Dersimliler 4-5 Mayıs'ta sokağa çıkıyor


Dersimliler, 38 katliamının kararının alındığı 4 Mayıs 1937'nin yıl dönümünde düzenleyecekleri etkinliklerle katliamı protesto edecek. 4 Mayıs'ta Sabiha Gökçen Havaalanı'nda, 5 Mayıs'ta ise Taksim'de eylem var.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından yapılan açıklamada "Tunceli Tenkil Harekâtı" olarak bilinen Dersim halkına yönelik toplu imha kararının 4 Mayıs 1937'deki Bakanlar Kurulu toplantısında alındığı belirtildi.

Harekat sonrasında onbinlerce insanın öldürüldüğü, binlerce insanın sürgün edildiğinin belirtildiği açıklamada, köylerin de yakıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada şöyle denildi: "1937/38 İmha hareketine 4 Mayıs 1937 tarihinde başlandığı için Dersim Dernekleri Federasyonu olarak her yıl 4 Mayıs'ı TERTELE DERSİMİ günü olarak anıyoruz. Dersim 38 kırımın da katledilen insanlarımızın anıları önünde saygı ile eğilirken, katliamı uygulayan ve katliamı ısrarla inkar ederek suç ortaklığı yapanları şiddetle kınıyoruz. Bu anlamda Dersimliler olarak 1937/38'den 94'e ve oradan günümüze uzanan zulüm ve asimilasyon politikalarına karşı 4-5 Mayıs 2012 tarihlerinde binlerce yürekle alanlarda olacağız."

Dersim Dernekleri Federasyonu, daha önce dile getirdiği talepleri ise bir kez daha şöyle sıraladı: Arşivler açılsın hesap verilsin, "Dersim" ismi iade edilsin, Dersim halkından resmi özür dilensin, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın, dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük, Munzur'daki baraj projeleri iptal edilsin.

DEDEF, 4 Mayıs'ta saat 13.00'te "Dersim Katliamı"nda Tunceli'yi bombalayanlardan biri olan Sabiha Gökçen'in isminin verildiği havaalanı önünde bir basın açıklaması yapacak. 5 Mayıs'ta ise saat 14.00'te Taksim'de tünelde toplanarak kitlesel bir yürüyüş düzenleyecek.


CNNTürk
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)