18 Haziran'da büyük deprem uyarısı



Sofya'daki Yeni Bulgaristan Üniversitesi (NBU) öğretim üyesi Prof. Dr. Rangel Gürov, Bulgaristan'da 18 Haziran'da güçlü bir depremin meydana gelebileceğini öne sürdü.

Haftalık "168 Saat" gazetesine konuşan Gürov, depremler ile ay evrelerinin arasında yakın bir bağ olduğunu belirterek, ülkede 22 Mayıs'ta meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından gelecek yeni büyük depremin tarihi konusunda tahminde bulundu. Gürov, “Bir sonraki güçlü depremin olası tarihi 18 Haziran olacak" dedi.

“İtalya ve Bulgaristan'daki depremler arasında bağ var" diyen Prof. Dr. Gürov, “Depremlerle yeni ay ve dolunay arasında da direk bağ var" görüşünü savundu. Depremlerle ilgili tahminlerin hava durumu tahminlerine de benzeten Gürov, her iki bilimin geniş kapsamlı araştırmalara dayalı olduklarını, ancak sismoloji tahminlerinin çok daha zor olduğunu kaydetti.

İtalya'daki fay hattının Bulgaristan'daki Struma deresi güzergahını izleyen fay hattına paralel olduğunu kaydeden Gürov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İtalya;da ve Bulgaristan;da paralel kırılan tabakalar eş zamanlı depremlere neden oluyorlar. Her iki deprem yeni ay dönemine denk geldi. Dolayısıyla, 'mutlaka olacak; demiyorum, ancak olacaksa bir sonraki büyük depremin tarihi 18–19 Haziran olup, büyüklüğü 5,8;i geçmeyecektir."

Deprem tahminlerinin kesin olmadığını dolayısıyla halkın paniğe kapılmasına neden bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Gürov, "'Mutlaka deprem olacak' demiyorum. 'Olacaksa, bu tarihte olabilir' diyorum" şeklinde konuştu.

“Panik" sözcüğünden de hoşlanmadığını kaydeden Prof. Dr. Rangel Gürov, “Her gün 'ölmek; zorunda da değiliz" dedi.

Prof. Dr. Rangel Gürov, jeofizik uzmanı olarak NBU;nin Yer ve Çevre Bilimleri Departmanı;nın başkanlığını yürütüyor. Gürov ayrıca, jeoloji, evrensel jeoloji, astronomi, çevre bilim, istatistik ve tahmin araştırmaları alanında okutmanlık yapıyor.





AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)