Şener'den Anayasa eleştirisi


"Minibüse atlayıp anayasa için görüş toplamak ciddiyetsiz."

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, milletvekillerinin bağlılık yemini ettiği anayasayı değiştiremeyeceğini savunarak, bugüne kadar yapılan çalışmaların hukuki dayanağının olmadığını söyledi.

Yeni anayasa çalışmalarında sadece Meclis’te grubu bulunan partilerin yer almasını da eleştiren Şener, “Başkanlığınızda komisyon üyeleri ile birlikte bir minibüse binilip bazı sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek katlım sağlamaya çalışmak konunun ciddiyetiyle bağdaşmaz” dedi.
Türkiye Partisi partisinin yeni anayasa ile ilgili görüşlerini Meclis Başkanlığı’na gönderdi. Yeni anayasanın iktidar partisinin gölgesinde yapıldığı izlenimi yaşanmaması için usulün büyük önem taşıdığını savunan Şener, izlene yöntem yanlış olduğu için yeni anayasa çalışmalarının da toplumda heyecan yaratmadığını savundu.

TBMM’nin mevcut anayasayı toptan yürürlükten kaldırıp yeni bir anayasa yapma yetkisi olmadığını savunan Şener, milletvekillerinin anayasaya bağlı kalacağı üzerine içtiği andı hatırlatarak, “Değiştirilmez maddeleri bile değiştirmeyi bu durumda nasıl teklif edip yapacaklar. Bu maddelere dokunulmayacaksa nasıl yeni bir anayasa olacak” diye sordu.

-ANAYASA MECLİSİ KURULMALI-

Hiçbir organ ve kurumun kaynağını anayasadan almayan bir yetki kullanamayacağını belirten Şener, kurulan yeni anayasa komisyonunun çalışmalarının hukuki dayanağı olmadığını savunarak şunları söyledi:

“Anayasa değişikliği ile anayasanın tamamının değiştirilmesi konusunda milletten yetki alınmalıdır. Anayasa değişikliğinde yeni anayasanın hangi usul ve esaslar çerçevesinde yasalaştırılacağı da düzenlenmelidir. Meclis’te üye partilerin katılımı yetmez. Başkanlığınızda komisyon üyeleri ile birlikte bir minibüse binilip bazı sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek katlım sağlamaya çalışmak konunun ciddiyetiyle bağdaşmaz. Yeni anayasa yapmak ile anayasada değişiklikler yapmak aynı şey değildir aynı usule tabi tutulamaz. Avrupa anayasalarında anayasanın toptan değiştirilmesine ilişkin özel düzenlemeler vardır. Özel bir anayasa meclisi kurulması gerek.”

-“ÖNCE PARLAMENTER SİSTEM Mİ BAŞKANLIK MI KARARI VERİLMELİ”-

TBMM’de grubu bulunan partilerin temsilcilerinin yanı sıra 2011 seçimlerine girmeye hak kazanmış partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, belediyelerin ve bazı kamu kurumları ile değişik sosyal kesimlerin temsilcilerinden oluşturulacak bir anayasa çalışması gerektiğini belirten Şener, Anayasa Meclisi’nin de öncelikle “parlamenter demokrasi mi”, “başkanlık mı” olacağı konusunda bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

Şener yeni anayasa parlamenter demokrasiyi esas alacaksa MGK, YÖK, Anayasa Mahkemesi’nin kaldırılması gerektiğini, seçim barajının olmamasını, Diyanet’in de devlete bağlı kurum olmaktan çıkartılması gerektiğini söyledi.

ANKA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)