İntibak Yasası hazır


Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nda İntibak Yasası'nda oranların belirlendiğini açıkladı. Refah payından emeklilere yüzde 75 pay verileceğini kaydeden Arınç, 1 milyon 913 bin emeklinin maaşlarında artış olacağını söyledi. Arınç, artışların 10 ile 290 lira arasında emekli maaşlarına yansıyacağını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle başlayan 19 Mayıs kutlamaları ile ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine Arınç, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamanın yanında biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanımızın da ilgili bakanların da konuşmalarıyla gündeme taşındı. Bu konu üzerinde Milli eğitim Bakanımız Bakanlar Kurulu'na bilgi sundu. Bakanlarımızın da katkıları oldu. En azından yaptığı açıklamalar gerçektir. Bu bayramların kutlanmaması değil, bu bayramlar bizim övünç kaynağımızdır. Bunların mutlaka, sevinçle, coşku ile büyük bir katılımla kutlanması gerekir. Elbette bazı öneriler ve teklifler olmuştur. Bu öneriler ve teklifler bu bayramları yok sayan değil, bu bayramları daha çok öğrencinin, daha çok halkın en üst düzeyde katılımıyla yapılabilecek bir normal şekline ulaştırma çabasıdır. Ancak bugünkü görüşmeler sonunda Milli Eğitim Bakanımızın bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bir açıklama yapması düşünülüyor. Sayın Bakanımız zannediyorum en kısa zamanda yanlış anlaşılabilecek konuları tamir edecek veyahut da daha açık bir şekilde kamuoyuna yansıtacak bir açıklamayı yapacaktır. Muhalefetin doğrusu işin esasına yönelik bir eleştirisi yok, onlar her zaman olduğu gibi meseleye ideolojik bakarak bunu eleştirmek yolunu seçtiler. Ne açıklamadan genelgeden ne bu konunu özüne inmekten hiç bahsetmediler. Muhalefetin ne olursa olsun, AK Parti'den gelen bir uygulamayı veya bir tavsiyeli kötü yorumlaması veya olumsuz nitelendirmesi bu güne kadar hepimizin üzüldüğü bir konudur. Bir yanlış anlama varsa bunu Sayın Milli Eğitim Bakanımız en kısa zamanda kamuoyuna açıklayacaktır."


3. yargı paketi çarşamba sunulacak

Arınç, Bakanlar Kurulu'nda 3. yargı paketinin görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine kurulda konunun gündeme geldiğini belirtti. Çarşamba günü Adalet Bakanı'nın paketin takdimini yapacağını belirten Bülent Arınç, "Ancak Meclis gündemini de biliyoruz siz de biliyorsunuzdur. Bizim parlamentoda ilişkilerinden sorumlu bir de Başbakan Yardımcımız var. Dolayısıyla parlamentoda bu hafta, önümüzdeki hafta neler konuşulacağı konusunda grup başkanvekillerinden aldığımız bilgiler de değerlendiriliyor. Yarın bildiğiniz gibi denetim günüdür. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, bir saat süreyle soruları cevaplandıracak. Sanıyorum ki merhum Denktaş'ın vefatı dolayısıyla guruplar adına konuşmalar yapılabilir ben hükümet adına bir konuşma yapmak üzere hazırlık yapıyorum. Yarın 20.00'ye kadar olan çalışma süresinde sanıyorum aksine bir karar alınmazsa, bu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın sevk ettiği ve içinde milletvekillerinin emeklilik maaşlarını da düzenlendiği, sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen, komisyondan da değişiklik yapılarak genel kurula gelen bir tasarının ki o bir maddelik tasarı, onun görüşülmesi yarın gerçekleşecektir. Bu hafta içindeki iki yasama günümüz Çarşamba ve Perşembe günleri de genel kurul kabul ederse, bu bizim planlamamız, cumhurbaşkanını seçimine ilişkin ulus ve esasları içeren kanun görüşülecektir. O biliyorsunuz çok maddeli bir kanun sanıyorum 2 çalışma gününde ancak çıkabilir. Adalet Bakanlığı'nın sevk ettiği tasarı ondan sonraki haftada ama önce komisyonda görüşmek üzere, doğrusu komisyon gündeminde haberim yok, komisyondan görüşüldükten sonra da genel kurula ivedilikle gelecektir" diye konuştu.


Uludere tazminatları

Uludere'de meydana gelen olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına ödenecek tazminatın miktarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Arınç, şunları söyledi:
"Tazminat konusunu daha önce yapılan açıklamada bendeniz de en kısa sürede bunun kanunlar çerçevesinde hak sahiplerine verileceğini ifade etmiştim. Tabii yine bunun üzerine bir takım spekülasyonlar yapıldı. Olayın insani boyutuna değil, olayın ideolojik boyutuna vurgu yapan bir takım eleştirmeler oldu. Kim ne derse desin bu konuda bir kanun var. Bu kanun uygulaması içinde ölenlerin belki birinci derecede yakınlarını kendileriyle görüşerek bu tazminat takdim edilecektir. Ancak şunu unutmayalım geçmişte de buna benzer olaylar olmuştur. Eğer kanundaki limitlere bağlı kalınsa, bunun bir de AİHM boyutu veya adli yargıda bunun daha üstünde bir tazminat isteme talepleri de olabilir. Dolayısıyla geçmişte buna benzer olaylarda mahkemelerin takdir ettiği tazminat tutarları da dikkate alınarak miktar belirlenecektir. Yani kanundaki limitin herhalde altında olmayacak ama mahkeme kararları dikkate alınarak bu konuda bir tazminat belirlemesine gidilecektir."



İntibak Yasası

Bakanlar Kurulu'nun ardından basın açıklaması yapan Arınç, İntibak Yasası'nın Bakanlar Kurulu'nda kabul edilip Meclis'e gönderileceğini belirtti. İntibak konusunun yıllardan beri olumsuz olarak devam ettiğini kaydeden Arınç, şu bilgileri verdi: "Seçimler öncesinde ve sonrasında da Ak parti hükümeti olarak intibakın bir an önce yasalaşacağı ve bu konudaki beklentilerin karşılanacağı ifade edilmişti. Çok kolay bir konu değil. Çünkü geçmişte sosyal güvenlik alanında çok farklı şekillerde emeklilik aylıkları bağlanmış şimdi bunların arasındaki intibakı çözmek için de çok ciddi bir teknik çalışma gerekiyordu. Bu konu üzerinde birkaç konu tekrar oluşturuldu ve bugün sayın bakanın takdimleriyle de artık TBMM'de görüşülecek hale geldi. Kanunun daha iyi anlaşılabilmesi bakımından birkaç konuyu dikkatlerinize sunmak istiyorum. Bir defa Türkiye'deki emekli sayısı belki çok iyi bilinmemektedir. Şu anda Türkiye'de aylık türü olarak emekli aylığı alan şu gruplar bulunmaktadır. SSK emeklileri, SSK tarım emeklileri, bağkur emeklileri, bağkur tarım emeklileri ve memur emeklileri olmak üzere bu kategoriler içerisinde 9 milyon 928 bin 960 kişi emekli maaşı almaktadır. Takriben 10 milyon diyebilirsiniz. Bunlardan SSK emeklisi ki bunlarda yaşlılık malullük, ölüm, iş kazası geliri, iş kazası ölüm geliri olarak ayrı kategorilerde değerlendirilmektedir. SSK'dan en çok yaşlılık türü emekli maaşı alanlar vardır. Bunların sayısı 4 milyondan fazladır. Malullük 66 bin 689 kişi, ölüm aylığı alan 1.5 milyon. İş kazası geliri 58 bin, iş kazası ölüm geliri 78 bin civarında. Toplam SSK türünden emekli maaşı alan 5 milyon 727 bin 783 kişi bulunmaktadır. SSK tarım emeklisi 49 bin 383, Bağkur emeklisi 1 milyon 760 bin 872 bağkur tarım emeklisi, 534 bin 157 memur emeklisi de 1 milyon 856 bin 765. Böylece 9 milyon 928 bin 960 kişiye emekli aylığı ödenmektedir. 2011 yılı içerisinde tamamında şüphesiz bu kişilere emekli aylığı ödemesi 91 milyar 600 milyondur. Yani daha kolay anlaşılması için 92 katrilyona yakın 10 milyon civarındaki emeklimize maaş ödemesi yapılmaktadır."


'İntibak herkese zam demek değil'

Arınç, SSK emekli gruplarına bağlanan aylıklarda geçmiş hükümetler döneminde farklı farklı hesaplamalara gidildiğini ifade ederek, "Şimdi 6 grupta SSK emekli aylığı alan işçi emeklilerimiz var. Bunlardan bir kısmı 1 ocak 1982 öncesi emeklilerdir. Bir kısmı 82-87 sonu arasında emekli olanlardır. Bir kısmı süper emekli denilen 87'de emekli olanlardır. Bir kısmı 88'de 31 Aralık 99 arasında emekli olanlardır. Bir kısmı 2000-2008 arası emeklilerdir. Bir kısmı da 2008 sonrası emekliler olarak gözümüze çarpmaktadır" dedi.

Kamuoyunda İntibak Yasası'nın yanlış anlaşıldığını da kaydeden Bülent Arınç, "İntibak bütün emekli aylıkların kayıtsız şartsız arttırılması anlamına gelen bir zam uygulaması değildir. Sosyal güvenlik sisteminde İntibaktan kastımız prim ödeme gün sayıları ve ödenen prim miktarları eşit olan fakat emekli oldukları tarihin farklı olması nedeniyle aylık hesaplama yöntemindeki değişikliklere bağlı olarak farklılaşan emekli aylıkları arasındaki farkın giderilmesidir. Herkesin maaşına mutlaka şu kadar seyyanen zam gelecek diye bir beklenti olabilir. İntibaktan kastımız evet maaşlarda elbette bir miktar artış olacaktır ama bu prim ödeme gün sayıları ve ödenen prim miktarları eşit olmasına rağmen farkı zamanlarda farklı formüllerle kendilerine emekli maaşı bağlananların bugün artık eşit noktaya getirilmesi olarak anlayabiliriz" diye konuştu.


Zam oranları

Hükümet Sözcüsü Arınç, 2000 öncesi aylık alan kişi sayılarının intibaka esas teşkil ettiğini de belirtirken yasanın ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Yaşlılık aylığı alan SSK'dan 1 milyon 635 bin 384 kişidir. Malullük aylığı alan 31 bin 258, ölüm aylığı alan 1 milyon 76 bin 789 toplam 2 milyon 743 bin 371 kişiden bahsediyoruz. Yani 2000 öncesi SSK'dan emekli aylığı alan 2 milyon 743 bin 371 kişinin bu intibak yasasından ne şekilde ve hangi oranda zam alacağı ve hangi noktada intibakların yapılacağı tartışılmıştır. Bugün sayın bakanımızın da verdiği bilgiler Bakanlar Kurulumuz tarafından uygun görüldüğü için artış oranı da belirlenmiştir. Yüzde 60, yüzde 70 veya yüzde 75'lik zam dilimlerine göre kaç kişi yararlanacak ve bu yararlanan kişiler hangi limitler arasında zam alacaklar ve bundan kaç kişi istifade edecek konusu tartışılmıştır. Takdir edersiniz ki 92 katrilyon tüm emeklilerimiz için bir yıl içerisinde ödediğimiz para bir de bu intibaklar sebebiyle bütçeye ayrıca bir maliyet getirecektir. Yapılan müzakereler sonunda en çok kişinin istifade edebileceği ve en yüksek oranda artış yapılması kabul edilmiştir. Bu artış yüzde 75 olarak bakanlar kurulumuzdan kabul edilmiştir. Bununla 1 milyon 913 bin kişi istifade edecek. Bunun maliyeti 2.5 katriyonluk bir ek ödeme bütçeye yük olarak gelecektir. Yıllardır istismar edilen yıllardır ümitleri sömürüler ve yıllardır eşit prim ve ödeme gün sayısı olmasına rağmen farklı yıllarda emekli oldukları için birbirlerinden farklı maaş alan emeklilerimiz arasındaki bu eşitsizliği gidermiş olacağız. Ücret artış bandı da 10-20 lira artıştan, 250-290 lira arasındaki artışa kadar herkesin kendi gün ne zaman emekli olduğuna ve ne kadar prim ödediğine bakılarak ayrı ayrı hesaplanmıştır. Bu yüzde 75'lik gelişme hızını ilave ettiğimiz taktirde 10-20 arasındaki artışlar daha az sayıda emekliyi ilgilendirmekte ama 100 ile 290 arasındaki artışlar hemen hemen 1.5 milyona yakın emekliyi ilgilendirmektedir. Detaylarını sayın bakanımızdan ve parlamentodaki görüşmeler sırasında da sanıyorum daha ayrıntılı olarak bilme öğrenme imkanına kavuşacaksınız. Ben intibakla ilgili sorunların çok büyük ölçüde giderildiği ve bir eşitsizliğin yıllarca sürdükten sonra bugün bütçeye külfet getirmesine rağmen emeklilerimiz açısından ferahlandırıcı bir gelişme olarak takdim edilmesini düşünüyorum. Refah payı yüzde 75 olarak uygulanacaktır. Bundan 1 milyon 900 bin emeklimiz istifade etmiş olacaktır."

Arınç, İntibak Yasa Tasarısının ne zaman TBMM'ye sevk edileceğinin sorulması üzerine, yarından itibaren gidebilecek durumda olduğunu, imzaların tamamlandığını dile getirdi.



ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)