Jandarma kalkıyor, "Kır polisi" geliyor



Jandarmanın görev alanının her yıl biraz daha daraltılıp kademeli olarak kaldırılması, son üç yılda 90 ilçenin polise verilmesiyle hız kazandı. Antalya, Muğla, Denizli gibi turizm bölgelerinin polise devri, Jandarma yetkililerinin yoğun çabaları sonucu “şimdilik” askıya Jandarmada kaldı.
Jandarmanın görev alanlarının kırsal kesimde oluşturulması öngörülen “Kır Polisi”ne devrinin gündemde olduğunu belirten yetkililer, bunun adım adım uygulamaya konulmasının amaçlandığını söylediler. Jandarma, polisin çok istekli olduğu sahil beldelerini elinde tutmaya devam ederken, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun, görev alanlarının ellerinden çıkmaması için yoğun çaba gösterdiği bildirildi.

“Karar vermeden önce bilgi verin”
Jandarmanın, görev alanlarının daraltılmaması için Orgeneral Kalyoncu’nun, İçişleri Bakanı Şahin ile görüştü. Bunun üzerine Bakan, 81 İl Valisi’ne genelge gönderdi. Şahin, polis ve jandarma sorumluluk alanlarının belirlenmesinin Bakanlar Kurulu’nun 25 Mart 2009 tarihli kararı ile düzenlendiğini hatırlattı, “Bu hükmün uygulanmasıyla ilgili olarak valiliğinizce karar verilmeden önce bakanlığıma bilgi verin” dedi.

Bu genelgeyle, bakanın bilgisi olmadan jandarmanın sorumluluk sahasının polise devrini önlemeye çalışıldı. Ancak, bunun “geçici bir uygulama” olduğu bildirildi.

Bakan’ın bu talimatının turizm cenneti Antalya başta olmak üzere, Muğla, Aydın, Denizli ve Karadeniz bölgesinde jandarma sorumluluk alanında yer alan ilçe, belde ve mahallelerin “örtülü” olarak polise devredilmemesi olarak yorumlandı. Ancak, bu kararın, polis sayısının artırılmasından sonra değişecek.

“Kaçak kursları önlediğimiz için”
Polisin, öteden beri Jandarmanın görevini devralmak istediğini hatırlatan bir yetkili, şunları söyledi:

“Geçmişte bu konuda iki kuruluş yetkilileri arasında da önemli anlaşmazlıklar yaşandı, Jandarmanın yaptığı şikayetler oldu. Jandarma yetkilileri, görev alanlarının daraltılmak istenmesinin asıl amacının, kaçak Kur’an Kurslarının üzerine gidilmesi olduğunu belirtiyorlar. Polis ise jandarmada uzmanlaşma olmadığını, yetişen gençlerin terhis dönemi gelince ayrılmasıyla da boşluklar doğduğunu, polis bölgesinden kaçanların jandarma bölgelerinde suç işlemeyi sürdürdüklerini öne sürüyor.

Görev alanları daraltıldı
Bakanlar Kurulu’nun 14809 sayılı kararında jandarma sorumluluk bölgelerinin en kısa süre içerisinde polise devredilmesini hükme bağlanmıştı. Ancak, jandarma elindeki bölgeleri polise devretmemek için çaba gösteriyor. Buna rağmen, 2009’dan bu yana 90 ilçe ile buna bağlı belde, bucak ve nahiyeler polise devredilmek zorunda kalındı. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile köy statüsündeki yerlerin mahalleye dönüşmesine karşın yetki devri yapılamadı.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde önemli bölgeleri polise devreden Jandarma, Antalya, Muğla, Aydın, Denizli ve orta Karadeniz’deki illerde bulunan sorumluluk alanlarını elinde tutmak için çaba gösteriyor.

İşleyiş nasıl oluyor?
Bakanlar Kurulu kararına göre belediye sınırları içerisinde bulunan yerleşim yerlerinin devri konusunda Vali/kaymakam başkanlığında il/ilçe Emniyet Müdürleri ile Jandarma Komutanları biraraya geliyor. Komisyonda alınan ortak karar ile devir protokolü imzalanıyor. Jandarmanın sorumluluk alanını devretmek istemediği durumlarda ya da mutabakata varılamaması halinde son kararı Vali veriyor. Vali’nin kararı ile yetki devri işlemi gerçekleşiyor.

Polisin görev alanı genişletildi
Travertenleri ile ünlü Pamukkale, Marmaris’teki Beldibi, İçmeler, Antalya’daki Side, Lara, İzmir Foça vb. sahil beldeleri hala jandarma sorumluluk bölgesinde bulunuyor. 90 ilçenin devredilmesinden sonra polisin sorumluluk alanı yüzde 15 büyüdü. Polisin güvenlik ve asayişinden sorumlu olduğu nüfus da yüzde 72’den yüzde 76.8’e yükseldi. 2010’da bir polis memuru 296 kişiye hizmet verirken, bu sayı 2011’de 297’ye yükseldi.

Polis merkezleri de artırıldı
Emniyet Teşkilatı, bin 305 Polis Merkezi ile güvenlik ve asayiş hizmeti veriyor. Polis Merkezleri’nin yüzde 99’u kamera sistemleri ile donatıldı. Asayiş hizmetlerinde ülke genelinde 80 bin polis görev yapıyor. Bu sayının daha da artırılması gündemde.

Ülke genelinde polis sayısının da 250 bini aştığını, bu yıl da en az 10 bin yeni polis alımının öngörüldüğünü keydeden yetkililer, yeni mezun polislerin de önemli bir bölümünün ilk görev yerinin İstanbul olacağını söylediler.


Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)