Türkiye'nin AB'ye girmemesi daha hayırlı olur


Sloven felsefeci Slovaj Zizek, Türkiye'nin ekonomik krizde olan AB'ye girmemesinin daha hayırlı olacağını, Türkiye'nin doğuya yönelerek doğu ile batı arasında ideolojik bir köprü kurabileceğini bildirdi.

“İstanbul Yaratıcılık Zirvesi” kapsamında İstanbul'a gelen Zizek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB'nin Türkiye'yi istemeyişinin İslam'a olan fobiden kaynaklandığını öne sürerek, kendisine göre bu korkunun anlamsız olduğunu kaydetti.

Avrupa'da geleneksel mirasa bağlı kalmak konusunda çok fazla baskı olduğunu savunan Zizek, “İslam'ın Avrupa'da var olan eşitlik, feministlik gibi olgulara bir tehdidi yoktur. Bence örnek vermek gerekirse Avrupa'nın temelini oluşturan bazı düşünceleri tekrar ortaya çıkaran Macaristan gibi göçmenlere karşı popülist ülkeler, Avrupa için gerçek tehdit oluşturuyor. Türkiye'nin de zaten Avrupa'dan reddedilmesi Avrupa'nın güçsüzlüğünün bir işaretidir. Avrupa aslında hala kendi kimliğini arıyor ama hala bugünün küreselleşen dünyasın bir cevap bulamıyor” dedi.

Türkiye'nin, Avrupa'nın tavrıyla Uzak Doğu ve zengin Arap ülkelerindeki fırsatları da fark ettiğini dile getiren Zizek, “Bence Türkiye'nin ekonomik krizde olan AB'ye girmemesi daha hayırlı olur. Türkiye doğuya yönelerek doğu ile batı arasında ideolojik bir köprü kurabilir.” diye konuştu.

Türkiye'nin üzerine Kürtler konusunda baskı kurulmasına katıldığını, ancak bu konuda adil olunması gerektiğini vurgulayan Zizek, “Bence Türkiye bu işte hem ideolojik hem de ekonomik olarak karlı çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Yanlış çözüm, yanlış problem

“Wall Street'i işgal et” protestocuları ile ilgili yazdığı bir yazıda “kırmızı mürekkep” fıkrasından alıntı yapan Zizek, bu yazısında toplumların çeşitli problemleri olduğundan bahsettiğini, ancak bu problemlerin çözümünde dil konseptinin bile eksik kaldığını anlattı.

Zizek, insanların krizlere tepkilerinin farklılık gösterdiğini dile getirerek, “Sadece problemlere yanlış çözümler yoktur. Yanlış problemler de vardır. Örnek vermek gerekirse batı medyasına göre en büyük problemimiz dinde aşırı tutuculukla çok kültürelliğe olan tolerans çelişkisidir. Bence bu çelişki doğru değildir. Bence bu olayın iki tarafı var. Özellikle de Arap ülkelerinde son 30 yılda laik sol öyle ya da böyle kayboldu. Bu enerji sağ kanat popülizmine doğru dönüyor. Bence bu duruma en büyük çözüm radikal bir soldur. Belki bu hiç olmayacak ama yine de umuyoruz” şeklinde konuştu.

Müslüman-Yahudi ilişkileri

Müslümanlar ile Yahudiler arasında yaşanan olaylarla ilgili olarak, 20. yüzyıla kadar iki din arasında her şeyin yolunda olduğunu anımsatan Zizek, kendisinin “Haçlı Seferleri”nin tarihini okuduğunu, burada Hristiyanların Kudüs'ü işgal ettiğinde ilk yaptıkları şeyin Yahudileri öldürmek olduğunu hatırlattı.
Zizek, Mısır Kralı Selahattin'in Kudüs'ü tekrar işgal etmesinden sonra yaptığı ilk şeyin Yahudileri “Burası artık sizin için güvenli” diyerek Kudüs'e geri çağırmak olduğunu anlattı.

Zizek, geçen yıl Norveç'in Oslo kentinde ki bir kampa saldırı düzenlenmesine ilişkin de, saldırıyı düzenleyen Anders Behring Breivik'in antisemitik biri olduğuna dikkati çekerek, fakat aynı zamanda Breivik'in İsrail devletini desteklediğini, burada saldırganın anlatmak istediği şeyin “Yahudileri severim ama benim ülkemden uzak oldukları sürece” olduğunu ifade etti.

Burada üzücü olan şeyin bazı Yahudi kuruluşlarının da bu düşünceyi desteklemesi olduğunu ifade eden Zizek, ABD'deki Fox kanalının popüler talk şovcularından biri olan Glenn Beck'in İsrail'i savunurken antisemitizm ile ilgili yorumlarından sonra işini kaybettiğini, yani bunun “Yahudileri severiz ama bizden uzak dursunlar. İsrail'de yaşasınlar” anlamına geldiğini söyledi.

Zizek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmendinejad'dan nefret ettiğini belirterek, ancak “Siz Avrupa'da Yahudileri öldürdünüz, neden onlara toprak vermiyorsunuz?” şeklindeki söylemiyle kendisine sempati duymaya başladığını, Avrupalıların kendi yaptıklarıyla yüzleşmek yerine Yahudilere İsrail'i göstererek “Burası sizin ülkeniz, oraya gidin” dediğini anlattı.

Arapların da Filistinlileri kullanarak kendi oyunlarını oynadıklarını söyleyen Slovaj Zizek, “Arapların Filistinlilerin mücadelesini demokratik reformlarını ertelemek için kullandıkları çok açık ortada. Bütün Ortadoğu problemi büyük bir karmaşadan ibaret. Bu, mücadelenin gerçek yüzünü kapatmak için düzenlenmiş bir hikaye. Bu tür etnik çatışmalarda bardağı ekonomik ve diğer sosyal zorluklarla dolduruyorlar” dedi.

AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)