Meclis'te AKP Pişkinliği


AKP’nin işbaşına geldiği 2002’den, Teşkilat Yasası değişikliği öncesine yaklaşık 2 bin 100 kişi Meclis kadrosuna katılırken, bunlardan sadece 147’si “sınavla” işe alındı. Meclis’te rehber, usta, yönetmen, döşemeci, düz taşçı, iskeleci, meydancı, saatçi, soba onarım ustası gibi ilginç meslek gruplarından çalışanlar yer alıyor.

“Kadro fazlalığı” gerekçesiyle yapılan Teşkilat Yasası değişikliğiyle, büyük bir “tasfiye” operasyonunun yaşandığı TBMM kadrolarının, 9 yıllık AKP iktidarı döneminde “şişirildiği” ordaya çıktı. AKP’nin işbaşına geldiği 2002 yılından, Teşkilat Yasası değişikliği öncesine yaklaşık 2 bin 100 kişi Meclis kadrosuna katılırken, bunlardan sadece 147’si “sınavla” işe alındı.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in AKP hükümetleri döneminde Meclis’e alınan personelle ilgili soru önergesini TBMM Başkanı Cemil Çiçek adına yanıtlayan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, çarpıcı bilgilere yer verdi. AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’de, TBMM’nin personel sayısının 4 bin 491 olduğunu açıklayan Sağlam, 2 Aralık 2011’ye kadar 2 bin 21 kişinin işe başlatıldığını bildirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12 Haziran seçimlerinden, Teşkilat Yasası’nın değişmesinden hemen önce, 2 Aralık 2011’e kadar, 2’si sözleşmeli olmak üzere 17 personeli Meclis kadrolarına aldı. Sağlam’ın verdiği bilgiye göre AKP hükümetleri döneminde işe alınanlardan 764 kişi kadrolu olarak göreve başlatılırken, 935’i 4/C olarak ifade edilen sözleşmeli, 322’si ise başka kurumlardan Meclis’e “geçici görevle” atandı.

Geçen günlerde yasalaşan ve TBMM’deki askeri taburun da göre-vine son veren yeni Teşkilat Yasası Meclis’e eleman alımında “sınav” zorunluluğu getiriyor. Yine Sağlam’ın verdiği bilgiye göre AKP hükümetleri döneminde işe alınan 2 bin 21 personelden sadece 147’si KPSS ile işe alındı. Bunlardan 137’si uzman yardımcısı olarak işe başlatılırken, 10’unun da stenograf olduğu bildirildi.

‘Meydancı’ da var

Sağlam’ın verdiği bilgiye göre Meclis’e son 9 yıl içinde 3 “meydancı”nın da bulunduğu çeşitli meslek gruplarından personel alındı. Meclis’e alınan diğer bazı ilginç meslek grupları ise şöyle:

“1 dekoratör, 16 mimar, 23 rehber, 9 usta, 3 yönetmen, 2 döşemeci, 2 düz taşçı, 1 iskeleci, 3 kuaför, 3 meydancı, 5 pastacı, 1 saatçi, 1 soba onarım ustası, 2 terzi-perdeci.”

Sağlam, 2 Aralık 2011’e kadar alınan personel sayısını açıklarken, Meclis’e bundan sonra “sınavla” eleman alınmasını öngören yeni TBMM Teşkilat Yasası’nın Meclis’teki görüşülme aşaması ve yasa çıktıktan sonra Köşk’e gönderilmeyip bekletildiği 10 gün boyunca kaç personelin işe alındığı konusunda ise bilgi vermedi. Ancak, genel teamül yasa çıktıktan birkaç gün içinde Cumhurbaşkanlığı’na onay için gönderilirken, TBMM Teşkilat Yasası yaklaşık 10 gün bekletildi. Ancak bu dönemde 70 dolayında personelin işe alındığı ifade ediliyor.

Sağlam’ın verdiği bilgiye göre AKP hükümeti döneminde alınanlarla birlikte Meclis personelinin sayısı 6 bin 500 civarına yükseldi. Yaklaşık 500 çalışan, kadroları iptal edildiği ya da durumlarına uygun pozisyonlara atanmadıkları için bir anlamda “zorunlu” emekli olurken, bu sayının daha da artabileceği belirtiliyor. (Cumhuriyet)

Odatv
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)