Obama İran riyalini dibe çekti!


Obama'nın İran Merkez Bankası ile iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı imzalaması riyalin dibe vurmasına sebeb oldu.

ABD Başkanı Barack Obama’nın İran Merkez Bankası ile iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı imzalaması İran para birimi riyalinin ABD doları karşısında rekor seviyede değer kaybetmesine yol açtı.

İran riyali bugün ABD doları karşısında 17 bin 200 seviyesine gerileyerek yeni bir rekor kırdı. Riyal geçen ay ABD doları karşısında 10 bin 500 riyal seviyesinde işlem görüyordu.

Başkent Tahran’daki bazı döviz büroları, riyalin dolar karşısında hızla değer kaybetmesi nedeniyle döviz işlemleri yapmazken, riyal/dolar paritesinin her saniye değiştiği gerekçesiyle dolar ya da diğer yabancı para birimleriyle değişmek için riyal alımını durdurdular.

Riyalin dolar karşısında değer kaybetmesi orta ya da düşük gelirli İranlılarda kaygı yaratıyor.

Tahran’da bir banka şubesindeki uzun kuyrukta bekleyen ev kadını Zöhre Gobadi endişesini, "Hesabımda biraz birikimim var, onu çekmeye çalışıyorum ve tamamını dolarla değiştireceğim" diyerek dile getirdi.

Ekonominin yüzde 60’ının petrol ihracatından elde edilen döviz girdisine bağlı olduğu İran’da, petrol gelirine yaptırım uygulanmasının ülkenin zor durumdaki ekonomisi üzerinde baskıyı daha da artıracağı vurgulanıyor.

ABD’nin İran Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları, dünyanın beşinci büyük petrol ihracatçısı ülkenin özellikle petrol olmak üzere ihracattan elde edeceği döviz geliri üzerinde baskı yaratacak.

ABD’nin yeni yaptırımlarının tam olarak uygulanmasının İran’ın uluslararası piyasalarda petrol satmasını zorlaştırabileceğine işaret ediliyor.

Riyaldeki hızlı dalgalanmaların, nükleer programı nedeniyle 2006 yılından bu yana İran’a uygulanan yabancı yatırımlarla bağlantılı olduğu kaydediliyor.

-"Yaptırımlarla ilgisi yok"-

Bu arada İranlı yetkililer, ABD’nin İran Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları ile riyalin dolar karşısında hızlı değer kaybı arasında bağlantı kurmaktan kaçındı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest düzenlediği haftalık basın toplantısında, "ABD’nin yaptırımlarının henüz pratikte uygulanmadığını, bu yüzden ABD’nin İran Merkez Bankası’na yönelik yaptırımları ile riyalin dolar karşısında hızlı değer kaybetmesi arasında bir ilişki bulunmadığını" söyledi.

MihmanPerest, yaptırımların tam olarak uygulanmasının birkaç ay alacağını ifade etti.

Pazar günü dolar karşısında 15 bin 900 riyalden işlem gören İran riyali, dün yüzde 12 değer kaybederek dolar karşısında 18 bin riyal seviyesinde seyretmişti.

ABD Başkanı Obama, Batı’nın, nükleer programı nedeniyle Tahran yönetimine yönelik baskılarına destek olarak geçen hafta cumartesi günü İran Merkez Bankası ile iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören yasayı imzalamıştı.

Son aylarda temel gıda maddelerinin fiyatının yüzde 40 arttığı İran’a yönelik izolasyonun artmasından Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın izlediği ekonomik ve dış politika sorumlu tutuluyor.

Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)