Uğur Mumcu'yu özlemle anıyoruz


Aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993'te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu, yarın, yurt genelinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak.

İstanbul’da yarın, CHP Şişli İlçe teşkilatı öncülüğünde 39 ilçe örgütü Harbiye Uğur Mumcu anıtına meşaleli yürüyüş düzenlenecek.

Şişli’deki CHP ilçe binası önünde saat 19.30’da toplanacak, CHP’liler ellerinde meşalelerle Uğur Mumcu anıtına yürüyecek.

Ankara’da Mumcu için ilk anma töreni yarın saat 11.00’de başlayacak. Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Uğur Mumcu Anıtı’na çelenk bırakılacak. Ardından saat 12.00’de, karanfiller ve mumlarla Mumcu’nun evinin önünde toplanılacak. Aynı gün Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütüne de anma ziyareti gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra Mumcu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın (um:ag) önderliğinde, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenlediği “19. Adalet ve Demokrasi Haftası” etkinlikleriyle de anılacak. Etkinlikler yarın başlıyor.

Bu yıl 19.’su gerçekleştirilecek etkinliğin başlığı “Yargısız Adalet, Adaletsiz Hukuk.” um:ag yönetiminden yapılan açıklamada, “Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü 24 Ocak ile Muammer Aksoy’un öldürüldüğü 31 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde, Atatürkçülüğün tam bağımsızlık ilke ve inancıyla, her türlü gerici, baskıcı ve sömürücü güce karşı koyacağımızı; ülkemizde yaşanan faili meçhul cinayetler, haksızlıklar, yolsuzluklar karşısında suskun kalmayacağımızı ve aydınlarımızı unutmayacağımızı bir kez daha dile getireceğiz” denildi.

CKM’nin kapıları bu kez Mumcu için açılacak

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilciliği’nde yer alan Cumhuriyet Kültür Merkezi’nin (CKM) kapıları da yarın Uğur Mumcu’nun anısına açılacak. CKM’de saat 18.00’de, “Uğur Mumcu’nun Kaleminden Siyasi Cinayetler/Öldürülürken...” sergisi açılacak.

Sergide Mumcu’nun Cumhuriyet’teki köşe yazıları ve kitaplarındaki yazıları yer alıyor. Sergi açılışının ardından “İz Sürerken” adlı belgesel filmin gösterimi yapılacak. Etkinlikler kapsamında yarın da saat 13.30’da, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Gürsel Gökçe’nin hazırladığı “Uğur Mumcu’nun Ardından” başlıklı fotoğraf gösterisi gerçekleştirilecek. Ardından da, saat 14.00’te, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı’nın yöneteceği, Birgün gazetesi yazarı Ünal Özmen, Cumhuriyet gazetesi eğitim muhabiri Mahmut Lıcalı ve Vatan gazetesi muhabiri Kıvanç El’in konuşmacı olarak katılacağı “Gazetecilerin Gözünden Eğitimin Sorunları” başlıklı söyleşi yapılacak.

Aynı gün saat 16.30’da da Doç. Dr. Ömer Adıgüzel ve Serap Antepli’nin hazırladığı “Sesleniş - Uğur Mumcu” adlı drama gösterisi yurttaşların beğenisine sunulacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, “Kadına Şiddeti Nasıl Önleriz?” başlıklı açıkoturum da gerçekleştirilecek. ÇYDD Ankara Şube Başkanı Ayşe Ceyhan’ın yöneteceği, CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özel ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı, avukat Şenal Sarıhan’ın konuşmacı olarak katılacağı açıkoturum, saat 18.00’de başlayacak. Saat 18.00’de gerçekleştirilecek bir diğer etkinlik ise “Uğur Mumcu’nun İzinde Bugün” başlıklı söyleşi.

Cumhuriyet gazetesi yazarları Ahmet Tan ve Işık Kansu’nun konuşmacı olarak yer alacağı söyleşi, Ankara Temsilciliğimizdeki CKM’de. Yarın, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde de saat 19.30’da, Tülin Dağ’ın yönettiği “Bir Adım Ötesi” ile Cenk Örtülü ile Zeynel Koç’un yönettiği “Taşlaşan Vicdanlar” başlıklı belgesel film gösterimleri yapılacak.


İstanbul’daki etkinlikler

Bombalı saldırı sonucu 24 Ocak 1993’te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun katledilişinin 19. yıldönümünde İstanbul’da bir dizi etkinlikle anılacak. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında, Kadıköy Belediyesi “Uğur Mumcu ve tüm demokrasi şehitlerimizi anma gecesi” düzenleyecek.

Caddebostan Kültür Merkezi’nde yarın saat 20.00’da düzenleyecek etkinlikte Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen konuşmacı olarak katılacak. Etkinlik kapsamında Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’da konser verecek.

Saat 15: 00'da CHP ilçe örgütleri Şişli Harbiye'deki Uğur Mumcu anıtının önünde anma töreni düzenleyek. Mumcu'nun anıtı önünde 'Sakıncalı Piyade' ve 'Ben Uğur Mumcuyum' isimli kitapları dağıtacaklar.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sarıyer Şubesi’de saat 11.00’da Sarıyer Atatürk Anıtı önününde etkinlik düzenleyecek. ADD’liler etkinliğin ardından, “Yargısız adalet, adaletsiz hukuk” konferansı düzenleyecek. Konferansa İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu konuşmacı olarak katılacak.

Mumcu İzmir’de anılıyor

İzmir’de İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yarın saat 20.00'de gerçekleştirilecek “Uğur Mumcu ve Demokrasi Şehitlerimizi Anıyoruz” adlı etkinliğin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yapacak. Etkinlikte, Cumhuriyet gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, şair yazar Hidayet Karakuş, şair yazar yayıncı Hüseyin Yurttaş da koşunacak. TOBAV Neodans, gençlik, çocuk koroları, gençlik tiyatrosu gösteriler sunacak.

Etkinlikler kapsamında Narlıdere Belediyesi tarafından saat 11.00’de Limanreis Uğur Mumcu Büstü önünde anma töreni yapılacak.

Törene, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık ve İGC Başkanı Atilla Sertel de katılacacak. Anma töreninin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Atilla Sertel ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı “Adalet ve Demokrasi” başlıklı panelde konuşacak.

Karabağlar Belediyesi saat 14.30'da Uğur Mumcu Parkı'nda “Uğur Mumcu’yu Unutmadık” başlıklı etkinlik yapacak. Etkinlikte Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm açılış konuşmasını yapacak. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel'in konuşmasının ardından Murat Mengirkaon dinletisi gerçekleştirilecek.

Konak Belediyesi de ölüm yıldönümlerinde Aydın Güven Gürkan, İsmail Cem ve Uğur Mumcu için anma törenleri düzenledi. “Uzun İnce Bir Yoldayız, Onların Yolu; Hepimizin…” başlığıyla yapılacak etkinlikte, İzmir Devlet Konservatuvarı opera sanatçılarından Yunus Kırılmış konser verecek. Etkilik, 24 Ocak saat 18.00'de Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Bornova Belediyesi de, “Uğur Mumcu ve Günümüz Gerçekleri” konulu söyleşiyle anma törenini yapacak. Bornova Belediyesi Nikah Sarayı’nda saat 18.00’de başlayacak söyleşiye Eski İşçileri Bakanı Hasan Fehmi Güneş katılacak. Açılış konuşmasını Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın yapacağı etkinlikte, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları gösteri sunacak, Maria Rita Epik Grubu da müzik dinletisiyle yer alacak.

Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi ve İzmir’i Sevenler Platformu’nun düzenlediği “Sabahattin Ali’den Uğur Mumcu’ya Faili Meçhul Cinayetler” etkinliği de, 17.30- 20.00 saatleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilecek. Etkinlikte İzmir’i Sevenler Platformu Sözcüsü Sancar Maruflu, Ulusal Eğitim Derneği Şube Başkanı Osman Gazi Oktay, Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yunak, Araştırma Ahmet Gürel ve Tarihçi Doc. Dr. Kemal Arı konuşacak.

Marmaris’teki anma etkinliği de saat 12.30’da Atatürk anıtı önünde, Saat 15.00’te de Mares Otel’de gerçekleştirilecek. Burada Muzaffer İlhan Erdost’un konuşmacı olarak katılacağı “Neden Türkiye, Niçin Uğur Mumcu?” konu başlıklı konferans yapılacak.

Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)