İran'a Petrol Ambargosu


İran'a büyük darbe
Reuters haber ajansı bugün Brüksel'de toplanan AB liderlerinin İran'a petrol ambargosu uygulama konusunda anlaştığını belirtti. Ambargo'nun 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağı ifade edildi.

Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği maliye bakanları toplantısından İran’ın nükleer programını durdurmaya yönelik yeni yaptırımlar çıktı.

Bu yaptırımlar kapsamında, Tahran’ın petrol ihracatına ambargo uygulamak ve İran Merkez Bankası’nın hareketlerini sınırlamak gibi önlemlerin olacağı konuşuluyordu.


İran en fazla kime petrol satıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ikinci büyük petrol üreticisi İran, petrolünün büyük kısmını Asya'ya satıyor. İran en fazla Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve İtalya'ya petrol ihraç ediyor.

İran petrolünün önemli alıcıları arasında Türkiye de bulunuyor.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Asya ülkelerini İran'dan petrol alımını azaltmaya ikna etmeye çalışıyor.

İran yaptırımlara misilleme olarak Basra Körfezi'nden petrol taşımacılığı için kilt önemdeki Hürmüz Boğazı'nı kapama tehdidinde bulunmuştu. Dünya petrolünün yüzde 20'si Hürmüz Boğazı'ndan taşınıyor.



Petrol fiyatları izleniyor

Yunanistan’dan sonuç çıkmaması ve yeni ambargo haberleriyle birlikte vadeli piyasada ABD ham petrolün varil fiyatı bugünkü işlemlerde yüzde 2’ye yakın değer kaybıyla 98 dolar seviyesine geriledi. Ham petrolün varil fiyatı Cuma günü 101 dolara kadar yükselmişti.



Reuters

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)