Maço erkekler daha fedakar



Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmada erkek tiplerini incelendi
Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, geniş yüzlü erkekler üyesi oldukları ekip için kendilerini feda etmeye çok daha gönüllü oluyor. Araştırma ayrıca, maço erkeklerin, “işbirliğinden uzak, soğuk ve samimiyetsiz” oldukları görüşünün de yanlış olabileceğini savundu.

Araştırmada yer alan İngiltere’nin St. Andrews Üniversitesi’nden Michael Stirrat, “Geniş yüzlü erkekler her zaman ‘kemiklerine kadar kötü’ olarak tanıtılmıştır. Ancak bu yargı yanlış olabilir” dedi.

Ana rahminde yüksek oranda testesterona maruz kalan erkek bebekler, daha çıkık çenelere ve küçük gözlere sahip, “erkeksi” bir yüz ifadesine sahip oluyorlar. Bu farklılıklar, testesteron seviyesinin arttığı ergenlik çağında daha da belirginleşiyor. Ancak testesteronun aynı zamanda saldırganlıkla bağlantılı olması, geniş yüzlü erkeklerin her zaman kavgaya daha hazır tipler olarak kabul edilmelerine neden oluyor.

“KENDİLERİNİ FEDA ETMEYE HAZIRLAR”

Stirrat ve meslektaşları, bu hikayenin sanıldığı kadar basit olmadığını düşünerek bir araştırma yaptı. Edinburg ve St. Andrews Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu gruplara bir miktar para verdiler ve parayı oynanması istenen oyunda nasıl değerlendireceklerini gözlemlediler. Gruptaki oyunculardan parayı kendileri ve grubun tümü için harcayacak öğrenciler gözlemlendi. Her iki üniversitedeki öğrencilere, oyundan kazanacakları paranın rakip kabul edilen diğer üniversitenin kazancıyla karşılaştırılacağı söylendi.

Araştırmacıların verdiği en son bilginin ardından, her iki üniversitedeki geniş yüzlü erkeklerin ‘rekabetçi’ bir havaya büründüğü görüldü. ‘Maço’ erkekler, paralarını grubun kazancı için ortaya koymaya başladı.

Araştırmada elde edilen bulgular, erkeksi özelliklerin hem sosyal hem de anti-sosyal davranışlarla ortaya çıktığını gösterdi. Maçolar, bazı durumlarda mesafeli ve donuk davransa da, ekiplerini korumak için ellerinden geleni yaptı.

Stirrat ve meslektaşlarının elde ettiği sonuç, 2011’de büyük şirketlerin CEO’ları üzerinde yapılan araştırmaya da benzerlik gösterdi. Geniş yüzlü CEO’ların, küçük yüzlü meslektaşlarına nazaran daha iyi performans sergilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Geçmişteki bu araştırma, maço CEO’ların diğerlerine kıyasla daha işbirlikçi olduğunu öne sürmüştü.


(ntvmsnbc)

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)