"Saltanat arabalarına" devam ...


TBMM Başkanlığı tarafından, TBMM Grup Başkanvekilleri, komisyon başkanları için 2012 model 56 otomobil kiralandığını SÖZCÜ “saltanat arabaları” manşetiyle duyurmuştu. Saltanat araçlarının yalnız, milletvekillerinde değil, TBMM’de halen görev yapanlar gibi, görevden alınan ve kendilerine hiçbir görev verilmeyenlere de otomobil tahsis edildiği ortaya çıktı. Bu arada “Bakan yardımcıları”nın da kendilerine tahsis edilen Audi-4 marka araçları beğenmeyip, Audi-8 istedikleri iddiaları da önergelere konu oldu.

TBMM Teşkilat Yasası’nda yapılan değişiklikle, danışman ve sekreterlerin maaşları artırılırken, milletvekillerine birer şoför almalarının yolu da açılmıştı. Değişiklik sonucu 213 TBMM bürokratının yeri değiştirildi, bunlardan 42’sine aktif, bunlardan 42’sine aktif görev verilirken diğerleri daha önce görev yaptığı kadro ve unvanla “havuz” adı verilen yani kendilerine hiçbir görev verilmeyen birimde görevlendirildi. Görev verilmeyen bu bürokratlar, mesai de dahil olmak üzere tüm özlük hakları aynen korundu, hatta görevdeyken kullandıkları gibi kendilerine biraz kısıtlı da olsa otomobil tahsis edildi.

Otomobillerini kullanıyorlar

Meclis Genel Sekreteri Sadettin Kalkan görevdeyken kendisine verilen iki otomobilden birisini iade ederken, Toyota 2006 model 2.6 motor dizel aracı aldı ve kendisine bir de şoför tahsis edildi. Görevden alınan Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile Sadık Yamaç ise görevdeyken ayrı ayrı otomobilleri bulunurken, görevden alındıktan sonra iki kişiye Peugeout 407 2.0 Dizel araç ve bir de şoför verildi. Yine onlardan önce görev yapan eski genel sekreter yardımcıları Cengiz Köksal, İbrahim Araç, Cemal Öztaş ise üçü birden Ford Mondeo kullanıyor.

Görevden ayrılmalarına karşın arabaları iade etmeyen bürokratların yakıtı Meclis tarafından karşılandığı gibi bakım onarımları da kurumca karşılanıyor.

Mecliste kim ne kullanıyor?
Meclis Genel Sekreterliği’nin hazırladığı araç hizmet çizelgesine göre Meclis’teki makam ve hizmet arabalarının dağılımı şöyle:

Başkanlık makamı: TBMM Başkanlığı’na tahsisli 2004 model Hyundai, 2009 model Mercedes S600L ve 2011 model Ford Mondeo var. Meclis Başkanlığı özel kalem müdürlüğü emrinde 11, yakın koruma aracı olarak da 15 araç bulunuyor. Bunların tamamının Çiçek7in başkanlığından önce alındığı belirlendi. Çiçek, araç sayısının da azaltılmasını istedi.

Parti grupları araçları: Siyasi parti gruplarında 5 otomobil bulunuyor. araba bulunurken, iki komisyon başkanvekiline de araç tahsis edildi.

Eski başkanlarda: Eski Meclis Başkanlarından Cahit Karakaş, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin, Mustafa Kalemli, Yıldırım Akbulut, Ömer İzgi, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin’e toplam 8 makam aracı tahsisli.
Genel sekretere iki araç: Meclis Genel Sekreterine 2008 Toyota Avensis ve 2006 model Toyota Avensis olmak üzere iki makam aracı tahsisli.

Kampusta oturanlar da otomobilli

Çoğu TBMM kampusu içindeki lojmanlarda oturan bürokratlara da makam arabası tahsisinin yapıldığı anlaşıldı. Meclis Genel Sekreter yardımcılarına 3, Kanunlar Kararlar Daire Başkanına 1, Personel ve Muhasebe Daire Başkanına 1, Destek Hizmetleri Daire Başkanına 1, Teknik Daire Başkanına 1, İletişim Daire Başkanına 1, hukuk müşavirine 1, başkan baş müşavirlerine 1, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Genel Evrak Arşiv Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Protokol müdürlüklerine de birer araba verilmiş durumda.
Çizelgeye göre, inşaat birim amiri Şeref Sensöz, Dışişleri Komisyon Danışmanı büyükelçi Aydın Evirgen’de birer araç tahsisi görünüyor. Diğer araçlar ise gece nöbetleri, günlük hizemet, hizmet aracı olarak kullanılıyor.

Satınalma müdürlüğü, TV müdürlüğü, günlük hizmetlerde kullanılmak üzere 7 araba tahsisli bulunuyor.


Bakan Yardımcılarının otomobilleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iktidarları döneminde kamudaki araçlarda şişkinlik oluştuğu yönündeki eleştirilere rakamlarla yanıt verdi. Şimşek, kamuda 2002’de araç sayısının 85.603 olduğunu, bugünse 86.479 olduğunu belirtti. Şimşek, "bir bakan yardımcısı için 43 bin liraya Audi A8 kiralandı" iddiasını araştırdığını, 14 bakan yardımcısı içinde böyle bir aracı kiralayan olmadığını açıkladı.

Şimşek, 10 yılda kamuya 37 bin aracın eskiyenler ve tasfiye edilenler yerine alındığını ifade etti. Şimşek, şunları söyledi:

“Yaklaşık 37 bin araç alınmış. Binek araçlar 2002 yılında 39.438'miş, Bugün ne kadar binek araçlar? 34 bin. Kim kullanıyor bu binek araçları? Emniyet Genel Müdürlüğünde, kamudaki toplam taşıtların yüzde 35,9'u var. Emniyet görevlilerimiz binek otomobil türü taşıt kullanmayacak mı? Millî Savunma Bakanlığında bakın yüzde 16,4 var. Jandarmayı da katarsanız yüzde 7,5. Yani ‘Araçlar nerede?’ diye sorduğunuz zaman emniyette, güvenlik görevlilerinde”

Bakan Şimşek, “Bir bakan yardımcısı için Audi A-4 makam aracı kiralandı. Aracı beğenmeyen bakan yardımcısı ‘A-8 olsun’ dedi” iddialarına da yanıt verdi. Bu iddiayla ilgili Başbakanlık Müsteşarı’nı aradığını anlatan Bakan Şimşek, “14 bakan yardımcısı var, hiçbir bakan yardımcısına Audi A8 kiralamamıştır” dedi.

Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)