Mansura’nın son kaidesi: Gaziantep’e dikkat!..

15 Ocak 2010 günü, Ankara’nın Bağlum beldesindeki üç ayrı hücre evine eşzamanlı operasyonlar düzenlenmişti... Toplantı halindeki radikal dinci bir grup büyük şok yaşamıştı!.. Çünkü operasyonda, bir Kalaşnikof ve bomba düzeneklerinin ele geçirilmesinin yanı sıra çok tehlikeli bir örgütün Türkiye yapılanması da deşifre olmuştu!.. “İntikam” amaçlı eylem hazırlığında olduğu belirlenen militanların çok önemli bir lideri ise son anda kaçmıştı!.. İşte, Usame Bin Ladin’in bile dikkatini çeken o militan korkunç bir sondan kurtulamayacaktı!..

Polis Bağlum beldesindeki evlere baskın düzenlediğinde örgüt üyeleri toplantı halindeydi!.. 29 kişiyi cep telefonlu bomba düzeneği, bir Kalaşnikof tüfek ve teçhizatlarla ele geçiren polis, El Kaide’nin Türkiye yapılanmasını gösteren çok önemli belgelere de ulaşmıştı.

Belgelere göre; “Muzaffer Tarikatı” ve “Zafer Alayı” diye de tanımlanan “Taifetul Mansura” adlı El Kaide birliği, Türkiye’de çok etkili bir hücre oluşturmuştu!

Hücre evlerinde, örgütün Türkiye yapılanmasından sorumlu “Ebuzer” ve “Ebu Hureyre” kod adlarını kullanan Serdal Erbaşı’nın konuşmalarını içeren videolar da bulundu.

Polis, örgütsel belgelerden yola çıkarak Türk militanların, ISAF’ın (Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) Afganistan’daki Kabil Bölge Komutanlığı’nda görevli Türk askerlerine saldırı planladığını da ortaya çıkardı.

Planı yaptı ve kaçtı!..

Ancak Bağlum’da ele geçirilen belgelerde çok çarpıcı bir bilgi daha vardı... Taifetul Mansura’nın 24 Ocak 2008’de 4 El Kaideci’nin öldürüldüğü Gaziantep operasyonunun intikamını almak için çalışma yürüttüğü de belirlendi!.. İddiaya göre, bu grup Gaziantep’teki uyuyan hücrelerin yardımıyla özellikle polislere yönelik eylem hazırlığı içindeydi!..

Çünkü Selefi militanların üs olarak kullandığı Gaziantep’in aynı zamanda “cihat bölgeleri”ne gitmeye çalışan El Kaidecilerin toplanma ve sevkıyat merkezi olduğu da belirlenmişti.

Güvenlik birimleri Ankara’da ele geçirilen belgelerden yola çıkarak şu saptamayı da yapmıştı: 3 yıl içinde 150 kadar El Kaide militanının yakalandığı Gaziantep’i yalnızca istihbarat birimleri değil, örgütün kendisi de çok yakın takibe almıştı!.. Bin Ladin’in adamlarının tek hedefi vardı; “misilleme!”...

İstihbarat birimleri zaman geçirmeden Taifetul Mansura’nın Türk lideri Serdal Erbaşı’nın peşine düştü... Çünkü uzmanlara göre Gaziantep’teki olası saldırının planlarını da Erbaşı yapmıştı!..

Çeçenistan savaşının en yoğun olduğu 1993’te bu ülkeye gittiği belirlenen Erbaşı’nın ailesinin de Almanya’da yaşadığı saptandı.

Erbaşı’nın Afganistan’daki El Kaide kamplarında çekilmiş fotoğraflarını bulan polis, Konya Adana ve Gaziantep’te birçok hücre evini basmasına rağmen Erbaşı’nın izini bulamadı...

Bağlum’un yanı sıra Adana, Bursa, Konya, İstanbul ve Gaziantep’te aralıklarla yakalanan militanları defalarca sorgulayan uzmanlar, sonunda Serdal Erbaşı’nın Bağlum operasyonundan kısa süre önce yurt dışına kaçtığını belirledi.

Nitekim polis kısa süre sonra bu saptamasında haklı da çıktı... Çünkü El Kaide’nin internet sitelerinden birinde yayınlanan bir videoda, “Ebu Zer’den ümmete sesleniş” başlığı altında Erbaşı ile yapılan bir röportaj yer aldı.

İşte bu röportajın fotoğraflarında, Serdal Erbaşı, “Taifatul Mansura” yazılı bir flamanın önünde görülüyordu!..

Türk militanlara infaz!..

Peki, El Kaide’nin kilit isimlerinden olan ve Afganistan’daki intihar saldırılarını düzenleyen Molla Muhammed Ömer’in yardımcılığına kadar yükselen Erbaşı’na ne oldu?...

Radikal grupların “cihat bölgeleri” olarak tanımladığı Çeçenistan, Afganistan ve Pakistan’da uzun yıllar çatışmalara giren Erbaşı, Afganistan-Pakistan sınırındaki Veziristan bölgesinde korkunç bir sonla karşılaşmıştı!..

İddiaya göre, Afganistan’daki NATO güçlerine karşı savaşan Erbaşı, örgüt içinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Taifatul Mansura’dan ayrılarak kendi liderliğinde bağımsız bir birim oluşturdu.

El Kaide sitelerindeki verilere göre Erbaşı, Almanya başta olmak üzere “yurt dışından gelen paraların kullanımı” konusunda anlaşmazlığa düştüğü Şamil Dağıstanlı ve İsmail Azeri adlı arkadaşlarını öldürtünce El Kaide’nin tepkisini çekti.

Olayı duyan Taliban güçleri ise Veziristan-Uruzgan bölgesinde yakalanan Erbaşı’yı geçtiğimiz temmuz ayının başında, şeriat mahkemesinde idama mahkum etti!.. El Kaide’nin Türk lideri ve iki adamı, birkaç gün sonra kurşuna dizildi. Örgüte ait siteler infaz fotoğraflarını yayınlamaktan da kaçınmadı!..

Peki, biz son 1 haftada ikinci kez El Kaide’ye niçin dikkat çektik...

Çünkü güvenlik birimleri örgütün Gaziantep bağlantılı uyuyan hücrelerinin yeniden harekete geçtiğini ve Batı kentlerine dağılmaya başladığını saptadı!..

Örneğin 10 Temmuz 2011’de Ankara, Bursa ve Yalova’da 14; 22 Kasım’da Konya’da ise 15 militan gözaltına alındı.

İzmir ve Manisa’da 15 gün önce düzenlenen operasyonda ise El Kaide’nin bölge sorumlusu olduğu belirtilen E.A.’nın da aralarında bulunduğu 6 kişi 2 tabanca ile birlikte ele geçirildi.

Örgüte yönelik son operasyon da 20 Aralık’ta yine Gaziantep’te yapıldı!.. 15 ayrı adrese düzenlenen baskınlarda silah ve mermilerle birlikte ele geçirilen 13 kişiden 12’si tutuklandı.

15-20 Kasım 2003’te İstanbul’daki intihar saldırılarından itibaren büyük kayıplar veren El Kaide, Suriye sınırındaki Gaziantep’te yeniden dirilmeye çalışıyor!..

Güvenlik birimleri, Usame’nin son kaidesinde “Taifetul Mansura”yı ayakta tutmaya çalışan hücrelerin şok bir eyleme yönelmesini önlemek için teyakuz halinde!..

Mehmet Faraç
Aydınlık
29 Aralık 2011

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)