Kaç netle nereye girilir?



Şampiyonu bol bir sınav daha geride kaldı. Hemen herkes seviniyor. MEB’in son yıllardaki taktiği bu. Zor sınav yapıp, öğrenci ve velileri üzeceğine, herkese geçici de sanal bir mutluluk yaşatıyor.
Sınavda hemen herkes kendine göre iyi netler çıkartıp, yüksek puanlar alıyor ve seviniyor. Ama iş tercih ve yerleştirme aşamasına geldiğinde takke düşüp kel görünüyor ve o yüksek puanların bir işe yaramadığı ortaya çıkıyor. Örneğin 95 üzeri neti olanların, istediği okula girme konusunda sevinmeleri gerekiyor. Ama sevinemiyorlar. Çünkü 100’de 100 ful çekenler gibi 99, 98 net çıkaranlar da yine binlerle ifade ediliyor. Şimdi böylesi bir durumda sonuçlar açıklanıncaya hatta kayıt maratonu bitinceye kadar nasıl sevinebilirsiniz!
90 ve üzeri net çıkartanlar yabancı okullar konusunda bir hayli şanslılar. Son kayıt döneminde 80 ve üzeri neti olanlar da Alman ve Avusturya okulları için sevinebilirler. Fransız ve İtalyan okullarında ise 70’li netlere kadar inilir, ilk kayıt dönemlerinde olmasa bile.
İstanbul’daki, hazırlık sınıfı olan köklü Anadolu liselerinde ise Galatarasay, İstanbul Erkek ve Kabataş liseleri için 90’lı netler, diğerleri için de 80’li netler olmazsa olmaz haline gelebilir. İddialı fen liseleri için de durum farklı değil.
Ama Anadolu’ya açıldıkça net sayıları kademeli olarak düşer. Bazı kentlerde, 25-30 neti olanlar bile Anadolu lisesini kayıt hakkı kazanırsa hiç şaşırtıcı olmaz.
Dünkü genel tablo bu yöndeydi. Ama birkaç güne kadar daha sağlıklı bir tablo ortaya çıkabilir. Tüm bu gelişmeleri izlemek için bizi takip etmeye devam. Sizler adına her gelişmeyi tüm yönleriyle izlemeyi sürdüreceğiz. İyi tatiller…

Abbas Güçlü
Milliyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)