Millete ayrı, vekile ayrı emeklilik


TBMM’den geçen yasa ile milletvekilleri ile vatandaşların aynı yasaya tabi olma uygulaması kaldırıldı. Emekli milletvekillerine zam gündeme getirilmesine rağmen, en büyük kazancı ise emekli olan ve şimdi de milletvekili olarak görev yapanlar sağladı.

Mevcut yasada, çalışan kişi ne kadar prim ödemiş ve ne kadar hizmet yılı varsa ona göre emekli maaşı bağlanıyor. Bunun için herhangi bir meslek ayrımı da yapılmıyor. Yapılan yasa değişikliğiyle milletvekilleri için özel ayrıcalıklar getirildi, vatandaşa ayrı, milletvekillerine ayrı uygulamanın yolu açılmış oldu.

Milletvekillerine ayrı sistem
Eski Milletvekili ve eski SSK Genel Müdürü olan Zekai Özcan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada asıl gerçeklerin göz ardı edildiğini belirtti, getirilen haksızlıkları şöyle sıraladı:

1- Milletvekilleri için çok ciddi bir ayrıcalık yapıldı ve onlara özel emeklilik sistemi getirildi.
2- İki yıl milletvekilliği yapan kişi, eğer 4 bin 500 gün prim ödemiş olması halinde önceki emeklilik hakkına sahip oldu. Bu durumda emekliliğe hak kazanan milletvekilleri vergi iadesiyle birlikte 6 bin 270 lira almaya hak kazanmış oldu. Eğer, bu kişi, milletvekilliği yapmamış olsa SSK ya da Bağ-Kur’dan emekli aylığı ancak 800 ile bin lira civarında alabilecekti.

Çift tam aylık
3- Yasaya göre her hangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olanlar, Emekli Sandığı kapsamındaki bir iş yerinde çalışamaz. Çalışmaları halinde emekli maaşlarının tümü kesilir. SSK kapsamında çalışırlarsa çalıştıkları aylığın yüzde 30’u, Bağ-Kur kapsamında çalışırlarsa emekli maaşının yüzde 15’i kesiliyor. Milletvekilleri için getirilen uygulamaya göre hem milletvekili aylığının tamamını alacak, hem de emekli milletvekilleri aylıklarını alacak. Yani, vatandaşa verilmeyen hak, milletvekillerine “çift tam aylık” olarak uygulanacak.

4- Emekli aylığı almaya hak kazanamayan milletvekilliği, bir sonraki dönem seçilemediği takdirde eski milletvekilinin emekli aylığı primini 4 yıl, hiçbir kesinti yapılmadan , Başbakanlık müsteşarı maaşı primi üzerinden TBMM ödeyecek.

Emekli milletvekili aylığı tuzaktı

5- Milletvekilleri, kendilerini vatandaşın tabi olduğu yasalardan çıkarıp, ‘kıyak emeklilik düzenlemesi’ yaptı ve çifte maaş dönemini getirdi.
6- Emekli milletvekilleri aylığı bir tuzaktı. Milletvekilleri, kendileri için sosyal güvenlik sistemini bozdu. Emekli milletvekilleri için yapıldığı öne sürülen düzenleme, 30 yıl ve üstünde görev yapmış olanların maaşlarında artış değil, azalmaya yol açtı.
7- Esas gözardı edilen, sistemin bozulmasıdır. İş özünden uzaklaştırıldı ve bazı şeyler gözden kaçırıldı. Milletvekilleri için ayrılan ve kullanılamayan telefon paraları da her ay milletvekillerine ek ücret olarak maaşlarına ilave edilecek. Sonuçta, herd şey, şu andaki milletvekilleri için yapıldı.

Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)