"Bayrak" şiirine 72 yıl sonra AKP sansürü



Milli Eğitim Bakanlığı, ünlü şair Arif Nihat Asya’nın, yaklaşık 72 yıldır ders kitaplarında bulunan “Bayrak” şiirinin bazı bölümlerini “iyiyi, güzeli, doğruyu” göstermediği gerekçesiyle kitaptan çıkarttığı belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Necip Fazıl Kısakürek’in ders kitaplarında bulunan 3 şiirine ek olarak değişecek ders kitaplarına yeni şiirlerinin eklenmesini istediği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, “Bu durumda Başbakanın okuduğu şiirlere kitaplarda öncelik verilmesi gerekeceğini” söylediler.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ortaöğretim Türk Edebiyatı kitaplarında yer alan Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirinin “Sana benim gözümle bakmayanın/ Mezarını kazacağım/ Seni selamlamadan uçan kuşun/ Yuvasını bozacağım” mısraları nedeniyle kitaptan çıkarıldığını açıkladı. Dinçer, Talim Terbiye’nin değişikliği çocukları “Seçilen metinler öğrencileri iyiye, güzele, doğruya yöneltmeli, iyi alışkanlıklar kazandırmalıdır” hükmü gereğince yapıldığını söyledi.

Bir velinin uyarısı üzerine
MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, bir velinin “Ders kitabında yer alan Bayrak şiirinin bazı bölümleri çıkarılmış” iddiası üzerine konuyu TBMM’ne taşıdı. Bakan, Ömer Dinçer’in cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesini, Dinçer şöyle cevaplandırdı:

“Söz konusu ders kitabında yer alan Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirindeki ‘kuş yuvasını bozma’ sözcük gruplarının Türk Edebiyatı, Dil ve Anlatım Dersi Kitaplarının hazırlanması ölçütlerindeki ‘ders kitabına alınan metinler öğretim programında derk kitabının hazırlanması ve metin seçimi başlığı altında verilen açıklamalara uygun olmalı’ ifadesiyle öğretim programında belirtilen ‘seçilen metinler öğrencileri iyiye, güzele, doğruya yöneltmeli, iyi alışkanlıklar kazandırmalıdır’ yargısından hareketle olumsuz düşünce ve davranışlara neden olacağı ve bunun bayrak, vatan millet sevgisini aşılayan bu şiirde bu seviyedeki öğrenciler tarafından yanlış anlaşılabileceği düşünülerek mısralar kitaptan çıkarılmıştır”

Dinçer, kitaplarda Atatürk Resmi, Gençliğe hitabenin bulunmak zorunda olduğunu, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

“Şafak sökerken şiiri bitirdim”
Ünlü şair Arif Nihat Asya, “Bayrak” şiirinin öyküsünü şöyle anlattı:
“Hatay’ın anavatana katılışı kutlamasınıon daha canlı yapılması istenmişti. Öğrencilerim, güzel bir bayrak şiiri bulamadılar. Adana’da Ocak Mahallesi’nde oturuyordum. O zamanlar, bugünkü gibi evlerde günün her saatinde elektrik yok. Geceleri petrol lambası yakıyoruz. El-ayak ortalıktan çekilince, petrol lambasının yorgun ışığında, bayrağımıza sığınarak kalemi elime aldım. Şafak sökerken Bayrak şiiri hazırdı. O gece, şiiri nasıl yazdımsa, öylece kaldı. Yani üzerinde ikinci bir defa oynamadım.4 Ocak’ta şiiri yazdım, 5 Ocak 1940’da törende okundu.
Bayrak şiirim, bayrağımızın kendisi gibi hepimizin oldu. Bu şiir, bana ‘Bayrak Şairi’ denilmesine yol açtı ki, bu sıfat, benim için altından dökülmüş bir İstiklal Madalyası kadar kıymetlidir.”

Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiiri şöyle:
BAYRAK
Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü...
Kızkardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.
Işık ışık, dalga dalga bayrağım.
Senin destanını okudum,
Senin destanını yazacağım.
Sana benim gözümle bakmayanın
Mezarını kazacağım.
Seni selamlamadan uçan kuşun
Yuvasını bozacağım.
Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...
Gölgende bana da, bana da yer ver!
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar;
Yurda ay-yıldızının ışığı yeter.
Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
Kızıllığında ısındık;
Dağlardan çöllere düşürdüğü gün
Gölgene sığındık.
Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı;
Barışın güvercini, savaşın kartalı...
Yüksek yerlerde açan çiçeğim;
Senin altında doğdum
Senin dibinde öleceğim.
Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim;
Yeryüzünde yer beğen
Nereye dikilmek istersen
Söyle, seni oraya dikeyim!..


Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

5Yorumlar
  1. GÜNAYDIN HERKESE, YORUMA GEREK YOK.ZİHNİYET ÇOK GERİ, YILLAR ÖNCE YAZILMIŞ BU GÜZEL ŞİİRİMİZİ DEĞİŞTİREREK YADA EKSİLTEREK KOYMAK ÇOK GERİ BİR DÜŞÜNCE.BENCE YA KALDIRIRSIN YADA DEĞİŞTİRMEZSİN AYNEN KALIR.NE DİYELİM ZİHNİYET.

    YanıtlaSil
  2. bu akpnin bayrakla yaşadığı ilk sorun değil daha öncedeki çeşitli nedenlerle şeklinde değişiklik yapılmasını istemiştir

    amaç milli benliği yok edip birilerine bizi yem etmek

    YanıtlaSil
  3. herşey yavaş yavaş fark ettirmeden milletin hafızasından ve benliğinden siliniyor.eğer fark edilirlerse ya yolu değiştirilerek yada unutturmaya çalışılarak ortadan kaldırılıyor. batılının binlerce yıldır yapamadığını on senede yaptılar.parçalayarak asimile edilmeye çalışılıyor.yakında bayrak değişir Türk üm demek yasaklanır.gelecektede sadece kulaktan kalağa bir efsane haline getirilir.TÜRKLÜK

    YanıtlaSil
  4. Bu yazı Saygı ÖZTÜRK'ün İyiye, doğruya ve güzele saygısızlığının en büyük göstergesidir.Zira bu sadece kendi kendine oluşturduğu hayali bir senaryohuh ürünü olan yazıdır.

    YanıtlaSil
  5. Din üzerinden milletin asırlardır sahip çıktığı Türklüğü yok etmek onun yerine Arap özentiliğinin göstergesi olan Ümmetçiliği getirmek istiyorlar.
    Bu yolda herkese sus payı verebileceklerini, devlet üzerinde hak sahipliği iddia edebileceklerini zannediyorlar.
    Sen din üzerinden siyaset yaparsan bdp de ırk üzerinden siyaset yapar.
    İkinizde bu ülkeye zarar veriyorsunuz. Bizim olan her şeyi yok etmeye çalışıyorsunuz.
    İnşallah milletim bunun üzerinden gelecek ve sizi tarihe hatırlanmamak üzere gömecektir.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder