Aynı gün iki ayrı fotoğraf, iki ayrı kıyafet


Peşinen söylüyorum; bir yerlerde buzağı falan aramıyorum. 17 Mart Cumartesi gününden beri kafama takılan oldukça basit bir soruya yanıt aramakla meşgulüm. Hepimizi derinden yaralayan Kabil’deki “helikopter kazasının” ardından her gazeteci gibi gelişmeleri ben de yakından izliyorum. Cumartesi günü sabah büroya gelir gelmez ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesini “acaba yeni bir açıklama var mı” diye kontrol ettim. Karşıma yeni açıklama olarak:
“18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği yöneticileri ile Ankara’da öğrenim gören bir grup şehit çocuğu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e ziyarette bulunmuşlardır” çıktı.
“Bunda ne var” diye soracaksınız.
Fotoğrafta da bir gariplik yok. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, karargahta askeri üniforması ile olağan mesaisinde.
Günlük haber telaşı içinde koştururken Cumartesi akşama doğru ajanslara ve internet sitelerine bir kare fotoğraf daha düştü. Bu fotoğrafı görünce aklıma, “aynı gün iki ayrı fotoğraf ve iki ayrı kıyafet; neden” sorusu düştü. Fotoğrafa siz de dikkat edin:
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları, Kabil’de şehit düşen Binbaşı Serkan Doğan’ın, Yüzbaşı İlker Aydın ve Başçavuş Salih Helvacı’nın evini ziyaret ederek, taziyelerini bildirdikten sonra evlerden çıkarken verdikleri fotoğraf.
Bugüne kadar gördüklerimizin tam aksine bir fotoğraf. Komutanlar, şehit evlerine taziye ziyaretlerine hep askeri kıyafetleri ile giderlerdi. Bu sefer üniformalarını çıkarıp karargahta bırakmış ve sivil giyinip taziye evlerine gitmişlerdi... Yanılma payı da koyarak, bunun istisnasını ben hatırlamıyorum. Hemen Genelkurmay kaynaklarımı aradım. Haklı olarak, telaş içindeydiler. Şehit askerlerimizi taşıyan uçak Afganistan’dan yola çıkmıştı. Törenlerin hazırlıkları için koşuşturuyorlardı. Çok kısa yapabildiğim konuşma sırasında, “şehit ailelerini Ankara’da bir araya getirmede zorlandıklarını” ifade ettiler. Dahasını soramadım. “Sivil kıyafet” le verilen fotoğraf hakkında bilgilerinin olmadığını ifade etmekle yetindiler.
“Bu soruya en iyi cevabı yine askerden alırız” düşüncesiyle MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’a sorduk. Kılınç’ın yorumu şöyle oldu:
“Sizin merak ettiğiniz gibi, merak edildi bu konu. Sonuçta hangi ortamda hangi kıyafetin giyileceğini düzenleyen bir tüzük yok. ’Demek ki öyle münasip gördüler’diyelim. Genelde bu tür ziyaretlerde üniforma ile taziyeye gidilir. Ancak neden öyle gittiklerini ben de anlamlandıramadım. Demek ki kafalarda bir tercih var ki, tercih yapılmış. Bir şey denemez.”
Kabil’deki “helikopter kazası” nın üstünde kuşku bulutları dolaşırken, Genelkurmay Başkanı acaba yeni bir açılım mı yapıyor?
Necdet Özel, bu fotoğrafla bir mesaj mı vermek istiyor?
Bu soruların cevaplarını tabii ki kendileri verecek. “Barış şehitleri” için yapılacak törenlerde askerin vereceği fotoğrafı ve mesajları dikkatle takip etmek lazım.
Belki de biz fazla kuşkucu davrandık. Gerçekten de her şey olağan akışı içindedir!..

Olmazsa yeğen verelim
AKP iktidarı, Erbil ve Barzani sülalesi üzerinden yürüttüğü yeni açılım çalışmalarında Türk kamuoyuna “hoş gözükebilecek” her türlü senaryoyu da ele alıyor. AKP kulislerindeki senaryo, yeni gibi gözükse de daha önce de konuşulan bayat malzemeden ibaret.
Bir dönem gündeme gelen Mesud-Neçirvan Barzani yer değiştirmesi yeniden ısıtılıyor. Malum, ABD ve Türkiye’deki müttefikleri Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yi kamuoyuna bir türlü kabul ettirememenin sıkıntısı içinde. AKP ve müttefikleri “milliyetçiler nasıl ikna edilir?” in üzerinde kilitlenmiş durumda. Kendilerince; milliyetçileri ancak “daha diplomat bilinen ve kamuoyunda çok daha az yıpranmış olan Neçirvan Barzani’yi ön plana çıkartarak” kandırabilirler...
AKP kulislerinin senaryolarına göre; Erbil’de amca Barzani ile “yeğeni için koltuğu bırakması ve başka bir pozisyona geçmesi için de” konuşuluyor. Mesud Barzani’nin kardeşi İdris Barzani’nin oğlu olan Neçirvan Barzani, AKP’nin gözünde “amcasına göre daha ılımlı” ve ABD ile ilişkileri de çok iyi.
Acaba, önümüzdeki günlerde AKP nasıl bir servise başlayacak?
Hepsinden önemlisi;
Amca Barzani hangi yeni pozisyona geçecek?

Ahmet Takan
Yeniçağ

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)