Ömer Dinçer Atatürk’ten ne ister


Bir de “AKP’nin gizli ajandası var!” diyenlere kızıyorlar. İyi de yapılanlar bunu göstermiyor mu?
AKP Ordu Milletvekili ilahiyatçı İhsan Şener; “Kurtuluş Savaşı olmadı; bütün şehitlikler de uyduruk!” anlamında konuşarak tarihimize açıkça hakaret etmişti. En son olarak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın halka açık biçimde stadyumlarda kutlanmasını yasakladı.
Önce bunlara sosyo-tarihi bir bilgi verelim: Ömer Bey ve onun gibi düşünenlerin modern dünya diye tarif ettikleri Batılı devletler; milli devletlerdir. Batı demokrasisi de milli devlet kimliğinin yarattığı demokrasi biçimidir.
Almanya ve Fransa gibi Batı’yı sürükleyen devletlerde; Alman kimliği de Fransız kimliği de tartışmasız biçimde korunur; yüceltilir ve geliştirilir. Eğitim de bu kimlikler çevresinde yürütülür. Bayramlar ve milli günler de bu amaçla kutlanır.
Birleşik Amerika’da da Amerikan kimliği olarak “Beyaz-Anglosakson-Protestan” kimliği temeldir. Bu İngilizler azınlıkta olmasına karşın devleti bunlar yönetirler.
Türkiye’ye gelince kurucu kimlik; üst kimlik olan Türk Kimliği çiğnenmek isteniyor. Amaç Türkiye’de başka milli kimlikler (Kürtlük) yaratıp ülkeyi parçalamak. Görüyorsunuz ki yeni anayasayı bile bunun üzerine yüklemek peşindeler. (Bu yıkıcı projenin ayrıntılarını merak edenler; TÜRK KİMLİĞİ isimli kitabımızın Kimlik Tartışmaları bölümüne baksınlar.)
DİN DEVLETİ ÇAĞDIŞIDIR
19 Mayıs’ı anmayı yasaklamaya kalkışan Ömer Dinçer, 1995 yılında bir makalesinde, özetle diyordu ki: “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinin yerini daha İslamcı bir yapıya devretmesi zorunludur ve bunun zamanı da gelmiştir.”
Açıkça milli devlet yerine din devleti isteyen bir zihniyeti dile getiriyordu Ömer Bey. Lakin; din devleti; Orta Çağ’a özgü bir sistemdir ve bugün Sayın Dinçer’in ikide bir sözünü ettiği “modern dünya”da asla yeri yoktur. Modern sistemden geriye gidişi (irca) anlatan bu zihniyet irticaın en belirgin dışa vurumudur. Ömer Dinçer; demek ki hâlâ aynı düşünceler içinde. Buna da bir kılıf uydurmak için diyor ki: “Özellikle; 1940’’lı yılların daha çok otoriter yönetim anlayışının ritüeli olarak ortaya çıkan bu ve benzeri türden kutlama şekilleri, modern dünyanın çok uzun zamandan beri terk ettiği şekiller.”
Bunu okuyunca sanıyorsunuz ki okullarımızda otoriter ve geri kalmış uygulamalar atılıyor; modern eğitim metotları ile yetiştiriliyor çocuklar.
19 Mayıs Bayramı’nı yasaklamak için modern dünya örneğine sarılan Sayın Dinçer’e soruyorum:
-Umre adı altında Arabistan’a öğrencilerimizi yollayarak onları Orta Çağ hayatını yaşayan bir toplum düzenini sevmeye ve benimsemeye zorlamak mıdır modern dünyadaki eğitim anlayışı? Sayın Dinçer; Avrupa’da bir ülkede, bir devlet kurumu, öğrencileri Vatikan’a dinsel ziyarete götürmeye kalkışsa ortalık ne olur hiç düşündün mü?
ANDREW DUFF
Hemen bir hatırlatma: İngiliz Parlamenter Andrew Duff; AKP yönetimine; “Atatürk resimlerini devlet dairelerinden indirin!” talimatı vermişti. AB raporlarında da sık sık, “Kemalizmle mücadele edin!” emri bulunuyordu. Bir zamanlar AB’nin Türkiye jandarması Alman Karen Fogg da Kemalizmle mücadele talimatı yollamıştı.
19 Mayıs Bayramı; Türk milletinin sömürgecilere karşı direnişinin; Batı’yı dize getişinin simgesidir. Bu yüzden antiemperyalist Kemalist ideolojinin bayramıdır. İşte bu yüzden yasaklanması gerekiyordu; yasaklandı.
Ömer Bey; otoriter değil de modern gösteri istiyor ise; “Kızların bacakları açılıyor!” diyenlere inat; bu bayramı daha modern hale getirebilirdi amma öbür tarafın isteklerine uydu.
İyi ki AKP içinde Ertuğrul Günay gibi milli değerlere sahip çıkan akıl ve izan sahipleri de var.
Biliyorum ki AKP’ye oy veren milyonlarca yurttaşımız da benim kadar Atatürk’e ve bağımsızlığımızın simgesi bayramlarımıza sahip çıkacaktır.

Rıza Zelyut
Güneş

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)