Bebeğin zeki olması için hamilelikte nasıl beslenmeli?


Bebeğiniz daha doğmadan onun zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için yemeniz ve yememeniz gerekenleri çok iyi bilmelisiniz. Op. Dr. Gökçen Erdoğan'ın bebeğinin zeki olmasını isteyen hamilelere beslenme önerileri

“Anne olarak, bebeğinize en özel becerileri vermek, en üst kabiliyetleri ve duyguları aşılamak istersiniz. Genlerle geçebilecek özellikler dışında sonradan sizin elinizde olan bu geçiş bir fırsattır. Düşünün, size bebeğiniz daha zeki olacak desek, bebeğinizin zekasını yükseltebilirsiniz desek, mutlu olmaz ve bunun için araştırmalara başlamaz mısınız?” diyor Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan (fotoğrafta). Ve Pudra.com okuyucuları için bebeğin zekasını geliştirmek için hamilelik döneminde ve bebeğin ilk aylarında beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor...

Bebeğin beyin gelişiminde en önemli dış faktör beslenmedir. Çocuğun zeka gelişiminin, annenin hamilelik dönemi ve doğumdan 6 yaşına kadar olan dönemindeki beslenmesiyle doğrudan ilişkili olduğu bilinir. Hamilelikte ve bebeğin ilk aylarındaki bu özel dönemi en verimli şekilde geçirerek onun zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Folik asidin bebeğin zekasına etkisi
Bazen gebelerimize, bebeğin zekasının daha iyi olması ve nöral tüp defekti dediğimiz hastalıktan korunmak için folik asit almasını öneriyoruz. Anne adaylarına folik asidi genellikle gebe kalmadan üç ay öncesinde almaya başlayıp sonrasında da gebeliğinin ilk üç ayında devam etmesini öneriyoruz.

Folik asit DNA sentezinde (bu bizim yapı taşımızdır, yani insanı insan yapan tek maddedir) ve sinir sistemi ile omurilik sıvısı üzerinde etkilidir. Folit asit eksikliği, demir eksikliğinden sonra en sık görülen kansızlık nedenidir. Bu durum ileride zeka düşüklüğüne sebebiyet verebilir. En çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, anne sütünde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur. Eksikliğinde çocuklarda yorgunluk, dikkat süresinde azalma, huzursuzluk ve baş ağrısı olabilir.

DHA içeren besinleri tüketin
Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit’tir. Her ne kadar bebek, esas ilk üç ayda şekillense de beyin, hamileliğin son üç ayında hızlı büyür. Buna istinaden de beynin DHA içeriği artar. Bu ihtiyaç doğum sonrası ilk yılda da devam eder. Bu nedenle de gebelerin, özellikle hamileliklerinin son üç ayında, DHA içeren besinleri sıkça tüketmeleri gerekir. Bu madde emzirirken süte geçtiği için, bebeğe süt verildiği sürece de bu devam etmelidir.

Tabii ki eğer bu madde eksik olursa çeşitli bozukluklar ortaya çıkar. DHA sadece bebeklik döneminde değil, hayatın her aşamasında karşımıza çıkabilir. Bunama, depresyon, hafıza kayıpları gibi olmasını istemediğimiz durumlarla karşılaşmamak için bunun desteklenmesi önemlidir.

DHA içeren besinler hangileri?
Somon, levrek, dilbalığı ve uskumru gibi balık çeşitlerini tüketmek gerekir. Gebelere balığı haftada en az iki defa yemelerini öneriyoruz.

Beyin gelişiminde diğer bir madde proteinlerdir. Annelerin de dediği gibi ne varsa ette, sütte, yumurtada ve yoğurtta var.

Sabah güçlü bir kahvaltı, günün en özel yemeği olmalıdır. Her gün yumurta ya da haftada en az üç-dört yumurta, en az iki-üç dilim peynir, bir bardak süt kahvaltının olmazsa olmazı olmalıdır. Eğer böyle kaliteli bir yemek yenirse, beyin performansı olumlu yönde etkilenir, konsantrasyon artar, beceri ve iletişim güçlenir, algılama ve dikkat yükselir. Gebelikte anne ne ise bebek de odur.

Hamilelikte B vitamini alımı
Gebelikte, özellikle de üçüncü aydan sonra vitamin desteğinin öneminden bahsederiz. B grubu vitaminler (Sakatatlar, balık, bulgur ve börülce, bezelyede bulunur), kalsiyum, magnezyum (beyin yeterince magnezyum alamazsa, kişide depresyon, sinirlilik, tike benzer kas atmaları meydana gelebilir. En fazla börülce ve cevizde bulunur) önemli maddelerdir.

Hamilelikte demir desteği
Yetersiz demir alımı ve demir emilimini güçleştiren faktörlerin diyette bulunması çay gibi, anne ve bebekte kansızlığa neden olur.

Demir, vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında rol oynar. Eksikliğinde bundan bir sonraki aşama, beyin fonksiyonunu değiştirmesidir. Konsantrasyon ve dikkat bozuklukları, zeka seviyesinde düşüklük ve algı bozuklukları bunu takip eder, bazen çocuklarda okul başarısında düşüşler görülebilir.

Demir en çok et, yumurta, pekmez, irmik, Antep fıstığı, roka ve fasulyede bulunur. Bu yüzden gebelikteki kansızlığı basit bir kansızlık olarak görmemek gerekir. Gebeliğin üçüncü ayından sonraki verdiğimiz kan ilaçları da bu yüzdendir.

İyot eksikliği zeka geriliğine neden olur
İyot, beyin gelişimi ve sinir sistemini etkiler, eksikliği zeka geriliğinin önemli bir nedenidir. Bunun yanında konuşma, duyma, görme bozuklukları ve hareket sistemini de etkiler. Gebe kalan veya kalmak isteyen her kadında bu eksikliği önceden tespit etmek, eksik olanı yerine koymak için mutlaka guatr testleri önerilir.

Yapılan çalışmalarda iyot eksikliği olan toplumlarda diğer benzer, fakat eksikliğin olmadığı toplumlara göre ortalama zeka puanlarında 13,5 değerlik fark olduğu belirtilir. İyot en çok deniz ürünlerinde ve iyotlu tuzda bulunur. Bu yüzden mutlak gebelerin iyotlu tuz alması ve haftada 2-3 kez balık tüketmeleri önerilir.

Hamilelikte çinko alımı
Çinko, sinir sistemi üzerine etki gösterir. Büyük ve önemli görevleri olan ve ana kumandada bulunan çinko, hem gebelikte hem de bebek doğduğunda üzerinde önemle durulması gereken bir maddedir. En çok yeşil sebzelerde, ette, tahıllarda ve suda bulunur.

Hamilelikte omega 3 alımı
Gebelik ve emzirme dönemlerinde alınan omega 3, bebeğin beyin gelişimini destekler. Artık günümüzde üstünde özellikle durduğumuz omegalar, gerçekten de bilimsel olarak beyin gelişiminin ana elemanlarındandır. Omega 3 ve 6 ise en çok yağlı ve derin deniz balıklarında bulunur.

Omega 3 yağ asitlerinin bulunduğu yiyecekler şunlardır: Karides, uskumru, sardalye, somon ve diğer yağlı balıklar. Eğer balık yenilemiyorsa balık yağı tercih edilebilir.


- Bebeğin beyin gelişimi için hamilelerin mutlaka yemesi gerekenler
- Kolin, beyin gelişiminde önemlidir. Demansta (hafıza kaybı) önemlidir. Kolin, yumurta sarısı, soya fasulyesi, sakatat, et ve yeşil sebzelerde bulunur.
- Ceviz ve badem, günde mutlaka 4-5 adet yenilmelidir.
- Soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu yemeklerde tercih edilebilir.
- Tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzeler de gebelerde özellikle önerdiğimiz besinlerdir.

Hamilelikte beslenme kriterleri
Gebelikteki beslenmede en önemli olan kriter yeterli ve dengeli beslenmedir.

- Süt ve süt ürünlerinden günde 2-3 porsiyon,
- A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum ve demir içeren sebze ve meyve grubundan 3-4 porsiyon,
- Protein grubundan demir ve çinko alımı için 4 porsiyon (günde 3-4 köfte yerine geçecek protein) yiyerek yapabiliriz.

Hangi yemeğin, hangi zamanda, ne kadar tüketileceği aslında kişiye özgüdür. Ama gebeler özellikle az az, sık sık yemek yemeyi adet edinmeli, günde en az 3 litre suyu da kural olarak görmelidir.

Hamilelerin kaçınması gerekenler
- Gebelerin madde birikimi yapabilecek besinlerden uzak durması gerekir. Bu, sonrasında bebeğin sağlığını ve zekasını etkileyebilir. Örneğin, ton balığı gibi bazı balıklardan çok fazla yenildiği takdirde cıva alınabiliyor. Bu, gebe olmayanlara zarar vermez ama gebelik ya da yeni doğan döneminde zararlı olabiliyor. Bu yüzden çok fazla yenmemesi önerilir.
- Arsenik de bebeğin zekasını negatif etkileyebilir.
- Alkolün ve sigaranın bebeğin zeka gelişimine olumsuz etkileri vardır. Sadece zeka değil, manevi olarak da asla ama asla, bir anne bebeğini bu durumda zehirleyemez. Biz hastalarımızın muayene süreçlerine, yani gebelik takiplerine başladığımızda ilk olarak bunun gerekliliğini hatırlatırız.

Anne sütü ve mamalar
Anne sütü her şeyde olduğu gibi zeka gelişimi için de önemli. Ama artık hazır mamaların da içeriğine eklenen DHA, ARA gibi maddeler zeka gelişimine katkıda bulunuyor."


Pudra
Tags

Yorum Gönder

1Yorumlar
Yorum Gönder