Erdoğan temiz gömlek arıyor


AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile HSP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un görüşmesi ve iki partinin birleşeceği haberlerinin amacı neydi? Yüzde 50 oy alan Erdoğan, neden yüzde 1’i bulamayan Numan Kurtulmuş’la birleşiyor?

AKP yandaşı basın iki nedene bağladı:

1. Erdoğan, 2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini garantiye almak için bu hamleyi yaptı.

2. Erdoğan, Çankaya’ya çıktığında partiyi ve başbakanlığı Numan Kurtulmuş’a teslim edecek. Erdoğan, AKP’yi Numan Kurtulmuş’la kurumsallaştıracak.

İki nedenin de gerçekçi olmadığını belirtelim ve bizi yanıta götürecek başka bir olguyu inceleyelim:

AKP, SURİYE’DE YENİLDİ

Erdoğan ve AKP, 10 yıllık iktidarının en zor dönemecine girdi. Yüzde 54 mertebesindeki oy oranının, kendi anketlerinde bile yüzde 46’ya düşmüş olması anlamlıdır ve oranın aslında daha da düşük olduğunun göstergesidir.

Erdoğan’ı bu zor sürece sokan ise Suriye’dir, daha doğrusu Suriye’de geniş ve büyük bir cephe kuran Asya kayasıdır! Çin, Rusya, İran, Irak, Suriye hattıdır!

16 aydır süren Suriye krizi AKP açısından iki gerçeği belirginleştirdi:

1. AKP, Suriye’ye müdahale etse de yıkılacağını, etmese de yıkılacağını gördü. Ancak iki seçenek arasında kalıp, zamana oynamak da AKP’yi kurtarmıyor.

2. AKP, 16 aydır Türk Ordusu’nu Suriye’ye müdahaleye ikna ve mecbur edemedi. ABD bu süreci hızlandırmak için TSK’ye tuzaklar kurdu. Ancak Uludere tuzağı ve F4’ün NATO yemi yapılması olayları, TSK’den çok AKP’ye zarar verdi ve Erdoğan hükümetini bölgede küçük düşürdü! Davutoğlu’nu ise “sıfır”ladı!

3. AKP artık kendi tabanında da “ABD’nin bölge politikalarının” aracı olarak nitelendirilmeye başladı.

‘MİLLİ’ YAMALI GÖMLEK ARAYIŞI

İşte AKP, bu gidişatı durdurabilmek için Numan Kurtulmuş hamlesi yaptı. Erdoğan’a yakın kalemlerin son birkaç gündür dillendirdiği “Fatih Erbakan’la birleşme hamlesi” de aynı hesabın gereğidir.

AKP’nin “ABD planına uygun olarak Suriye’ye düşmanlık yapma” görevi, partiyi hızla eritiyor. Erdoğan, “ABD taşeronu”, “Atlantikçi”, “Batıcı” şeklindeki kimliklerinin olumsuz etkisinden kurtulmak için, şimdi “milli görüş” gömleğine ihtiyaç duyuyor.

Erdoğan böylece, Numan Kurtulmuş’la ve olursa Fatih Erbakan’la, kimliğini temizlemeye soyunacak! ABD taşeronu değil, milli olacak!

Peki, mümkün mü?

Mümkün görünmüyor çünkü Erdoğan’ın Washington’la anlaşmaları, başka etiketlerle düzeltilemeyecek cinsten.

Ayrıca Fatih Erbakan hamlesinin gerçekleşme olasılığı zayıf görünüyor. Numan Kurtulmuş üzerinden giyilecek gömleğin ise ne kadar milli ve temiz olduğu ise o cenahta zaten tartışma konusu!

IRAK’LA GELDİ, SURİYE’YLE GİDİYOR

Son ABD askeri de Irak’tan çekildiğinde belirtmiştik: AKP, ABD’nin Irak saldırısıyla iktidara geldi ve AKP’nin iktidar dayanağı, bölgedeki ABD askeri varlığıydı. Artık Irak’ta ABD askeri yok ve bölgedeki ABD askeri varlığı da çok azaldı. Erdoğan bu temel gerçek nedeniyle gidicidir!

Şimdi Türkiye o noktaya geliyor. ABD’nin Irak saldırısıyla iktidar olan AKP, ABD’nin Suriye yenilgisiyle iktidardan düşüyor!

Washington’un kurtaramayacağı Erdoğan’ı, Numan Kurtulmuş hiç kurtaramayacak!

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)