Kuzey'de oluşabilecek bir yapılanmaya müsade etmeyiz


Sansürsüz programına katılan Erdoğan canlı yayında Suriye meselesi ve son günlerin en çok konuşulan konu başlıklarıyla ilgili sorulara cevap verdi.

Yiğit Bulut'un moderatörlüğünde bir gurup gazetecinin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, gündemin en sıcak maddesi olan Suriye'yi değerlendirerek konuşmasına başladı.

Başbakan Erdoğan, onlarca kez reformların bir an önce hayata geçirilmesi için Esad'la görüştüğünü kaydetti.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Siz Nusayri'siniz eşiniz de sunni. Bu bir avantajdır ve bunu kullanmalısınız dedim. O da bu konuya katıldığını belirtiyordu.

Esad artık bu işin hakimiyetini kaybetmiş durumda. Muhalif güçler duruma hakim. Malum medya Türkiye'de Esad'ın orada Kürtlere terk ettiği alanda Kürt devleti kurulduğunu iddia etmeye başladılar. Bizim PKK terör örgütüyle PYD'nin ilişkisine sıcak bakmamız mümkün değil. PKK terör örgütü ile PYD'nin bir yapılanmasıdır ki bu bizim hassas dengemizdir.

Suriye Kürt Konseyi oluşturarak bir yeni adım atıldı.. Suriye'de bir bölünme olursa orada mezhepler çatışmasına dönüşür. Bu etnik çatışmadan farklı bir şekilde gelişir ve gelecekte daha zor bir durumun oluşmasına neden olur. Kuzey'de oluşabilecek bir yapılanma bizim için terör anlamına gelir. Biz buna müsade etmeyiz.

DAVUTOĞLU KUZEY IRAK'A GİDECEK

Türkiye'nin kendi bünyesinde sorun oluşturacak bir terör olayı oluyorsa buna müdahale etmekte en doğal hakkımızdır. Şu anda attığımız ve atmakta olduğumuz adımlar buna yönelikti. Dışişleri Bakanımızı önümüzdeki hafta Kuzey Irak'a göndereceğim. Kürt varlığı yok edilsin, kürt varlığına tahammül edemiyoruz gibi bir endişemiz yok.

SALDIRI OLURSA SURİYE'YE GİRERİZ

Bizim bütün arzumuz ordaki sorunun bir an evvel bitmesi yönünde. Şu anda oralar televizyonlardan izliyoruz. Çok kötü durumda. Muhalif güçler final adımlarını atıyorlar. Esad yönetimi merkeze sıkışmış durumda. Diğer yerlerde muhalif güçlerin egemenliği söz konusu. Bazı yerler terör örgütüne teslim edilmiş.

Terör örgütünün konuşlandığı yerlerden herhangi bir saldırı olursa hemen harekete geçeriz. Bu en doğal, en tabii hakkımızdır.

SURİYE'NİN KUZEYİ'NDE AYRI BİR DEVLETE ASLA MÜSADE ETMEYİZ

Esed rejimi tamamıyla kuzeyi onlara terk ederek çekilme yoluna gitti. Buralarda PKK yapılanmasına asla müsade etmeyiz. Bu noktada gereken her şeyi yaparız. Türkiye'nin terör örgütü konusundaki hassasiyeti bellidir. Qamişlo'daki yapılanma Türkiye'yi rahatsız eder.

Esed ile dostluk süreci bitti. İran bile umudunu kesti. Ruslar da farklı mesajlar vermiyorlar. Bugün kimyasal silahlarla ilgili açıklama yaptılar ve asla tasvip etmeyiz dediler.

ESED NUSAYRİ DİYE Mİ KARŞISINIZ?

Biz mezhep öncelikli bir dünyayı değil, insan öncelikli bir dünyayı tercih etmişiz. Bizim dinimiz insana zulmü asla kabul etmez. Onlar bizim kardeşlerimiz.

ÜNİVERSİTE HARÇLARI KALKACAK MI

Bu konuyla ilgili haberler gazetede yazılınca bazı köşe yazıları 'En sonunda öğrencilerin haklılığı ortaya çıktı' ifadelerini kullandılar. Ne yazık ki bu ülkede kimin ne dediğine çok dikkat ediliyor. Biz bu konuyu gündeme aldığımızda 1.7 katrilyon gibi bir tablo çıkıyor. Zaten devletten bu para çıkıyor öğrenim harç kredileriyle.. Ve şu anda biz bu harcı kaldırma kararını verdik. Arkadaşlar çalışmaları yapıyorlar. Önümüzdeki dönemde harç almayı düşünmüyoruz. Nihai çalışmalar yapılıyor. Burs ve kredi aynı şekilde devam edecek. Harcı da inşallah almayacağız. Bunun gündemden de düşüreceğiz. Onlar yine bir başka pankartı pankartı açacaklar ve yumurtaları atacaktır.

TUTUKLU ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ VE GAZETECİLER

Adam öldüren öğrenci olur mu olur? Ben aylarca okuluma gidemedim. Okuldaki karşı iki tane gurup bakıyorsunuz silahlarla satırlarla tehdit ediyorlar. Ya bizim yanımızda olacaksın ya da yok edileceksin. Ben de bir siyasi partinin gençlik kolları başkanıyım. Gitmiyorduk imtihan döneminde gidiyorduk. Bir üniversitemizde biz bilim kurulunu topluyoruz. Bu toplantıya taşlarla yumurtalarla gelip bağırıp çağırıyorlar. Bunlara eyvallah mı diyeceksiniz? Burada bakanlar var rektörler var. Burada yapılan toplantılar ülkenin geleceği için. Taşlarla yumurtalarla taruzda bulunuyorsunuz. Ve bunların adı öğrenci. İçlerinde ajan provakatörler var.

İçerdeki öğrencilerin dosyasında ne var ben bilemiyorum. Bunların bir çoğunun dosyası açıldığında bir çok şey çıkıyor. Sadece harç pankartı açtıkları için içeride olduklarına inanmıyorum. Benim de önüme gelen şeyleri görünce hayretlere düşüyorum. Bakıyorsunuz bir kurumda memur. Farklı bağlantıları ilişkileri var. Şu anda gazeteciler var hapiste diyorsunuz. Bunların bazı terör örgütleriyle bağlantıları var. Ortada bir terör örgütü var ve siz bu terör örgütünün eylemlerinde şöyle böyle yer almışsınız. Bu insanlar içeri girmeyecek mi?

Yine birilerinin çok savunduğu gazeteciler var ki bunların hükümeti devirmek gibi planların içinde olduğu ortada.

KÜRTAJ SEZARYAN VE MUHAFAZAKARLAŞMA TARTIŞMASI

Bu 10 yılda bizim ne yaptığımız ortada. Bizlere ne kadar hakaretler yapıldı hepsi ortada. Bunlar ağır eleştiriye girer siz siyasetçisiniz deniyor.

Sadece İmam Hatipler meselesi değil tüm mesleke liselerinde bir engelleme vardı. Bu bir haksızlık değil mi? Bunlar hiç eleştirilmedi. Bunu 9 senede ancak düzeltebildik.

Bütçemizin yarısını eğitime ayırıyoruz. Kadromuzun yarısını öğretmenlere ayırıyoruz. Fatih Projemiz var. 81 ilimizde üniversite var. Biz siyasi parti olarak zaten ortaya muhafazakar demokrat olarak çıktık. Konya'da 3 bin cami var. İstanbul'da 3 bin 300 cami var. Mimar Sinan Camii'ni inşaa ettiğimiz yerde 1 tane cami yoktu. Bazı köşe yazarlarımız selatin camii tanımını öğrenmişlerdir. biz cuma camii demek için selatin camii dedik. Cuma camiini önce öğrenmen lazım. Bu konularda içinde bulunduğumuz yapı gereği bu camiyi inşaa ettik.

ÇAMLICA CAMİİ

Yüzde 99'u müslüman olan bir ülkede cami ihtiyacımız yoktur ifadesi doğru değil. Mimar Sinan Camii'ni tamamen hayırseverler yapmıştır. Çamlıca Camii ile ilgili benden şu kadar benden şu kadar diye para bağışlayanlar oldu. Yarışma açıldı ve inşallah en güzel eseri kim çizerse oraya yerleştireceğiz. O TV kulelerini tamamen yıkacağız. Yine yarışmayla bir kule belirledik. Bütün vericileri tek kulede toplayacağız. Restoranı, tiyatrosu ve gözetleme kulesi olan mekanlar olacak.

BİRA TARTIŞMASI

Bu tartışmanın içerisinde yer alanlar işin aslını bilmiyor. Bu üniversitede yapılacak olan bir toplantıyla ilgili çalışma. Ben o ana kadar bilmiyordum. Burada restoranlar var ve bu restoranlar tütün ve alkol üst kurulundan izin almışlar. Soruyorum bir üniversitenin içinde restoranlarda alkol satışına izin verilebilir mi? Bağımsız bir kurul veriyor. Böyle bir şey nasıl olur? Üniversitenin dışında malum mekanlarda ne yaparsanız yapın.

Anayasa'da 58. maddesi gençliğimizi koruyor. Bazı yazarlarımız gençler alkolik olmasını istiyor. Ben alkolik bir gençlik istemiyorum.

İnsan haklarına saygıdan bahsederken anne karnındaki canı katledeceksin.. Olacak iş mi bu? Özel hastanelerde yüzde 90 oranında sezaryen var. Araştırıyoruz bakıyoruz birinci derecede kolaycılık var ve ikincisi parasal bir rant var. Şu anda batı nüfusu gençleştirmek için teşvikler yapıyor. Bizde en büyük yanlış emeklilik yaşının 40'a indirilmesiyle yapıldı. bu fırsatı verenler tarihe de hesap veremezler.

KILIÇDAROĞLU'NA CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMA TEPKİSİ

Biz Osmangazi gibi davranabiliriz. Şu anda partimizin oy oranı yüzde 50 ile 55 arasında dolaşıyor. Muhalefette de rakamlar seçim dönemi gibi. Biz muhafazakar demokrat anlayışı paylaşabilecek insanlarla bir araya gelme ahdimiz var. Biz isteriz ki sağdanda soldan da insanlar bize gelsin. Bizim 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bir hesabımız yok. Abdullah Bey Dışişleri Bakanımızdı ben de Başbakandım. Dışişleri Bakanımızı Cumhurbaşkanı olarak ileri sürdük. türkiye demokrasi tarihinde böyle bir durum var mıydı? Ana muhalefet bizim adayımızı belirleyemez. Bayan olacak mış erkek olacakmış o senin sorunun. Bizim yaklaşım tarzımız bu. Sen kimsin ki Tayyip erdoğan aday olsun olmasın gibi bir kanaat bildiriyorsun. Şimdi kalkmış demokrasiyle ilgili sözler sarfediyorsun.

AK PARTİ LİBERALLERDEN NEDEN UZAKLAŞTI

Avrupa Birliği konusunda bir bakanlık kurduk. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya'dan Merkel bu süreci baltalayan iki lider oldu. Sarkozy ve Merkel gelene kadar liderler zirvesine katılıyordum. Bunlar kalktılar 10 ülke aldılar tamamen siyasi kararlarla. Bizim ve Hırvatistan'ın katılmaması yönünde karar aldılar. Müktesebatta olmamasına rağmen fasılları kapamayı kapattılar sadece açmaya müsade ettiler. Bize hendek atlatıyorlar. Cevap veremiyorlar. Şu anda bütün fasıllar bizde hazır. Sen onu Güney Kıbrıs diye alabilirsin başka Kıbrıs diye alamazsın. 2023'e avrupa kalır mı kalmaz mı bilinmez. Avrupanın hali ortada.

Rusya'da Putin'e latife yaptım. Zaman zaman bize takılıyorsunuz. Sizin AB'de ne işiniz var diye. Ben de takıldım artık bizi Şangay'a alırsınız artık dedim. Putin'e Şangay 5'lisine katılmayı teklif ettim.

Haberedikkat
Tags

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Sayın Başbakan yapılanma size neyi ifade ediyor bilmiyorum. Suriye'nin kuzeyinin büyük bir kısmı oradaki leş yiyicilerin eline geçmiş durumda. Esad'ın sendelemesi bile oraya üşüşmelerine neden oldu. Peşmergelerin geçişlerini izledik gördük. Daha neye izin vermeyeceğinizi merak ediyorum.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder