Yunanistan tekrar seçime gidiyor


Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimler sonrası hükümetin kurulamaması nedeniyle yeniden seçimlere gidiliyor.

Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın koalisyon hükümeti oluşturulması için siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeler de sonuç vermedi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Evangelos Venizelos, görüşmelerden sonuç alınamadığını, Yunanistan'ın seçimlere gittiğini söyledi.

Evangelos Venizelos, "Bazıları partilerini ulusal çıkarların üzerinde görüyorlar. Zor şartlar altında ülkemiz maalesef tekrar seçimlere gidiyor" dedi.

Halkın rahat bir nefes alması amacıyla Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ve Demokratik Sol Parti DİMAR'ın liderlerini ikna etmek için herşeyi yaptıklarını, ancak başarılı olamadıklarını ifade eden Venizelos, bazılarının yanılsamalar içinde olduklarını söyledi.

Venizelos, toplantıda sağ kanattaki Bağımsız Yunanlılar Partisi'nin lideri Panos Kammenos'un diğer partilerin desteği ile partisinin hükümet kurması teklifinin de, Yunan halkının oylarını yansıtmayacağı için diğer liderler tarafından kabul görmediğini bildirdi.

DİMAR lideri Fotis Kuvelis de ülkenin yeniden seçimlere gitmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, koalisyon hükümetinin kurulamamasını küçük parti oyunları olarak nitelendirdi.

Bazı partilerin koalisyon görüşmeleri başladığından beri yeniden seçime gitmeyi istediğini söyleyen Kuvelis, geniş tabanlı koalisyon tekliflerinin ellerinden geleni yapmalarına rağmen kabul görmediğini dile getirdi.

Yarın liderler biraraya gelecek

Yarın saat 13.00'de liderler biraraya gelecek ve seçimlere kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümeti belirleyecek. Bu arada yeni seçimlerin tarihi olarak 10 ya da 17 Haziran'ın belirlenmesi bekleniyor.

Koalisyon görüşmeleri çerçevesinde Papulyas'ın saygı duyulan siyasi kişiliklerden ya da teknokratlardan oluşacak bir hükümet kurulması teklifinin de değerlendirildiği toplantıya, Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras, Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) lideri Evangelos Venizelos, Bağımsız Yunanlılar Partisi lideri Panos Kammenos, Demokratik Sol Parti (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis katılmıştı.

Yunanistan Komünist Partisi lideri Aleka Papariga toplantıya katılmayı reddederken, aşırı sağcı parti Altın Şafak lideri Nicos Mihaloliakos davet edilmemişti.


SYRIZA'ya halkın desteği arttı

Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi yüzde 18.8 oyla ilk sırada gelirken hiç bir parti tek başına hükümet kuracak kadar yeterli oyu alamamıştı.

Seçimlerde memorandum yanlısı iki parti olan ND ve PASOK büyük oy kaybına uğradı.
Memorandum karşıtı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA)'nın yüzde 16,7 oyla ikinci sırada geldiği seçimler sonrası yapılan koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamadı.

SYRIZA, Kuvelis'in ülkenin Avro bölgesinde kalması için oluşturulacak geniş tabanlı koalisyon hükümetine memorandum politikalarının uygulanacağı gerekçesiyle katılmayı reddetmişti.

Yapılan son kamuoyu araştırmaları, SYRIZA'nın halk desteğini artırdığı, yüzde 20-23 oranında oyla ilk sıraya çıktığını ortaya koyuyor.

AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)