MİT'in Soranice bilen arayışı, Suriye için


MİT’in Soranice bilen eleman almasının altında Suriye krizi var. Suriye’deki Kürtlerin büyük bölümü Soranice lehçesinde konuşuyor. Kuzey Irak bölgesel yönetiminin de resmi dili..

Milli İstihbarat Teşkilatı, Suriye ile Kuzey Irak ve buralarda faaliyet gösteren bölücü terör örgütüne yönelik istihbari çalışmalarında daha etkin olabilmek için, Soranice bilen eleman alacak. Kürtçenin bir lehçesi olan Soranice, Kuzey Irak bölgesel yönetimince de resmi dil olarak kullanılıyor.

Soranice, Irak'ın kuzeyindeki Erbil ve Süleymaniye kentleri başta olmak üzere İran ve Suriye'nin bazı bölgelerinde yaygın biçimde konuşuluyor. Dilin, Kuzey Irak, İran ve Suriye'deki Kürt nüfusun olduğu bölgelerde yaklaşık 5 milyon kişi tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor. Hint-Avrupa dil ailesinde kabul edilen Soranicede genellikle Arap-Fars alfabesi kullanılıyor.

TRT 6 da bir süre önce Soranice yayına başlamış ve bu yayının Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel yönetimi arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağı açıklanmıştı. Erbil'de, Süleymaniye ve Selahaddin'de yaşayanların büyük bölümü Kürtçenin bir lehçesi olan Soranice kullanıyor. TRT 6, Soranice yayın için Irak'ın kuzeyinden getirdiği personele eğitim vermişti. Kanalda, her gün Soranice haber bülteni yayınlanıyor.

Gazeteport
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)