yapılacak.

Yurt dışında oy kullanılabilecek

Yurt dışında yaşayan Türk yurttaşlarının oy kullanmaları da sağlanacak.

Oyların sayımı, dökümü ve tutanaklara bağlanması, açık olarak gerçekleştirilecek.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanı seçimlerinin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapmak ve yaptırmak amacıyla, gerekli ilke kararları almaya, ilgili kanunlar ile bu kanunda seçimle ilgili olarak yer alan bütün süreleri gerektiğinde kısaltarak tespit ve ilana yetkili olacak.

Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün; makamın herhangi bir şekilde boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde yapılacak.

YSK, öngörülen süreler içinde seçimin tamamlanması amacıyla, seçim takvimini resen belirleyip, ilan edecek.

Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, genel oyla yapılacak seçimde Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak, geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak.

Oylamalara tek adayla gidilmesi halinde, oylama, referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilecek, TBMM üyeliği sona erecek.
TBMM, savaş nedeniyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmediğine karar verirse, Cumhurbaşkanı seçimi 1 yıl geriye bırakılabilecek. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilecek.

Gül'ün görevi, geçici maddeyle 7 yıl

Kanundaki geçici maddeye göre, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl olacak.
31 Mayıs 2007 tarihli Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dahil, Anayasanın değişiklik öncesi hükümlerine tabi olacak.

Böylece, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel ve Kenan Evren, ikinci kez cumhurbaşkanı olamayacak.

Emekli vekil maaşlarına da onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, milletvekili emekli aylıkları, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45'i oranında belirlenecek.

Gül, kanunu milletvekili emekli aylıklarını düzenleyen maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etmişti.

TBMM'de tekrar görüşülerek 17 Ocak'ta kabul edilen düzenlemeye göre, milletvekili emekli aylıkları, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45'i oranında belirlenecek. Daha önceki yasada bu oran yüzde 60 olarak yer almıştı.

Yasa, geçmiş dönemlerde iki yıldan az milletvekilliği yapmış ve milletvekili emeklisi olanları da Cumhurbaşkanı ödeneği ile ilişkilendiriyor.

Yasada, geçmişte iki yıl makam temsil tazminatı ödenmiş, milletvekilli olduktan sonra 1 aylık maaşını alır almaz milletvekilliğinden emekli olanların ''İki yıllık süreye tabii olmadıkları''na da açıklık getiriliyor.

Milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların emekli olduktan sonra 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi imkanı, 24. Dönem ile sınırlı tutulmayarak, geçmiş dönemleri de kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Düzenlemeyle, geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)