Kürtçe Eğitime Karşı Çıktı Hedef Oldu


Eğitimde ve kamusal alanda Kürtçe’ye karşı olduğunu açıklayan Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, malum çevrelerin hedefi oldu. Aralarında Baskın Oran, Ahmet İnsel ve Gençay Gürsoy’un da bulunduğu 5 kişi “siyasi amaçla demeç verme” ve “yargı görevi yapanı etkileme” gerekçesiyle Özel için suç duyurusu yaptı.
Kürtçe eğitime karşı olduğunu açıklayan Özel, “Anayasaya göre devletin resmi dili Türkçe’dir. Başka bir dilin eğitim ve kamuda kullanımını uygun bulmuyorum” demişti. Özel ayrıca, PKK’nın adını gündemden sileceklerini söylemiş, KCK’yı da “terörist başı talimatıyla kurulan alternatif yapılanma” olarak nitelemişti.
TSK tesislerinde rütbe ayrımı bitti
Genelkurmay Başkanlığı çok önemli bir karara imza attı. Org Necdet Özel’in emri ve 2. Başkan Hulusi Akar imzasıyla yayımlanan belge uyarınca, bundan böyle orduevleri, askeri gazinolar ve sosyal tesislerin genel kullanıma açık hiçbir biriminde rütbeyle ilgili hiçbir kısıtlama olmayacak.

Özel, Kürtçe’ye karşı çıkınca hedef oldu!
Kürtçe konusunda görüşlerini açıklayan Genelkurmay Başkanı Özel hakkında “siyaset yaptığı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunun gerekçesi ise Necdet Özel’in Kürtçe eğitime karşı çıkması ve terör örgütüne ilişkin açıklamalar yapması. Suç duyurusu öncesinde Prof. Dr. Baskın Oran, kendisiyle birlikte dilekçede ismi bulunan gazeteciler Aydın Engin, Ahmet İnsel, Cengiz Algan ve Prof. Dr. Gençay Gürsoy adına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının eski binası önünde açıklama yaptı.

Eskilerin izinde!
Oran, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in, Fikret Bila’ya konuştuğu ve 5 Ocak 2012 tarihli Milliyet gazetesinde “PKK’nın adını gündemden sileceğiz” başlığıyla yayımlanan röportajında, “bir siyaset adamı gibi, sadece devlet adamlarının üzerinde konuşabileceği ve karar verebileceği konularda açıklamalarda bulunduğunu” ifade etti. “Bu, KCK’nın ne olduğundan, PKK ile mücadelenin nasıl yapılması gerektiğinden tutunuz, askeri yargının anayasal olduğundan geçerek, Türkçe’den başka dillerin eğitimde ve kamuda kullanılmaması gerektiğine varıncaya kadar çeşitli siyasi mülahazalardır. Bu demeç sayın Genelkurmay Başkanı’nın eski Genelkurmay başkanlarının izinden gittiğini ve siyaset yapmaya, askeri siyasete sokmaya ve müdahale ettirmeye kararlı olduğunu göstermektedir” diye konuşan Oran, bu durum için Askeri Ceza Kanunu’nun “siyasi amaçla demeç verme” ye ilişkin 148. maddesi uyarınca 1 ay ila 5 yıl hapis, Türk Ceza Kanunu’nun “yargı görevi yapanı etkileme” suçunu düzenleyen 277. maddesine göre de 2 ila 4 yıl hapis cezası öngörüldüğünü ifade etti.

AKP tepki göstermeli
AKP Hükümeti’nin daha önce askerlerin siyaset yapmasına sert tepki verdiğini belirten Oran, hükümetin bu konuda hiçbir tepki göstermediğini söyledi. Baskın Oran, “Toplumun bütün kesimlerinin sivil vesayetten bahsettiği bir dönemde bu son derece üzücüdür. Bizim için insan haklarına azami saygılı bir demokrasi esastır. Dolayısıyla gerek Genelkurmay Başkanı’nın bu demeci, gerekse hükümetin buna tepki göstermemesi kabul edilemez hususlardır. Gerek atanmışlar, gerek seçilmişler, insan haklarına azami saygılı bir demokrasiyi artık içselleştirmeli ve Türkiye’nin önünü açmalıdır” dedi. Açıklamanın ardından Baskın Oran ve avukatı Özel hakkındaki suç duyurusu dilekçesini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sundu.

“Kabul edilemez”
Necdet Özel, Fikret Bila’ya verdiği mülakatta, Kürtçe eğitime karşı çıktığını söylemişti. Özel, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. maddesinde göre devletin resmi dili Türkçedir. Bu kapsamda Türkçe, bu topraklarda yaşayan herkes için ortak bir paydadır. Eğitimde ve kamusal alanda farklı dillerin kullanılmasının toplumda ayrışma yaratacağını ve bu nedenle başka bir dilin eğitimde ve kamuda kullanılmasını uygun bulmuyorum” demişti. Özel ayrıca, PKK’nın adını gündemden sileceklerini söylemiş, KCK’nın da bölgede devlet otoritesinin yerine geçmeyi amaçlayan, terörist başının talimatı ile kurulmuş alternatif bir yapılanma olduğunu kaydetmişti.

Orduevinde rütbe ayrımı kalkıyor
TSK’ya ait sosyal tesislerde rütbe farkı ortadan kalkıyor. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in emri ve Genellkurmay II. Başkanı Org. Hulusi Akar imzasıyla ilgili birimlere “Sosyal Tesislerin Kullanımı” yla ilgili yazı gönderildi. Habertürk’ün haberine göre; Genelkurmay Başkanlığı’ndan 16 Ocak 2012 tarihinde gönderilen ve “Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasındaki dayanışmayı artırmak, moral ve motivasyona katkıda bulunmak” amacıyla orduevleri, askeri gazinolar, sosyal tesisler ile TSK özel, özel/yerel ve kış eğitim merkezlerinde yapıldığı vurgulanan yeni düzenlemeleri içeren yazı şöyle: “Tesislerde genel kullanıma açık tüm yerlerde statüleri belirtilen (general, üstsubay, subay) bölümleme yapılmayacaktır. Otel, oda, masa, koltuk grubu, asansör, plaj, yemek salonu, berber, kuaför, vb. yerlerde statüleri gösteren her türlü yazı ve işaret kaldırılacaktır.” Bugüne kadar, subay orduevine giren bir subay, kıdem ve rütbesine göre ağırlanıyor, bölümlemeler de buna uygun yapılıyordu. Aynı farklılıklar eşler ve aile fertleri için de geçerliydi. Mesela yan yana bulunan üç bayan kuaförünün üzerlerinde “Subay Kuaförü,” “Üstubay Kuaförü,” “General Kuaförü” yazıyordu. Söz konusu yazıyla bütün bu ayrımlar ortadan kaldırıldı, rütbe ayrımlarını belirten her türlü yazı ve tabelalar da siliniyor. Bu, orgeneral ve teğmenin artık aynı masada yemek yiyeceği, çay içeceği anlamına geliyor.

Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)