Hollande resmen Fransa Cumhurbaşkanı


Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande, başkent Paris'teki Elysee Sarayı'nda düzenlenen törenle yemin etti. Hollande törende, her türlü ırkçılıkla savaşacağını söyledi.

Fransa'nın François Mitterrand'dan bu yana ilk Sosyalist cumhurbaşkanı olan François Hollande, “kırmızı halıdan” geçerek bando eşliğinde ve merasim kıtasını selamlayarak Elysee Sarayı'na girdi. Selefi Nicolas Sarkozy, beş yıl süreyle cumhurbaşkanlığı görevine seçilen 57 yaşındaki Hollande'ı, Elysee Sarayı merdivenlerinde karşıladı.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmede Hollande'a ülkenin nükleer silahlarının gizli kodunu veren Sarkozy, devir teslim töreninin ardından saraydan ayrıldı. Hollande ve hayat arkadaşı Valerie Trierweiler, Sarkozy ve eşi Carla Bruni'yi sarayın merdivenlerine inerek birlikte uğurladı.

Yemin törenindeki konuşmasında, kendinden önceki cumhurbaşkanlarına tek tek teşekkür eden Hollande'ın, sadece Sarkozy'ye bundan sonraki hayatında başarılar dilemesi dikkat çekti.

'Zorlukların üstesinden geleceğiz'

“Fransa'yı adil şekilde ayağa kaldırma” sözü veren Hollande, “Biz zorlukların üstesinden gelebilecek büyük bir ülkeyiz” dedi. "Irkçılığın her türlüsüyle savaşacağını" belirten Hollande, görevi boyunca, ayırımcılık yapmadan, hep birlikte yaşamın gereklerini yerine getireceği mesajını verdi. Konuşmasının ardından Elysee Sarayı'ndaki balo salonunda davetlilerin tebriklerini kabul eden Hollande, daha sonra sarayın önündeki tören kıtasını denetledi.

Berlin'de Merkel'le görüşecek

Hollande, bugün içinde yeni başbakanı atayacak. Fransız siyasi gözlemciler, Jean-Marc Ayrault veya Martine Aubry'den birisinin yeni başbakan olarak seçileceğine kesin gözüyle bakıyor. Cumhurbaşkanı unvanıyla ilk yurt dışı ziyaretini de bugün gerçekleştirecek olan Hollande, Berlin'e giderek, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek.

Hollande, seçimlerin 6 Mayıs'ta düzenlenen ikinci turunun ardından yüzde 51.6 oranında oy alarak, 5'inci Cumhuriyet'in, 7'inci Cumhurbaşkanı seçilmişti. Sosyalistler Mitterrand'dan bu yana 17 yıldır Elysee Sarayı'na temsilci gönderemiyordu.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)