Ankara’da Kentsel Dönüşüm Oldu Rantsal Dönüşüm


“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı” bugün TBMM genel kurulunda görüşülecek. Tasarı “Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılının Kutlanması ve Atatürk Kültür merkezi Kurulması Hakkındaki Kanun”un 3. maddesiyle, “Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanunu”nun 104. maddesi yürürlükten kaldırılıyor.
Hamamönü’nde, Bakan Suat Kılıç’ın aldığı ve kısa sürede değeri 12 kat artan evini gündeme getiren CHP’nin hukukçu milletvekili Levent Gök, SÖZCÜ’ye şunları anlattı:
“Ulus’taki Atatürk heykelinden başlayarak, 1.ve 2.TBMM binaları, Tarihi Ankara Palas, Hipodrom Alanı, 19 Mayıs Stadyumu ve spor tesisleri, Gençlik Parkı, CSO binasını da barındıran 150 hektarlık alan, iki yasa ile Milli Mücadele Tarihini, Türk Halk Kültürünü ve sanatlarını tanıtan yerler olarak hukuki ve yasal güvenceye kavuşmuş ve başkaca yapılaşmaya izin verilmezken şimdi bu alan içinde her türlü etüt, plan, proje yapmak, onaylamak, kamulaştırmak ve ruhsatlandırma işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na devredilmek isteniyor. 1. TBMM’nin yerinde TOKİ konutları yükselebilir.”
Deniz Fenerinin kurucusu Başkan
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na dayanılarak çıkarılan yönetmelikle il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri ve bakanlıkça izin verilen belediyeler bünyesinde taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemler ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak üzere Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kuruldu.
Yönetmeliğin 6. maddesine göre KUDEB bürolarında görev alacak uzmanların nitelikleri belirtildi. Buna göre KUDEB’lerde mimarlık, şehir planlama, mühendislik, sanat tarihi ve arkeoloji meslek alanlarında uzmanlaşmış kişiler görev alabilecek. Görevlendirilen uzmanların KUDEB’lerde çalışabilmesi için ayrıca en az 3 ay ilgili koruma bölge kurulu müdürlüğünde staj yapma yükümlülüğü bulunuyor.
Ankara Yenileme Alanı Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Kurulu’nun başkanlığına, Deniz Feneri Derneği’nin kurucalarından Avukat Yakup Erikel getirilmiş. Oysa yasa, Erikel’in mesleği gereği böyle bir kurula başkanlık yapmasına engel.
Yok pahasına kamulaştırıldı
Yakup Erikel’in başkanlığındaki kurul, çok sayıda idari işlemlerde bedel tespit ve kamulaştırma davaları açtı. Bu davalar sonucu çaresiz ve konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan vatandaşın gayrimenkulleri vatandaşın elinde gerçek değerinin çok altında alındı.Örneğin Hacıbayram-ı Veli Camii’nin arkasında restore edilen binalara bilirkişiler 2007 yılında metrekaresine 550 lira, 2008 yılında 650 lira, 2011 yılında bin 20 lira arsa değeri biçti.
Oysa Altındağ Belediyesi encümeni, bölgede bulunan daha değersiz yerine 9 Kasım 2007’de metrekaresi 2 bin 500 lira değeri biçti. Bu gayrimenkuller vatandaştan “kamu yararı” adı altında ucuza alındı ve bunlar “yap-işlet-devret” modeliyle restore edildi.
Ankara Şehir Plancılar Odası, Mimarlar Odası ve az sayıda vatandaş, belediyenin yaptığı kamulaştırmaların hukuk dışı olduğunu öne sürüp davalar açtı. Davaların, önemli bölümü belediye aleyhine sonuçlandı. Fakat, bu süre içerisinde Belediye restore edeceği çok sayıda yeri yıktı. Ayrıca, taraf ve konusu aynı olan yeni davalar açarak halkı psikolojik baskı altına aldı. Bu davalardan dolayı belediye yüklü miktarlarda vekalet bilirkişi ücreti ödedi.
Bakalım oralarda kimler var
Kamu yararı gerekçesiyle kamulaştırılan bu mülkler, 29 yıllığına “üst kullanım” adı altında Hayrat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Batı Asya Grubu, Anadolu Ahiler Derneği, Çatı Grubuna da verildi. Tabii ki Deniz Feneri de unutulmadı. 19993 ada ve 1 ve 2 numaralı parsellerde bulunan en kıymetli iki bina da başta Deniz Feneri’nin di. Halen deniz Feneri’nin kullanımında olan bina bir şahıs adına tapulu. KUDEB Başkanı Avukat Yakup Erikel de Altındağ Belediyesi’nin restore ettiği evlerden birisini 26 Mart 2009 tarihinde 400 bin lira karşılığında aldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 8 Ocak 2009 tarihinde Hacıbayram-ı Veli Camii’nin arka bölümünde yer alan 13 adet mülkü yap-işlet-devret yöntemiyle ihaleye çıkarıldı. Bina başına 100 ile 400 bin lira arasında harcama yapıldı.
4 Mart 2012’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek AKP Genel Merkezinde düzenlenen “Yerel yönetimler Danışma Toplantısı”nda 100 ile 400 bin liraya mal edilen Hacıbayram-ı Camii çevresindeki restore edilen binaların fiyatının 1 trilyon liradan 3 trilyon liraya kadar alıcı bulabildiğini belirtti.
Hacıbayram-ı Veli camii çevresinde “yok” pahasına alınan yerlerin yandaşlara verilirken, içlerinde kimler yok ki… Onu da başka güne…

Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)