Yeni N.Ç.’ler olmasın diye kanun teklifi



Tecavüze uğrayan N.Ç’nin ‘rızası’ olduğu yönündeki karara tepki gösteren CHP’li Kaleli, istismarcı cezalarının paraya çevrilmemesini ve zamanaşımı dışında tutulmasını öngören bir yasa teklifi verdi

Toplum vicdanında büyük yaralar açan N.Ç. davasıyla ilgili kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 26 erkeğin tecavüz ettiği 13 yaşındaki N.Ç’nin “rızasıyla” ilişki kurduğu yönündeki kararı onayan Yargıtay’a tepki niteliğindeki kanun teklifini CHP’nin önde gelen kadın milletvekillerinden Sena Kaleli hazırladı. Teklif, çocukları cinsel yönden istismar edenlere TCK uyarınca verilen cezaların para veya tedbirlerden birine çevrilmemesini ve zamanaşamı dışında tutulmasını öngörüyor.
Teklifte, TCK’daki “cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye verilecek hapis cezasının” süresi değiştirildi. Teklif yasalaşırsa, TCK’da “iki yıldan yedi yıla kadar” düzenlenen hapis cezası “dört yıldan on yıla” yükseltilecek. Türkiye’de cinsel suçların sayısının her geçen yıl arttığını belirten Kaleli, “Adalet Bakanlığı adli sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün geçen yılki verilerine göre ülkemizde son 1 yıl içinde 14.337 cinsel suç işlendi. Bu suçların mağdur sayısı ise 20.282 olarak açıklandı” dedi.

Ceza yargılaması
Teklifin gerekçesinde, N.Ç. davasını hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: “Utanç davası olarak görülen bu son olaydan da anlaşılacağı gibi cinsel suçlar ile ceza yargılaması arasındaki büyük uçurum, cinsel suçların oluş biçimi, fail ve mağdurun özellikleri, toplumsal kültürel yapı, devletin cinsel suç politikası, ceza yargılamasıyla ilgili bir dizi sorundan kaynaklanıyor.” Teklifte şöyle denildi: “Cinsel suç mağdurlarının adalete ulaşmasındaki engellerin ortadan kaldırılması, bu tür suçların ihbar edilmeleri, yargılamanın yarattığı olumsuz etkilerden korunması ve ceza yargılamasında etkin bir şekilde yer alması için ceza muhakemesinde ve infaz hukukunda değişiklikler yapılması gerekmektedir.”


Ceza artırılacak

Teklif ile TCK’da gündeme getirilen değişiklik önerileri ise şöyle:
- 102. madde: Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- 103. madde: Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- 104. madde: Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
- 105. madde: Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur.

Milliyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)