Memurlardan zam protestosu


Memur-Sen üyeleri, Ankara ve Sivas'ta hükümetin memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin teklifini protesto etti. KESK ve Türkiye Kamu-Sen'de düzenledikleri basın toplantıısyla 23 Mayıs 2012 Çarşamba günü greve gideceklerini duyurdu.

Memur-Sen üyeleri, memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin teklifi protesto etmek için Güvenpark'ta toplandı.

Memur-Sen Genel Sekreter Günay Kaya, burada yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Heyeti'nin memur maaşları için önerdiği yüzde 3 3 oranındaki artışı yeterli bulmadıklarını, bu yıl için yüzde 16, 2013 içinde yüzde 14 artış istediklerini söyledi.

Kaya, şöyle devam etti:

''Hükümetin teklifi alanlara açık bir davettir. Ekonomik büyüme ve istikrar noktasında gelişmiş ülkelere örnek oldukları iddiasındaki hükümet ve ekonomi yönetimi, kamu görevlilerine gelişmekte olan veya az gelişmiş değil, gelişmemiş ülkeler düzeyinde maaş zammı teklif etmiştir. Memur-Sen'in bırakın bu teklifi kabul etmesini, ciddiye alıp değerlendirmesi bile mümkün değil.

Kamu İşveren Heyeti'nden yeni ve değerlendirmeye değecek oranda maaş zammı teklifi bekliyoruz. Bu teklif, beklentimizi karşılamazsa alanları ısıtmaya hazırız.''

Yılın ilk 4 ayında enflasyonun yüzde 3.05'e ulaştığını belirten Kaya, ''Getirilen teklif, 4 aylık enflasyonu bile karşılamaktan uzaktır. Kamu İşveren Heyeti'nin bu yıl için yüzde 6 6 maaş zammı ve bunun üzerine yüzde 4 büyüme hedefi eklemek suretiyle masaya yüzde 16'lık bir teklif sunması gerekir'' dedi.


Sivas

Kent meydanında toplanan üyeler adına konuşan Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Anlı, kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde kritik bir noktaya gelindiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Kamu işveren heyeti, hizmet kolunu ilgilendiren birçok teklifi genel toplu sözleşmenin kapsamına alırken, doğrudan kamu görevlilerini etkileyen ve haklı gerekçelerle toplu sözleşme masasına getirilen bazı tekliflerle ilgili olarak, mali ve sosyal hak kapsamında olmadığı yönünde görüş beyan etmiştir. Bu yaklaşım Kamu İşveren Heyeti'nin yeterince sorun çözme ve kamu görelilerinin haklarını koruma ve geliştirme endeksli bir yaklaşım içinde olmadığını, aksine teklifleri reddetme anlayışı üzerine politika geliştirdiğini göstermektedir. Memur-Sen olarak hizmet kollarının sorunlarına yönelik tüm teklifleri 21 Mayıs akşamına kadar masada tutacağımızı, kamu görevlilerine yeni hak ve kazanımlar sağlayıncaya kadar da mücadele edeceğimizi buradan deklare ediyoruz.''



KESK ve KAMU-SEN'den grev çağrısı

Öte yandan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kamuda toplu sözleşme sürecinde Hükümet'in teklifine karşı 23 Mayıs 2012 Çarşamba günü greve gitme kararı aldıklarını açıkladılar.

Özgen ve Koncuk, KESK Genel Merkezi'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Hükümetin teklifini sunmasıyla kamu çalışanları açısından toplu sözleşme sürecinin belirginleştiğini dile getiren Özgen, Hükümet'in teklifinin kamu emekçileri açısından kabul edilemez olduğunu, hatta teklifin ''dalga geçer'' bir yaklaşımla sunulduğunu belirtti.

KESK olarak teklifi değerlendirdiklerini ifade eden Özgen, ''Grevli ve toplu sözleşmeli sendikal hakkın hayata geçmesi için olmazsa olmaz olan grev hakkının tam da bu dönemde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. KESK olarak 23 Mayıs günü Hükümet'in bize sunduğu teklife karşı Türkiye'deki örgütlü, örgütsüz bütün kamu emekçilerinin haklarını savunmak için, gelecek bütün konfederasyonlarla beraber greve çıkma kararı aldık. Türkiye Kamu-Sen ile beraber greve gitme konusunda bir ortaklaşmamız söz konusudur'' diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da ''Dün toplu sözleşme masasına getirilen 3 3 gibi gayri ciddi bir teklif üzerine bizim grev yapmaktan başka çaremiz kalmadı'' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kamu çalışanları, aileleri ve çocuklarıyla 20 milyon insanı görmezden gelen bir anlayışla karşı karşıya. Alım gücü yıllar içerisinde yüzde 35 azalan kamu çalışanlarını, büyük bir ekonomik dram yaşayan emeklileri görmezden gelen bir hükümet maalesef ülkemizi yönetiyor. Biz buna sessiz kaldığımız sürece, ekonomik ve sosyal haklarımızın, Cumhuriyet tarihi boyunca en önemli kazanımımız olan iş güvencesinin bile tehlikeye gireceğini görmemiz lazım.''

Konfederasyonların, 4C ve 4B'lilerle ilgili taleplerinin hükümetin teklifinde yer almamasını da eleştiren Koncuk, bu anlayışın devam etmesi halinde 4C ve 4B gibi uygulamaların hızla yayılacağını söyledi.

Taleplerine ''gözünü kapatan, kulağını tıkayan'' bir anlayışla karşı karşıya olduklarını ifade eden Koncuk, ''21 Mayıs'ta toplu sözleşme taleplerimize cevap bulursak bu iş bırakma eylemini yapmayız. Masaya olan saygımızdan biz bu eylemi 21 Mayıs'tan önce yapmadık'' diye konuştu.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)