Üniversitelerde Demokrasi olduğunu söyleyemeyiz


"Kendi rektörünü bile seçemedikten sonra üniversitelerde demokrasi olduğunu söyleyemeyiz"

Nevşehir Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Leyla Kahraman, üniversitelerin özerk olması gerektiğini belirterek, "Kendi rektörünü bile seçemedikten sonra üniversitelerde demokrasi olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ’1982 Anayasası’nın Evrimi ve Yeni Anayasadan Beklentiler’ konulu panelde, akademisyenlerin, üniversite öğrencilerinin beklentileri ele alındı. Nevşehir Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd.Doç. Dr. Serkan Akıllı, Yrd.Doç.Dr. Uluç Çağatay, Araştırma Görevlisi Kerim Bilgin, Can Şeker, Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri Meltem Nazlı ve Kübra Aslan’ın konuşmacı olarak katıldıkları paneli, Yrd.Doç.Dr. Leyla Kahraman yönetti. Yeni anayasadan beklentilerle ilgili sunumların yapıldığı panelde konuşan Yrd.Doç.Dr. Leyla Kahraman, üniversitelerin özerk olmadığını, üniversitelerde demokrasinin olmadığını öne sürdü.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) üniversiteleri denetim altına almak için var olduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr. Kahraman, üniversitelerin bilimsel araştırmalar yapan yerler olduğunu bu nedenle sağlıklı araştırmalar için özgür olması gerektiğini kaydetti. Üniversiteleri denetleyen bir birimin olmaması gerektiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Kahraman, "Üniversitelerde, kendi rektörünü bile seçemedikten sonra, demokrasi var diyemeyiz. Rektörümüzü kendimiz seçmediğimize göre seçim yapmanın da bir önemi yok" dedi.
Yüksek Öğrenim Kurumu’nun tekrar yapılandırılması gerektiğini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Kahraman, milletvekili dokunulmazlıkları ve basın özgürlüğü konusunu da ele aldı. Milletvekili dokunulmazlıklarının kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması gerektiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Kahraman, suç işleyen bir milletvekiline de gerekenin yapılması gerektiğini söyledi.

Basın özgürlüğü konusunda da hala sorunların yaşanmakta olduğuna dikkati çeken Yrd.Doç.Dr. Kahraman, Bir gazetecinin, düşüncesini dile getirdi diye sansürlenmemesi gerektiğini, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Çağatay da sunumunda, yeni anayasada kentleşme politikasının anayasal güvence altına alınması gerektiğini, kentleşmenin bütünleştirici ve eşgüdüm halinde önlemler alınarak, anayasa ile güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Milliyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)