Rusya’dan sert uyarı


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’dan, Suriye konusunda oldukça sert bir uyarı aldığı ortaya çıktı.

Lavrov’un Davutoğlu’na “Suriye konusunda Libya’da olduğu gibi bir durumla karşılaşmak istemiyoruz!” dediği öğrenildi.
“Ama veto etmemiştiniz...”
DavutoĞlu ise Libya’ya uluslararası harekatın önünü açan BM’nin 1973 sayılı kararını hatırlatan Lavrov’a “Biz de ilk başta kararın o şekilde olmasına karşı çıktık. Çünkü erkendi ama siz de kararı veto etmediniz, çekimser kaldınız” cevabını vermekle yetindi.

Lavrov’dan Davutoğlu’na sert uyarı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’dan, Suriye konusunda sert bir uyarı aldığı ortaya çıktı. Lavrov’un Davutoğlu’na “Suriye konusunda Libya’da olduğu bir bir durumla karşılaşmak istemiyoruz” dediği öğrenildi. Davutoğlu’nun, Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısı için gittiği Moskova’da gündem Türkiye-Rusya ilişkilerinden çok Suriye ağırlıklı oldu. Davutoğlu, Rusya’dan “Suriye” uyarısı ile döndü.

Libya örneği istemiyoruz
Dışişleri kaynaklarından ulaşan bilgilere göre, Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya konusunda geçen yılın mart ayında aldığı 1973 sayılı kararını hatırlatarak Davutoğlu’na şunları söyledi: “Geçen yıl Libya kararı alınırken de çekincelerimizi söyledik, kimseyi inandıramadık. Biliyorsunuz o kararda biz çekimser kaldık ama 1973 sayılı karar çıktı. Bu karar nedeniyle Libya’ya uluslararamsı harekatın önü açıldı. Harekat sonucunda da istemediğimiz sonuçlar yaşandı. Ne olduğunu siz de gördünüz. Suriye konusunda da benzer bir durumla karşılaşmak istemiyoruz.” Bu sert uyarıyla gerginleşen görüşmede Davutoğlu da Rus meslektaşının çekincelerine şu yanıtı verdi: “Biz de ilk başta 1973 sayılı kararın o şekilde çıkmasına ve o tarihte çıkmasına karşı çıktık. Ama Rusya çekimser kaldı. Sonuçta Türkiye Güvenlik konseyi üyesi ama Rusya da daimi üyei ve veto yetkisi var. Siz bunu kullanmadınız.” İkili görüşmede, Suriye’de reform yapılması konusunda mutabakata varılırken, Rus Bakan “Zaten Suriye’de bazı reformlar yapılmaya başlandı” dedi. Davutoğlu ise “1.5 yıldır Suriye’de reform konusunda adım atılmadığı” yanıtını verdi.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)