Siyasiler Denktaş'ı anlattı


KKTC'nin Kurucusu, birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından siyasilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.

KKTC'nin Kurucusu, birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatını kaybetmesinin ardından siyasilerden ilk yorumlar gelmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Sayın Denktaş’ın kaybı sadece Kıbrıs Türklerinin değil, tüm Türk Milletinin kaybıdır. Milletimiz gerçek bir kahramanını yitirmiştir. Kıbrıs Türk halkının bu mirasa sahip çıkarak, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik yarım asırlık mücadelesinde başarıya ulaşması, Merhum Denktaş’ın aziz hatırasını yaşatacak en önemli kazanım olacaktır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı, Kıbrıs davasının önderi Rauf Denktaş'ın ebediyete intikalinden dolayı derin bir teessür içerisindeyim.Kıbrıs Türklerinin yetiştirdiği değerli devlet adamı Denktaş'ın vefatı, sadece KKTC'de değil, Türkiye'de de derin bir hüzne yol açmıştır.
Türk milletinin gönlünde müstesna bir yere sahip olan merhum Denktaş'ın idealleri, uğruna hayatını vakfettiği KKTC topraklarında ebediyen yaşayacaktır.
Bu kederli günde KKTC'deki kardeşlerimizin acılarını Türkiye olarak yürekten paylaşıyoruz.
Merhum Denktaş'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, Kıbrıs Türklerine ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: 50 seneyi aşkın bir süre, Kıbrıs meselesiyle ilgili beraber çalışmamız olmuştur. Kendisinin davaya ne kadar bağlı, ne kadar yiğit olduğunu hep gördüm. Allah rahmet eylesin. Milletimiz büyük bir evladını kaybetmiştir. Kıbrıs'taki evladımız bir büyük evladını kaybetmiştir.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Merhum Denktaş, sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin değil bütün Türk milleti için önemli bir değerdir. Merhum Denktaş, milletimizin Kıbrıs davasını her zaman çilesini çekmiş büyük bir vatansever, eşsiz bir devlet adamı ve yeri doldurulamaz bir şahsiyettir. Yaşadığı sürece Kıbrıs Türkünün varlığı ve bağımsızlığı için hayatını ortaya koymuş ve tüm ömrünü Kıbrıs davasına vakfetmiştir. Yeri hiçbir zaman doldurulamayacak ancak hatırası Türk milleti tarafından daima yaşatılacaktır. Merhum Denktaş'ın davasına gönül veren Türk milletinin başı sağolsun. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: KKTC'nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC'nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş'ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Anısı önünde her zaman saygıyla eğileceğimiz, büyük devlet adamı Rauf Denktaş'a rahmet, Denktaş ailesi, KKTC halkı ve Türk dünyasına başsağlığı diliyorum.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş'ı kaybettik. Kendisi özellikle Kıbrıs Türklerinin baskı politikalarına karşı yürüttüğü onurlu mücadelede oynadığı rol ile unutulmayacak hizmetler verdi. Kıbrıs mücahitleri ve Türk Halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak. Kendisine Allah'tan rahmet, geride bıraktıklarına başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağolsun.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: Kıbrıs Türkünün onurlu mücadelesinin sembolü, kardeş ülkemizin kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş, hakkın rahmetine kavuştu. O, görmezden gelinen, yok sayılmak istenen bir halkın varlık mücadelesini veren büyük bir liderdi. Milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetmiştir. Kendisini, verdiği büyük mücadelesinden dolayı daima saygı ve rahmetle anacağız. Milletimizin başı sağolsun. Mekanı cennet olsun.

DSP Genel Başkanı Masum Türker: Denktaş, cumhurbaşkanı olarak Kıbrıs'ta barışın sağlanması, soydaşlarımızın haklarının uluslararası camiada korunması, güvenliklerinin sağlanması konusunda üstün bir gayret göstermiştir. Uluslararası camiada, özellikle Kıbrıs Rum kesimindeki politikacılarla mücadele ederken, KKTC'de demokratik yaşamın gelişimi için büyük mücadele vermiştir. Denktaş'ın ölümü KKTC ve Türkiye için büyük kayıptır, Allah rahmet eylesin. KKTC'nin ve Türkiye'nin başı sağolsun.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: Rauf Denktaş ömrünü Kıbrıs Davasına adamış bir devlet ve siyaset adamıydı. Ona sağlığında ‘‘Git Kıbrıs'ta siyaset yap, ağzı olan konuşuyor be’’ diyenler bile oldu. o yılmadan Kıbrıs davası için savaştı, Allah rahmet eylesin, Türk Milletinin başı sağolsun.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Milli Kıbrıs davamızın mücahidi, büyük mücadele ve devlet adamı Rauf Denktaş'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Ömrünü Kıbrıs Türklüğü'ne vakfeden büyük dava ve devlet adamı Rauf Denktaş'a Allah'tan rahmet, Türk dünyasına başsağlığı diliyorum. Rauf Denktaş Kıbrıs davasını imanla, inançla ve bilgiyle savunmuş,Batının çifte standartlı güçleri karşısında hiçbir zaman boyun eğmemiştir.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal: Türkiye ve bölgenin önemli bir insanını kaybettik.Bir hukukçu olarak başladığı siyasi kariyerini buralara kadar getirdi. Çok büyük acılar çekti. Büyük suçlamalara maruz kaldı. Ancak tarih onun konumunu haklı çıkartacak şekilde istikamet etti. Siyasi karalığı ve derinliği tartışma götürmezdi. Neşeli, şakacı ve çevresiyle fevkalede ilişkiler kuran sıradışı bir insandı.

KKTC Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat: Tarihi bir kişiydi. Kıbrıs Türkü'nün tarihinde çok önemli ve büyük roller üstlenmişti. Kıbrıs Türk Tarihi ile neredeyse bütünleşmişti. Kendisini kaybetmek tabiki büyük bir boşluk yaratıyor. Bu boşluğu doldurmak için çok çalışmak gerekecek. Hepimizin başı sağolsun.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Mümtaz Soysal: Her şeyden önce insandı. Bırakın Türkiye için yaptıklarını, Kıbrıs için yaptıklarını, büyük bir insan ve kahramandı. Tutumu herkese örnek olacak kadar eşsizdi.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)