Türkiye inanılmaz ölçüde silahlanmış



Venezuela lideri Chavez, ruhsatı olanların serbestçe silah satın alabildiği ülkede, sivillere silah satışını tamamen yasakladı. Ülkede, asker, polis ve güvenlik şirketlerine silah satılabilecek. İşte, Venezuela’da yapılan bu düzenleme, ülkemizdeki silah satışı ve bu konudaki uygulamaların neler olduğunu gündeme getirdi.
Türkiye’de yılda ortalama 3 bin civarında ithal tabanca silah satılıyor. Bir dönem ülkemizde 9 önemli silah şirketi bulunurken, bugün Sarsılmaz, Girsan, Tisas, Samsun Yurt Savunma firmaları kalmış. Bunların yurtiçinde yıllık tabanca satışı 15-16 bin adet arasında değişiyor. Firmalarda da 2 bini aşkın kişi çalışıyor.
Yerli firmalar, ülkemizin kolluk Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamanın yanında, üretiminin yüzde 80’ini de ihraç ediyor. Yakın gelecekte piyade tüfeği, keskin nişancı tüfeği ve ağır makineli silahların üretimi de gündemde.
Bu kadar kaçak silah
Ülkemizde kayıt dışı silah edinenlerin sayısı da hayli fazla. Emniyet yetkililerinden aldığım bilgiye göre ülkemizde 8 milyon adet civarında ruhsatsız silah bulunduğu tahmin ediliyor. Bürokratik zorluklar, bağış, hastanedeki rapor uygulamasının zorlukları, vergiler, ruhsatların yenilenmesinde yaşanan zorluklar, ruhsatsız silaha yönelimi artırmış.

623 bini “taşıma”, 496 bini ise “bulundurma” ruhsatlı silah var. Silah ruhsatları konusunda öteden beri farklı görüşler var. Bazı emniyet yetkilileri, ruhsatlı silahlarla suç işleme oranının daha az olduğunu öne sürüyor, ruhsatlandırılmasıyla silahların denetiminin rahat yapılabileceğini iddia ediyor.
Silahlanmaya karşı yürütülen kampanyalardan bir sonuç alınamadığı ortada. 9 milyona yakın kişinin silahlı olması ne demek? Silah üreticileri “Ülkemizin silahlanma konusundaki problemi ruhsatsız silah olmasına rağmen, sanki bu problemin sebebi ruhsatlı silahlardan kaynaklandığı izlenimi veriliyor” görüşünde.
Emniyet, ithal silaha sarılınca
Emniyet mensuplarının silahlarının kaliteli olması gerekir. Bir çatışma anında, polisin silahının tutukluk yapması halinde nasıl bir sonuç doğacağını tahmin ediyorsunuzdur. Yerli firmalar her ne kadar kaliteli silah ürettiklerini, başta ABD olmak üzere bir çok ülkeye silah ihraç ettiklerini söylese de, Emniyet yetkilileri ithal silahtan vazgeçmiyor.
Geçen ay 4 bin tabanca alındı, 7 bin tabanca daha alınacak. Bu duruma, yerli firma yetkilileri karşı çıkıyor ve şunları söylüyorlar:
“11 bin adet tabanca alımının Türkiye ye bedeli yaklaşık 10 milyon dolar olacak. Oysa, aynı kalitedeki silahlar, yerli Üreticilerimizden üçte bir fiyatına temin edilebilir. Bu alımın milli servetimize, sektörümüze ve özellikle ekonomimize ne kadar büyük bir haksızlık olacağı ortadadır.
Dışa bağımlılığı olmayan ve hatta üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden bir ülkede, ithalat yapılıyor olması düşündürücüdür. Bunun önleyecek olan da yerli sanayiyi geliştirmek üzere kurulmuş olan Savunma Sanayii Müsteşarlığıdır.”

Polise 750, vatandaşa 3.100 dolar
Emniyet Genel Müdürlüğü, mensuplarına 11 bin adet silah alırken, ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Makine ve Kimya Endüstri (MKE) Kurumu arkacılığıyla satış yapılıyor. Emniyet personeline Glock-19 ve Glock-26 tabancaları 750 ile 918 dolara verilirken, aynı tabancalar vatandaşa 3 bin 100 dolara satılıyor.
Yine bir örnek verelim. WaltherHP9 tabancası polise bin 6 dolara satılırken, aynı silahlar vatandaşa 3 bin 715 dolara,. SıgSauer P 229 tabanca polise bin 59 dolara verilirken, vatandaşa 4 bin 502 dolara satılıyor. Bireysel rant silah başına 2 bin 80 ile 3 bin 450 dolar arasında değişiyor.
Emniyet yetkililerinin yanı sıra, acaba aynı listeye dahil edilen valiler, değişik bakanlıklardaki bürokratlar da var mı diye merak etmişsinizdir? Yetkililer, ithal silahların alınmasına gerekçe olarak “daha operasyonel, hafif ve etkili” olmasını gösteriyor. Bunca fiyat farkını da “toptan alımlara” bağlıyorlar. Peki, emniyet mensubu alabildiğine ucuza edindiği bu silahları satabilir mi? Görev döneminde bu silahların satışına izin verilmeyeceği belirtiliyor.

19 bin Emniyetçi yer değiştirdi
Söz silahtan, Emniyetten açılmışken son tayinlere de bakalım. Emniyet’te her yıl “Şark-Garp” adı verilen tayinler yapılır. Birinci ve ikinci hizmet bölgesindeki görevlerini tamamlayanlar yer değiştirir. Bunun için atama sırası gelenler 7 il tercihinde bulunur. Bunların yüzde 99’u da yerine getirilir.
Polis, komiser yardımcısı, komiser ve başkomiserlerden 19 bininin görev yeri değiştirildi. Emniyet amiri ve üst görevdekilerin yer değişikliği ise 30 Haziran’da tamamlanacak Herkese hayırlı olsun.


Saygı Öztürk
Sözcü

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)