Müdahale etme hakkımız var


Başbakan Erdoğan katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Suriye'nin kuzeyinde bir yapılanmaya izin vermeyeceklerini söyleyen Erdoğan, "Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için bir terör yapılanmasıdır. Oraya müdahale etmek bizim en tabii hakkımızdır" dedi. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kuzey Irak'a gideceğini de söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 televizyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye'deki gelişmeler üzerine toplanan 'Güvenlik Zirvesi'nde alınan kararların ipuçlarını veren Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde bir yapılanmaya asla izin vermeyeceklerini söyledi. Erdoğan, "Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için bir terör yapılanmasıdır. Oraya müdahale etmek bizim en tabii hakkımızdır" diye konuştu.

"Esad artık bu işin hakimiyetini, yönetimini tamamen kaybetmiş durumda. Şu anda muhalif güçler duruma hakim" diyen Erdoğan, muhalif güçlerin şu anda 'finalin' adımlarını attıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın programdaki açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Adeta Kürdistan devleti kuruldu gibi yazmaya başladılar"

Şu anda Esad’ın oradaki Kürtlere bırakarak terk ettiği yerleri adeta orada da bir Kürdistan devleti kuruldu gibi yazmaya başladılar. Bizim PKK terör örgütüyle PYD’nin oradaki işbirliğine sıcak bakmamız mümkün değil. Bu bizim hassas dengelerimiz arasında yer almaktadır. Burada kalkıp da bu oluşuma eyvallah edecek halimiz yok. Kuzeyde oluşacak bir yapılanma bizim için bir terör yapılanmasıdır. (PKK’nın elindeki bölgeden Türkiye’ye saldırı olursa sıcak takip olur mu?) Onu konuşmaya bile gerek yok. O zaten görevidir, yapılması gerekendir. Bizim değişen angajman kuralları arasında böyle bir şey var. Böyle bir şey olduğu zaman şundan gelmiştir, bundan gelmiştir buna bakmak söz konusu değil.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak'a gidiyor

Bir patronaj derdimiz yok. Ama Türkiye’nin şu anda kendi bünyesinde sıkıntı oluşturacak bir terör eyleminin, bir yeri kaşıyan yapısı oluşuyorsa oraya müdahale etmek bizim en tabii hakkımızdır. Önümüzdeki hafta Dışişleri Bakanımızı Kuzey Irak’a gönderiyorum. Gidip orada en üst düzeyde aktaracak bu hassasiyetlerimizi. Şu anda artık durum çok farklı bir noktaya gelmiştir. Şu ifade çok da çirkin; biz Kuzey Irak’ta bunlara eğitim verdik, şimdi onları geri gönderiyoruz yaklaşımları bu işi çok daha farklı boyutlara gittiğini gösteriyor.

Mezhepler çatışmasına gidebilir

Eğer Suriye bir bölünmeye giderse bu yarın orada bir mezhepler çatışmasını getirebilir. Bu mezhepler arasında hangisi daha güçlüdür vesaire bu ayrı bir konu. Ama böyle bir çatışma yarın etnik çatışmadan farklı bir şekilde gelişir ki bu Suriye’nin geleceği açısından şu an ifade edilemeyecek zorlukları ortaya koyar.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)